20.10.17

«Να επιστρέψουν οι ναζί σπίτι τους»

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές κατήγγειλαν και προσπάθησαν να εμποδίσουν σήμερα την ομιλία του ακροδεξιού εθνικιστή, Ρίτσαρντ Σπένσερ, στο Πανεπιστήμιο του Γκέινσβιλ στη Φλόριντα, όπου αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την αποφυγή επεισοδίων.
Μάλιστα, ο κυβερνήτης κηρύξε προληπτικά την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού εκφράστηκαν φόβοι για εκδήλωση βίας, περίπου δύο μήνες μετά τη συγκέντρωση ρατσιστών στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια που είχε ως αποτέλεσμα μία γυναίκα να χάσει τη ζωή της και 19 να τραυματιστούν.
«Να επιστρέψουν οι μαζί στο σπίτι τους» και «είμαστε ισχυρότεροι από εσάς και όλοι το γνωρίζετε!» φώναξαν οι διαμαρτυρόμενοι στην πανεπιστημιούπολη όπου μιλούσε ο Σπένσερ. «Δεν πηγαίνω σπίτι», απάντησε ο επικεφαλής του National Policy Institute και υπέρμαχος της λευκής φυλής.
Περίπου 15 άνδρες, όλοι ντυμένοι με λευκά πουκάμισα, σήκωσαν τα χέρια τους όταν ο Σπένσερ ρώτησε ποιος ταυτίζεται με την ομάδα alt-right, στις τάξεις της οποίας συγκαταλέγονται νεοναζί, αντισημίτες και ακροδεξιοί.
Ένα αεροπλάνο, που πέταξε πάνω από το σημείο έφερε μήνυμα, έγραφε το εξής: «Η αγάπη κατακτά το μίσος! Η αγάπη θα επικρατήσει!».
Ο Σπένσερ έφυγε από την πανεπιστημιούπολη σχεδόν αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο και τις αρχές.
Μια 26χρονη διαδηλώτρια δήλωσε «περήφανη», επειδή τα μέλη της κοινότητάς της «ενώθηκαν» και πολλοί άνθρωποι «παρενέβησαν και δεν επέτρεψαν να μιλήσει».
Δύο άνθρωποι συνελήφθησαν, από τους οποίους ο ένας είχε προσληφθεί για την προστασία εργαζόμενων σε μέσα ενημέρωσης. Τέθηκε υπό κράτηση επειδή οπλοφορούσε μέσα στην πανεπιστημιούπολη. 
Οι τάξεις του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος δεν ήταν κοντά στον τόπο ομιλίας. Όμως, όπως διαπίστωσε ένας 20χρονος φοιτητής φιλοσοφίας «η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη».
Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου προέτρεψε τους μαθητές να μην παραστούν στην ομιλία και να καταγγείλουν τον εθνικισμό του Σπένσερ. «Εργάζομαι για εκείνους που απορρίπτουν και καταδικάζουν το θλιβερό και καταραμένο μήνυμα του Σπένσερ», έγραψε ο ίδιος στο Twitter.
Το πανεπιστήμιο, που στο παρελθόν είχε αρνηθεί στον Σπένσερ να μιλήσει εκεί, ανακοίνωσε, ότι ούτε αυτή τη φορά προσκάλεσε τον Σπένσερ, αλλά ήταν υποχρεωμένο από το νόμο να του το επιτρέψει.
Πρόσθεσε ότι θα δαπανούσε πάνω από 500.000 δολάρια για τα μέτρα ασφαλείας. Το National Policy Institute κατέβαλε 10.000 δολάρια για την ενοικίαση του χώρου και για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της ομιλίας.
Ακόμη δύο πανεπιστήμια σε Λουιζιάνα και Μίσιγκαν δεν τον είχαν αφήσει να δώσει ομιλία στις εγκαταστάσεις τους, όπως μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Επίσης, του είχε απαγορευτεί η είσοδος σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τρία χρόνια στο πλαίσιο της συνθήκης Σέγκεν, επειδή προσπάθησε να διοργανώσει συνέδριο ρατσιστών στη Βουδαπέστη το 2014, οπότε απελάθηκε από την Ουγγαρία. 
Ο Σπένσερ, που υποστήριξε ενεργά τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ, μολονότι μάλλον άσημος σε εθνικό επίπεδο ως τότε, έγινε διαβόητος όταν κυκλοφόρησαν βίντεο στα οποία οπαδοί του 

Φανατικός οπαδός του Τραμπ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σπένσερ είχε συνδιοργανώσει την ακροδεξιά συγκέντρωση στη Βιρτζίνια, την οποία ακολούθησαν τα ήξεις αφήξεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τελικά κράτησε ίσες αποστάσεις από τις δύο πλευρές.
Φανατικός οπαδός του Αμερικανού προέδρου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και μετά, αφού άλλωστε είχε παραστεί και στην ορκωμοσία του. 
Μολονότι μάλλον άσημος σε εθνικό επίπεδο, έγινε γνωστός όταν κυκλοφόρησαν βίντεο στα οποία οπαδοί του Ρεπουμπλικάνου τον χαιρετούσαν ναζιστικά σε μια συγκέντρωση για τον εορτασμό της νίκης του υποψηφίου που υποστήριζαν στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Πρόκειται για «ακραίο υπέρμαχο της υπεροχής της λευκής φυλής, στόχος του οποίου είναι η δημιουργία ενός λευκού έθνους- κράτους στη Βόρεια Αμερική», σύμφωνα με το Southern Poverty Law Centre, που καταγράφει και παρακολουθεί τις ακροδεξιές οργανώσεις στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.