24.9.17

Εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων στους δήμους

Στις 30 Αυγούστου μια νέα εργαζόμενη συμβασιούχος, μητέρα δυο ανήλικων παιδιών, προσέρχεται στην εργασία της στην αποκομιδή των απορριμμάτων στην περιοχή Συκιά του Κατάκολου στον Δήμο Πύργου για να μην επιστρέψει ποτέ. Δύο μήνες νωρίτερα, 63χρονη εργαζόμενη στην Καθαριότητα του Δήμου Ζωγράφου αφήνει την τελευταία της πνοή λίγο πριν από την έναρξη της βάρδιας.

Η απεργία των εργαζομένων στους δήμους με κύριο αίτημα την αποτροπή της απόλυσης των συμβασιούχων, τη διεκδίκηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και την αυτονόητη διεκδίκηση της ίσης αμοιβής για την ίδια εργασία μόλις έχει λήξει και επικρατεί πανζουρλισμός.
Τα συσσωρευμένα απορρίμματα πρέπει να μαζευτούν σε χρόνο-ρεκόρ καθώς λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών (καύσωνας) κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Το διάστημα αυτό, από τις 30 Ιουνίου έως τις 30 Αυγούστου, προστίθενται άλλα πέντε θανατηφόρα ατυχήματα εργαζομένων στους δήμους.
Επτά νεκροί σε δυο μήνες είναι βαρύς φόρος αίματος. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταθέτει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά, στην οποία γίνεται λόγος για 34 θανατηφόρα ατυχήματα εργαζομένων στους δήμους της χώρας μέσα σε μια τριετία, καθώς και για 32 σοβαρά εργατικά ατυχήματα σε διάστημα ενάμισι έτους, ζητώντας απόδοση ευθυνών.
Η εικόνα που διαμορφώνεται στο πλαίσιο του ρεπορτάζ που διενήργησε η «Εφ.Συν.» για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην Καθαριότητα των δήμων είναι αποκαρδιωτική: ολοκληρωτική καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, εντατικοποίηση εργασιών, κλίμα τρομοκρατίας και απειλών, ευέλικτες σχέσεις εργασίας, ανυπαρξία εμβολιασμών, ανυπαρξία Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας και υγιεινής, ξεχαρβαλωμένα οχήματα χωρίς αισθητήρες, με λιωμένα λάστιχα και φρένα, ανεκπαίδευτο προσωπικό, υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων μέσω των κοινωφελών προγραμμάτων, συστηματική αποφυγή καταγραφής των εργατικών ατυχημάτων.
Και από την πλευρά των εργαζομένων όμως διαπιστώνεται χαρακτηριστική υποτίμηση των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής αφού, όπως υπογραμμίζει παλαιός συνδικαλιστής, «απουσιάζει η κουλτούρα της υπεράσπισης της ίδιας τους της ζωής».
«Οποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» στέλεχος της Επιθεώρησης Εργασίας αναφερόμενος στην... εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων κατά τα τελευταία έτη, περιγράφοντας παράλληλα ως τραγικές φιγούρες τους εργαζόμενους αυτής της χώρας.
«Δεν έχουμε ιδέα τι συμβαίνει στους χώρους εργασίας» εξομολογείται στην «Εφ.Συν.» έμπειρος γιατρός εργασίας και στέλεχος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ασφάλειας Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) που, ειρήσθω εν παρόδω, έχει οδηγηθεί σε πλήρη μαρασμό. Οπως σημείωνε σε ανακοίνωσή του τον περασμένο Φεβρουάριο το ΕΛΙΝΥΑΕ, «παρά την ελλιπή καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κάθε περίπου τρεις ημέρες ένας εργαζόμενος πεθαίνει από εργατικό ατύχημα. Χιλιάδες είναι τα εργατικά ατυχήματα που οδηγούν σε τραυματισμούς...
»Επιπλέον οι επαγγελματικές ασθένειες στη χώρα μας που οδηγούν σε προβλήματα υγείας ή και σε θάνατο δεν καταγράφονται και δεν αποζημιώνονται... Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οι αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις, η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια, το στρες, η υπερωριακή απασχόληση, η πίεση χρόνου, οι μειώσεις προσωπικού αποτελούν παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση των εργατικώνατυχημάτων και σε σοβαρές επαγγελματικές ασθένειες όπως μυοσκελετικές παθήσεις, διάφορες μορφές καρκίνου, θανάτους από καρδιακά προβλήματα, αποβολές, αύξηση των ψυχικών διαταραχών και των αυτοκτονιών».
Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους δήμους διερωτάται οργισμένη: «Πόση αδιαφορία πλέον; Πόσο αίμα πρέπει να χυθεί για να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, προκειμένου να λάβουν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν να προστίθενται συνεχώς νέα ονόματα στη "μαύρη" λίστα των δυστυχημάτων στους ΟΤΑ;».

