12.9.17

Χριστιανικά Πάρκα: Μπίζνες και τα κέρδη της πίστης

Τεράστια θεματικά πάρκα, χριστιανικής φανταχτερής υπερπαραγωγής, καθηλωτικού κιτς, συντηρητικών προτεσταντικών αντιλήψεων, είναι η νέα «μόδα» στην αμερικανική ψυχαγωγία, που διασκεδάζει τους Χριστιανούς πελάτες, πλουτίζει τους επιχειρηματίες και αποθεώνει την πίστη στην ελεύθερη αγορά…


Στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, βρίσκεται το πρώτο χριστιανικό θεματικό πάρκο. Το Tierra Santa συμπληρώνει ήδη μια 15ετία λειτουργίας και στα εκθέματα του περιλαμβάνονται πάνω από 30 αναπαραστάσεις διαφόρων σκηνών από τη Βίβλο. Η πιο έντονη και εντυπωσιακή είναι βέβαια αυτή της σταύρωσης του Ιησού, όπου αρκετές φορές τη μέρα ένας «αιμόφυρτος» ηθοποιός αναπαριστά την πορεία προς το Γολγοθά, μεταφέροντας ένα σταυρό ενώ τον μαστιγώνουν «Ρωμαίοι στρατιώτες». Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στους δρόμους της βιβλικής Ιερουσαλήμ, να περάσουν από το «Τείχος των δακρύων» και να δουν διάφορα επεισόδια από την ζωή του Χριστού, αλλά και την Έξοδο από την Αίγυπτο κ.α.

Στο κέντρο του πάρκου ένα μεγάλο άγαλμα του Ιησού, ύψους 12 μέτρων προβάλλει μέσα από ένα λόφο κάθε ώρα, σε μια απόπειρα δημιουργίας δέους. Ακόμη, θα δει κανείς και αγάλματα όπως του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄ αλλά και της Μητέρας Τερέζας, καθώς το κοινό είναι στην πλειονότητα του καθολικό. Φυσικά το πάρκο έχει και τις ανάλογες υποδομές ψυχαγωγίας και εστίασης, αλλά και παιχνίδια για τα παιδιά.

«Η Κιβωτός του Νώε» -The Ark Encounter. Έτσι ονομάζεται ένα πάρκο με κεντρικό θέμα την Κιβωτό του Νώε, το οποίο λειτουργεί κοντά στην πόλη Williamstown στην πολιτεία Κεντάκι των ΗΠΑ. Κεντρικό έκθεμα είναι μια τεράστια ξύλινη «Κιβωτός του Νώε», σε φυσικό μέγεθος όπως δηλώνεται, με 155 μέτρα μήκος, 25 πλάτος και 16 ύψος. Η κιβωτός έχει στο εσωτερικό της αναπαραστάσεις με διάφορα ζεύγη ζώων, ανάμεσα τους και δεινόσαυροι. Το δεύτερο κατάστρωμα έχει και διόραμα του Νώε με την οικογένεια του να προσεύχονται, ενώ το τρίτο κατάστρωμα έχει μια μόνιμη έκθεση της βιβλικής αφήγησης και το πώς αυτή μπορεί να εξελίχθηκε. Στο ένα πλάι της Κιβωτού υπάρχει μια μεγάλη κατασκευή με σκάλες, ασανσέρ και τουαλέτες για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, όπως και ένα κατάστημα δώρων αλλά και ένα εστιατόριο με το όνομα «Η κουζίνα της Εμζάρα», το βιβλικό δηλαδή όνομα της γυναίκας του Νώε.

Το θεματικό πάρκο του Ark Encounter φιλοξενεί επίσης ένα ζωολογικό κήπο με άγρια ζώα, που ονομάζεται «Η κορυφή του Αραράτ», όπως και μια σειρά από άλλες ψυχαγωγικές και εμπορικές εγκαταστάσεις, ενώ σχεδιάζεται η επέκταση του με ένα βιβλικό χωριό, ένα κάστρο και άλλα διοράματα που θα απλώνονται σε εκατοντάδες στρέμματα.



Η όλη κατασκευή είναι πολύ νέα, καθώς άνοιξε τις πύλες της μόλις τον Ιούλιο του 2016, ενώ οι επισκέπτες είναι περίπου 5.000 ημερησίως. Το ενδιαφέρον είναι πως η κατασκευή που κόστισε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια, χρηματοδοτήθηκε εν μέρει με δωρεές, παραχωρήσεις γης, φορολογικά κίνητρα και ομολογιακά δάνεια από την γειτονική πόλη και την πολιτεία του Κεντάκι, καθώς αναμένεται πως στην ολοκλήρωση της, θα έχει πάνω από ενάμιση εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο. Επίσης, πολλοί χορηγοί βοήθησαν στη συγκέντρωση των κεφαλαίων, με μεγάλο μέρος τους να προέρχεται από προτεσταντικούς κύκλους, οι οποίοι θέλουν λένε να στηρίξουν την διάδοση των βιβλικών κειμένων.



