29.10.17

Προσωπικά φρονήματα δημοσιογράφων ζητάει το Afd

Με μια απόφαση που θυμίζει άλλες εποχές το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ζητάει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των δημοσιογράφων που επιθυμούν να καλύψουν το εθνικό συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο στο Ανόβερο.
Στο έντυπο καταχώρισης των δημοσιογράφων που καλούνταν να συμπληρώσουν για την κάλυψη του συνεδρίου τούς ζητούνταν να συμφωνήσουν στη συλλογή, αποθήκευση και χρήση προσωπικών δεδομένων που θα χορηγούσαν (όνομα, ανάστημα, αριθμός δημοσιογραφικής κάρτας) καθώς και «ειδικών δεδομένων» (πολιτικές απόψεις, θρησκευτικές πεποιθήσεις, συμμετοχή σε συνδικαλιστικές ενώσεις, σεξουαλικές προτιμήσεις, κατάσταση υγείας).
Το θέμα, που δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung» την Παρασκευή, προκάλεσε την αντίδραση του αρμόδιου για την προστασία των δεδοµένων του Βερολίνου, ο οποίος ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα. Το AfD αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.
«Αυτό αποτελεί απαράδεκτη παρέμβαση στις ιδιωτικές ζωές των δημοσιογράφων», δήλωσε στην εφημερίδα ο Χέντρικ Ζέρνερ, εκπρόσωπος της γερμανικής ένωσης δημοσιογράφων, καλώντας το AfD να αποσύρει άμεσα το αίτημα συλλογής τέτοιων δεδομένων από δημοσιογράφους.
Θυμίζουμε ότι το AfD αναδείχθηκε τρίτο κόμμα στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, κερδίζοντας το 13% των ψήφων, και κατάφερε να εκλέξει βουλευτές για πρώτη φορά στη γερμανική Βουλή.
Γερμανικές οργανώσεις προάσπισης πολιτικών δικαιωμάτων προγραμματίζουν μεγάλη διαδήλωση στο Ανόβερο στις 2 Δεκεμβρίου, μέρα διεξαγωγής του συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.