Οι «τυχαίοι» θάνατοι των εργαζομένων στην Καθαριότητα

Αποκομιδή σκουπιδιών
Σε προσκλητήριο νεκρών παραπέμπει η μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε από την ΠΟΕ-ΟΤΑ στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου και φέρει τις υπογραφές του προέδρου Νίκου Τράκα και του γραμματέα της ομοσπονδίας Βασίλη Πετρόπουλου αντίστοιχα.
Οπως σημειώνεται, από τον Ιούλιο του 2014 έως και τις 30 Αυγούστου 2017 σημειώθηκαν 34 θανατηφόρα ατυχήματα. Ειδικότερα από τις 21 Ιουλίου έως τις 19 Νοεμβρίου του 2014 σημειώνονται τα εξής θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα: στον Δήμο Θεσσαλονίκης καταγράφεται θανατηφόρο εργατικό ατύχημα μόνιμου 47χρονου τεχνίτη, στον Δήμο Περιστερίου χάνει τη ζωή του 52χρονος μόνιμος εργάτηςΚαθαριότητας ύστερα από πρόσκρουση αυτοκινήτου με απορριμματοφόρο, στον Δήμο Μαδύτου Βόλβης σημειώνεται ατύχημα με απορριμματοφόρο με αποτέλεσμα έκτακτος εργάτης ηλικίας 41 ετών να χάσει τη ζωή του, ενώ στα Ιωάννινα όχημα προσκρούει σε απορριμματοφόρο προκαλώντας τον θάνατο 49χρονου εργάτη Καθαριότητας.
Από τις 29 Ιανουαρίου έως τον Σεπτέμβριο καταγράφονται: ο θάνατος 27χρονου εργάτη συμβασιούχου στον Πλατανιά Χανίων μετά την ανατροπή του δημοτικού οχήματος στο οποίο επέβαινε, στον Δήμο Πάργας (Καναλάκι), 47χρονος ανασφάλιστος εργάτης χάνει τη ζωή του, παρασυρόμενος από απορριμματοφόρο όχημα, στον Δήμο Ικαρίας 54χρονος μόνιμος οδηγός χάνει τη ζωή του ενώ οδηγούσε όχημα φορτωτή - εκσκαφέα σε εργασίες ύδρευσης, 63χρονος οδηγός στον Δήμο Αργυρούπολης πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς, στον Δήμο Αρτας 59χρονος μόνιμος οδηγός χάνει τη ζωή του όταν το όχημα αποκομιδής σκουπιδιών ιδιώτη ανετράπη, ενώ 47χρονος εργάτης Καθαριότητας πεθαίνει στον Δήμο Βριλησσίων από ανακοπή καρδιάς την ώρα της εργασίας του.
Από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου του 2016 σημειώνονται: στον ΔήμοΧαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, ο θάνατος 55χρονου μόνιμου εργάτη Καθαριότητας, όταν το απορριμματοφόρο στο οποίο επέβαινε έκανε όπισθεν, 58χρονος χειριστής οχήματος στον Δήμο Καρπενησίου χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών αποχιονισμού, την τελευταία του πνοή αφήνει ύστερα από τετράμηνη νοσηλεία σε ΜΕΘ 35χρονος που είχε προσληφθεί μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας και εργαζόταν παράνομα στην Καθαριότητα του Δήμου Μεγάρων, 51χρονος οδηγός χάνει τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς στον Δήμο Αργυρούπολης, 42χρονος εργάτης χάνει τη ζωή του στον Δήμο Αθηναίων μετά την πρόσκρουση αυτοκινήτου με απορριμματοφόρο, στον Δήμο Ανδραβίδας πεθαίνει εργάτης με σύμβαση ορισμένου χρόνου ύστερα από πτώση από απορριμματοφόρο, 48χρονη μόνιμη εργάτρια καθαριότητας σκοτώνεται από απορριμματοφόρο στο Ηράκλειο, 32χρονος οδηγός με σύμβαση ορισμένου χρόνου στην Κοζάνη καταλήγει ύστερα από ανακοπή καρδιάς εν ώρα εργασίας, 34χρονη δημοτική αστυνομικός παρασύρεται από διερχόμενο αυτοκίνητο στον Δήμο Αργυρούπολης, 60χρονος οδηγός στην Κεφαλονιά πεθαίνει από ανακοπή ενώ οδηγούσε λεωφορείο και ηλεκτρολόγος-εθελοντής παρασύρεται από γερανοφόρο στον Δήμο Ηλείας.
Το 2017 οδοκαθαριστής στον Δήμο Αχαρνών παρασύρεται από αυτοκίνητο, στην Πάτρα σχολική καθαρίστρια έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση με όχημα, 57χρονος εργάτηςκαθαριότητας παρασύρεται από απορριμματοφόρο στον Δήμο Λεωνιδίου, 58χρονος μόνιμος οδηγός χάνει τη ζωή του στον Δήμο Πλατανιά Χανίων ύστερα από ανατροπή απορριμματοφόρου. Ακολουθεί το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου με άλλους επτά θανάτους στις μαύρες λίστες των εργατικών ατυχημάτων.
Κοινωφελής Εργασία