Ο βασικός χορηγός όμως και εμπνευστής του πάρκου είναι η οργάνωση «Answers in Genesis» (Απαντήσεις από τη Γένεση), μια ομάδα από χριστιανούς ιδιόμορφης θεώρησης, που πιστεύουν σε μια κυριολεκτική ανάγνωση της Βίβλου. Η ομάδα αυτή των «δημιουργιστών» λειτουργεί επίσης στο Κεντάκι, σε κοντινή απόσταση από το θεματικό πάρκο, το «Μουσείο της Δημιουργίας», το οποίο παρουσιάζει ένα μοντέλο της εξέλιξης της Γης, σύμφωνα με τις αντιλήψεις της. Το μουσείο επισκέπτονται περίπου 300.000 άτομα το χρόνο, για να δουν μια συλλογή από απολιθωμένα και ταριχευμένα ζώα, διοράματα και απεικονίσεις που περιγράφουν τη δημιουργία του κόσμου πριν από 6.000 χρόνια (καθώς αυτή τη χρονολόγηση δέχονται). Το μουσείο πάντως έχει δεχθεί αυστηρότατες κριτικές, ότι προτείνει μια ιδιόμορφη κοσμολογική ερμηνεία παραποιώντας επιστημονικά στοιχεία.

Η σταύρωση του Χριστού -The Holy Land Experience. Στο Ορλάντο της Φλόριντα βρίσκουμε το πάρκο «Holy Land Experience», το οποίο απευθύνεται περισσότερο στις νεαρές ηλικίες και λειτουργεί από το 2001. Και εδώ υπάρχουν στατικές αλλά και ζωντανές αναπαραστάσεις και διοράματα βιβλικών ιστοριών. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τον «Ναό του Σολόμωντα», το «Γολγοθά με τη Σταύρωση», ενώ στη βάση του «λόφου του Γολγοθά» υπάρχει ο κενός «τάφος του Ιησού». Επίσης υπάρχει μια «αγορά της Ιερουσαλήμ» με ένα πανδοχείο, ένα ξυλουργείο και ένα σιδηρουργείο, ενώ όταν ο επισκέπτης πεινάσει μπορεί να γευματίσει στα εστιατόρια «Εσθήρ» και «Μάρθα», ή στο «Τελευταίο σνακ». Στη συνέχεια μπορεί να περάσει από τον «κήπο της Γεσθημανή», ενώ θα δει συναυλίες με χριστιανικά τραγούδια, όπως και ένα σώου με σιντριβάνια και φωτιστικά εφέ.



Στο πάρκο υπάρχει και ένα θέατρο 2.000 θέσεων όπου γίνονται δραματοποιημένες βιβλικές παραστάσεις, κυρίως με τα πάθη του Ιησού, ενώ τελούνται και θείες λειτουργίες, βαπτίσεις, συγκεντρώσεις προσευχής και άλλες εκδηλώσεις. Η εμπορική φύση του πάρκου συμπληρώνεται από βιβλιοπωλεία και διάφορα καταστήματα με εκείνο των ειδών δώρου να λέγεται «Οι θησαυροί του Σολόμωντα». Όλη η εγκατάσταση ανήκει σε μια χριστιανική εκκλησία, προτεσταντικής αντίληψης, η οποία δηλώνει ότι στόχος της είναι να διαδώσει το μήνυμα του Χριστού, προσφέροντας βιβλική επιμόρφωση ώστε ο επισκέπτης «να κατανοήσει μέσα από τα εκθέματα τις ιστορικές πηγές του Χριστιανισμού».



Τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και η Adventure Land, με εκθέματα αλλά και δραστηριότητες για τα παιδιά, όπως τοίχος αναρρίχησης, κατάστημα παιχνιδιών, παιδικό θέατρο, κέντρο αναψυχής, αλλά και ζωντανές επιδείξεις μαγειρικής. Το κόστος εισόδου για τους ενήλικες, εφήβους και παιδιά είναι 50, 35 και 20 δολάρια αντίστοιχα και τα κέρδη ανέρχονται βέβαια σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

The Drive-In Christian Chu. Στην Daytona Beach της Φλόριντα, μια εκκλησία έγινε εκεί που παλιά υπήρχε ένα drive in, κινηματογράφος με αυτοκίνητο. Κάθε Κυριακή πρωί, οι πιστοί παρκάρουν στο γρασίδι για να παρακολουθήσουν την λειτουργία. Η θεία κοινωνία έχει τεράστιο μέγεθος ώστε να την βλέπουν από τα αυτοκίνητά τους όλοι οι πιστοί. Πάνω από 600 πιστοί συγκεντρώνονται κάθε εβδομάδα σε αυτό το θρησκευτικό drive-in.



