6.10.17

Θεσ/νίκη: Καταγγελία για προσαγωγές σε φεστιβάλ ΛΟΑΤ+ ταινιών

Δημοσιεύουμε την καταγγελία που μας έστειλε ο Τ.Π. σε σχέση με την προσαγωγή από την αστυνομία του ίδιου και ενός φίλου του, λόγω της ενδυμασίας του δεύτερου, στο Φεστιβάλ Γκ.Α.Λ.Τ* ταινιών με τίτλο «Φύλο & Ορατότητα». Το γεγονός ότι σε ένα Φεστιβάλ «για την ομοφυλοφιλία, διεμφυλικότητα, μεσοφυλία, κοινωνικές φοβίες» (σύμφωνα με τους ίδιους τους διοργανωτές) ένα άτομο έρχεται αντιμέτωπο με την Αστυνομία λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο και ακυρώνει πλήρως τον τίτλο του Φεστιβάλ περί «Ορατότητας». Παράλληλα, το γεγονός ότι οι διοργανωτές είτε είναι υπεύθυνοι/ες για τις προσαγωγές, είτε -στην «καλύτερη» των περιπτώσεων- δεν αντέδρασαν, κάνει την κατάσταση ακόμα πιο ανησυχητική για τις αντιλήψεις που επικρατούν μέσα στην ίδια την ΛΟΑΤ+ κοινότητα.


Προσαγωγές στην ελεύθερη έκφραση
Θα πηγαίναμε στο Φεστιβάλ Γκ.Α.Λ.Τ ταινιών που γίνεται σε συνεργασία με την «Σύμπραξη για το κοινωνικό φύλο» με τίτλο «Φύλο & Ορατότητα».

Βρεθήκαμε έξω από την πύλη του λιμανιού όπου οδηγεί στο μουσείο κινηματογράφου εγώ και ο φίλος μου.

Με το που περάσαμε την πύλη ο φίλος μου, όντας performer αρκετά γνωστός στην ΛΟΑΤ κοινότητα για τις περφόρμανς που έχει κάνει σε διάφορα μέρη της Αθήνας,στα φεστιβάλ υπερηφάνειας αλλά και στην Μπιενάλε στη Θεσσαλονίκη, θέλησε να φορέσει τη στολή του και τη μάσκα για να εκφράσει με αυτόν τον τρόπο την ταυτότητα του, εφόσον θα πηγαίναμε σε ένα φεστιβάλ που στηρίζει την ελεύθερη έκφραση και την κουλτούρα του «Drag Performance».

Περάσαμε την πύλη μαζί, πήγαμε στο χώρο όπου γίνεται το Φεστιβάλ, χαιρετήσαμε τους διοργανωτές, βγάλαμε τα εισιτήρια.

Πιάσαμε κουβέντα με κάποια μέλη της διοργάνωσης περίπου μισή ώρα, μέχρι να ξεκινήσει το πρόγραμμα.Κανείς δεν έδειξε να έχει κάποιο πρόβλημα με την αμφίεση του φίλου μου, ούτε μας απαγορεύτηκε η είσοδος στο Φεστιβάλ, μάλιστα και κανένας από τους θεατές δεν έδειξε να έχει πρόβλημα μιας που ήταν και πρόθυμοι να μας φωτογραφίσουν.

Λίγο πριν το τέλος του πρώτου προγράμματος, ενώ είχαμε μπει μέσα στην αίθουσα και είδαμε κάποιες ταινίες, ένας από τους διοργανωτές ζήτησε να βγούμε όλοι έξω από την αίθουσα για ένα 10λεπτο λόγω τεχνικού προβλήματος. Όταν βγήκαμε έξω αντικρίσαμε ναυτικούς, στρατιωτικούς, μπάτσους κτλ κτλ, που μας έκαναν προσαγωγή και αυτό επειδή ο φίλος μου διάλεξε να εκφραστεί με αυτόν τον τρόπο. Χωρίς να διαμαρτυρηθεί η να μας υπερασπιστεί κάποιος από τον κόσμο που ήταν στο φεστιβάλ, έπιασαν τα χέρια του φίλου μου έτσι όπως πιάνουν τους εγκληματίες όταν τους συλλαμβάνουν και μας πήγαν για έλεγχο.

Φοβήθηκαν για τρομοκρατικό χτύπημα με βάση την ομοφοβία όπως είπαν, μέσα σε όλα τα άλλα ειπώθηκε από μια αστυνομικό πώς οι διοργανωτές μπορεί και να φοβήθηκαν για προβοκάτσια του φεστιβάλ, γιατί είναι γνωστό στους διοργανωτές πώς ανήκω σε ένα πιο ριζοσπαστικό κίνημα της πόλης.

Έγινε έλεγχος των στοιχείων μας, έλεγχος των προσωπικών μας αντικειμένων, διότι ήμασταν ύποπτοι για οπλοκατοχή και ναρκωτικά, και έβαλαν χέρι και στο ιατρικό μας απόρρητο.

Μας είπαν πως αυτό έγινε γιατί οι διοργανωτές δεν ήξεραν με ποιόν είχαν να κάνουν, εδώ να σημειώσω πώς οι διοργανωτές ξέρουν πολύ καλά ποιος είμαι, γιατί έχουμε συνυπάρξει μαζί στο παρελθόν σε αρκετές συνελεύσεις.

Από εκεί μας είπαν πως το όλο θέμα ξεκίνησε από τους διοργανωτές.

Οι διοργανωτές αρνήθηκαν κάτι τέτοιο και είπαν πως ήταν καθαρά θέμα της αστυνομίας.

Όπως και να’χει όμως βρισκόμασταν σε ένα φεστιβάλ ελεύθερης έκφρασης και ορατότητας και η στάση που κράτησαν οι διοργανωτές του ήταν απαράδεκτη και κατά της ελεύθερης έκφρασης. Θα έπρεπε να μας προστατέψουν από κάτι τέτοιο αν θέλουν να μιλάνε για κοινωνικό φύλο για έκφραση ταυτότητας και όλα αυτά που υποτίθεται πως εκπροσωπούν, και όχι απλά να έχουν τη στάση «νίπτω τας χείρας μου».

Έχουμε συνηθίσει να μην έχουμε την αποδοχή από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και να μην μπορούμε να εκφραστούμε, όχι όμως και απο ορισμένα άτομα του ΛΟΑΤ κινήματος που ούτε καταδίκασαν αυτή την πράξη, ούτε ζήτησαν συγγνώμη για την ταλαιπωρία και τη στέρηση της ελευθερίας μας.

Έτσι είμαστε και έτσι θα συνεχίσουμε να εκφραζόμαστε, ακόμα και αν αυτό ενοχλεί κάποιους αυτοαποκαλούμενους ακτιβιστ@ς

Η ελευθερία έκφρασης είναι δικαίωμα όλ@ν


Timothy Poulis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.