Για ένα κομμάτι ψωμί...

Ο 35χρονος Γιώργος Σταμέλος εργαζόταν στα Μέγαρα στα πεντάμηνα μέσω του προγράμματος (ο Θεός να το κάνει) Κοινωφελούς Εργασίας (Κ.Ε.). Επειτα από τετράμηνη νοσηλεία σε ΜΕΘ κατέληξε τον Ιανουάριο του 2016. Οργισμένη ήταν η ανακοίνωση του Συντονιστικού Αγώνα των (τότε) πενταμηνιτών:
«Ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του σωματείου, ο ένας με την εντολή του και ο άλλος με την ανοχή του, μας καλούν να θρηνήσουμε. Τι μας καλούν να πενθήσουμε; οι ίδιοι τόσο καιρό παρέμειναν μουγκοί και προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποσιωπήσουν το γεγονός ότι πενταμηνίτης εργαζόταν παράνομα σε εργολάβο στην Καθαριότητα με αποτέλεσμα να πέσει από το απορριμματοφόρο και να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι. Κυβέρνηση και δήμαρχοι δολοφονούν. Αυτή είναι η πολιτική τους! Πόσο αξίζει η ανθρώπινη ζωή; 495 ευρώ και ένα μεροκάματο των 19 ευρώ;».
H ΠΟΕ-ΟΤΑ εκδίδει ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι είχε προειδοποιήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας για την παράνομη και καταχρηστική απασχόληση των εργαζομένων μέσω της Κ.Ε. στις υπηρεσίες Καθαριότητας.
«Ακόμη και μετά την παρέμβαση της ομοσπονδίας για τον εργασιακό Μεσαίωνα που επικρατεί στη συντριπτική πλειονότητα των δήμων της χώρας ουδείς έχει παράσχει τα ΜΑΠ που προβλέπονται, ενώ στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι εκβιάζονται να εργαστούν πολλές φορές εξαναγκαζόμενοι ακόμη και να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση σε αντικείμενα και εργασίες που απαγορεύεται».
Σχεδόν δύο χρόνια μετά η κατάσταση δεν δείχνει να έχει διαφοροποιηθεί για τους εργαζόμενους στην Κ.Ε., οι οποίοι συνιστούν το πλέον ευάλωτο κομμάτι εργαζομένων: μισθοί πείνας, εκβιασμοί, με πολλούς εξ αυτών να μη διαθέτουν ούτε καν βιβλιάριο υγείας εάν δεν έχουν συμπληρώσει τα πενήντα ένσημα και χωρίς προοπτικές να λάβουν τα μόρια της προϋπηρεσίας για τις επικείμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Πρόκειται για τα προγράμματα της Κ.Ε. για τα οποία ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε εσχάτως την ικανοποίησή του δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τα κυβερνητικά λεφτά για πρώτη φορά πιάνουν τόπο». Το βέβαιο είναι ότι πιάνουν τόπο για την ψηφοθηρική διάθεση των δημάρχων.
Πολλοί δήμοι εξακολουθούν παρανόμως να απασχολούν εργαζόμενους της Κ.Ε. στην αποκομιδή των απορριμμάτων, όπως στον Δήμο της Λαμίας και στον Δήμο Θερμαϊκού, όπως επισημαίνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Και όχι μόνο. Στον Δήμο Μάνδρας, όπως καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ελευσίνας-Ασπροπύργου-Μάνδρας Ελένη Αδάμ, η δημοτική αρχή χρησιμοποιεί ως συνοδηγούς στα απορριμματοφόρα εργαζόμενους της Κ.Ε., ενώ κατά τη διάρκεια της απεργίας τους χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και σπουδαστές του ΟΑΕΔ για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.