Καλόπιστη αγορά
Νέα θεματικά πάρκα ετοιμάζονται να ανοίξουν. Για παράδειγμα ένα ακόμη πάρκο με μια τεράστια Κιβωτό του Νώε σχεδιάζεται στον Καναδά, στο Saskatchewan, με το έργο να χρηματοδοτείται από κινέζους επενδυτές.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του USA Today, στα σκαριά βρίσκεται και το νέο πάρκο της Βίβλου, το οποίο πρόκειται να ανοίξει μόλις τρία τετράγωνα μακριά από το Καπιτώλιο των Η.Π.Α. και κοντά σε άλλα μεγάλα ιδρύματα όπως το Smithsonian, η Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Χρηματοδοτείται από την οικογένεια που ίδρυσε και κατέχει την Hobby Lobby, αλυσίδα καταστημάτων με υλικά πλεξίματος και χειροτεχνίας. Το μουσείο θα παρουσιάζει ιστορικά αντίγραφα όχι μόνο της Βίβλου αλλά και παλαιών χειρογράφων και θραυσμάτων από τους κυλίνδρους της Νεκράς Θάλασσας. Το τεράστιο πάρκο αναμένεται να κοστίσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια.



Ο σύμβουλος θεματικών πάρκων, Dennis Speigel, αφού επισημαίνει ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα θεματικό πάρκο σε απόσταση 2 ωρών από κάθε μεγάλη αμερικανική πόλη, υποστηρίζει πως τα θρησκευτικά πάρκα «μπορούν να έχουν ανθηρό, ανταγωνιστικό μέλλον, αρκεί να κερδίζουν πολλά χρήματα για να επενδύουν συνεχώς σε νέα χαρακτηριστικά».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αγορά των θρησκευτικών ταξιδιών σε όλο τον κόσμο και των εκδρομών σε ιερούς τόπους, προσεγγίζει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, με περίπου το ήμισυ των χρημάτων να προέρχεται από τους πελάτες των Η.Π.Α. Μια έρευνα του 2008 από την Travel Industry Association διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις ταξιδιώτες των Η.Π.Α. ενδιαφέρεται να κάνει διακοπές με θρησκευτικό περιεχόμενο και χαρακτήρα.

Γι αυτό και ο επίσημος αμερικανικός ταξιδιωτικός σύνδεσμος, National Tour Association, ξεκίνησε πρόσφατα έναν «αδελφό» σύλλογο που ονομάζεται Faith Travel Association και ειδικεύεται στον θρησκευτικό τουρισμό. Ο διευθυντής του Συνδέσμου, Andy Newton, αναφέρει ότι τα στοιχεία της αγοράς δείχνουν πως η ζήτηση για ταξίδια που βασίζονται στη θρησκευτική πίστη και οι προορισμοί τους αυξάνονται. «Η πρόκληση που έχουμε είναι να κάνουμε τα μέλη μας να αναγνωρίσουν ότι κι αυτό είναι ένα καλόπιστο τμήμα της αγοράς όπως τα αθλητικά ταξίδια ή τα εκπαιδευτικά ταξίδια», δήλωσε ο Newton.

Σε αντίθεση με τους κοσμικούς αδελφούς τους, οι «χριστιανοί» επιχειρηματίες στην Αμερική αντιμετωπίζουν μια μοναδική πρόκληση για να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες: την ισορροπία μεταξύ των κοσμικών και των συντηρητικών χριστιανών, ισορροπία που βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο της αμερικανικής κοινωνίας αλλά και των προεδρικών εκλογών.

«Πάρτε τα αυτά από εδώ, μην κάνετε εμπορικό κατάστημα το σπίτι του Πατέρα μου» είπε ο Ιησούς, κατά τας Γραφάς, όταν μπήκε στον Ναό στα Ιεροσόλυμα κι αφού βρήκε αυτούς που πουλούσαν ζώα για τις θυσίες, και τους αργυραμοιβούς καθιστούς πίσω από τους πάγκους, τους έβγαλε όλους έξω, μαζί και τα ζώα και έριξε κάτω τα νομίσματα και αναποδογύρισε τους πάγκους. Να, μια καλή αναπαράσταση για τις χριστιανικές disneyland.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.