24.10.17

Κραυγή βοήθειας από πρόσφυγες στη ΒΙΑΛ

Εκατοντάδες πρόσφυγες που διαμένουν προσωρινά στη ΒΙΑΛ της Χίου -και λίγες ώρες πριν τις καταιγίδες που έχουν προβλέψει οι μετεωρολόγοι ότι θα χτυπήσουν στον ανατολικό Αιγαίο- είναι υποχρεωμένοι να διαβιούν είτε στην ύπαιθρο μέσα στα χωράφια είτε σε υποτυπώδεις καλύβες φτιαγμένες με κουβέρτες και ξύλα, είτε στην καλύτερη των περιπτώσεων σε σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας που στερούνται όμως θέρμανσης και ηλεκτρισμού. 

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο αφού η συγκέντρωση υπεράριθμου πληθυσμού εκεί, τίναξε στον αέρα τις υποδομές με αποτέλεσμα το έτσι και αλλιώς προβληματικό δίκτυο αποχέτευσης να πάψει να λειτουργεί και να έχουν σχηματιστεί λίμνες και ρυάκια από λύματα που με τις βροχές θα απλωθούν στα γύρω χωράφια με τεράστιο κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων που ζουν ή και εργάζονται εκεί . 
Και παρά τις αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος, όταν η βροχή έπληξε τους καταυλισμούς της Σούδας και του Μερσυνιδίου, κανείς δεν έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία άμεσης εκκένωσης του χώρου. 
Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και πέντε κοντέινερ που έφθασαν στη ΒΙΑΛ με σκοπό να στεγάσουν οικογένειες προσφύγων, παραμένουν άδεια και παρκαρισμένα σε γειτονικό στρατόπεδο. 
Από την πλευρά της διοίκησης της ΒΙΑΛ, το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι απευθύνθηκε στην Ύπατη Αρμοστεία, ωστόσο από την πλευρά της τελευταίας, απάντησαν ότι θα είναι σε θέση να μοιράσουν σκηνές την Τετάρτη το πρωί. 
Στο μεταξύ ήδη οι πρώτες εντάσεις  φάνηκαν στον καταυλισμό  όταν σήμερα (Δευτέρα) το πρωί, ομάδες προσφύγων διαδήλωναν το αίτημά τους για άμεση αναχώρηση στην Αθήνα. 
Από την πλευρά της η αστυνομία έχει λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας φοβούμενη τα χειρότερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.