30.9.17

Η Κληρωτίδα στην Κοζάνη Έβγαλε Σημαιοφόρο Έναν Αλβανό με Κακούς Βαθμούς και οι Γονείς Τρελάθηκαν

Φταίνε οι βαθμοί ή η εθνικότητα;
Σύμφωνα με τον νόμο του Murphy, «ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά». Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι συνέβη στην Κοζάνη, όπου ξεκίνησε η εφαρμογή της νέας διαδικασίας επιλογής σημαιοφόρων για τις μαθητικές παρελάσεις. Όπως είναι γνωστό, πλέον τη σημαία δεν σηκώνει ο μαθητής που έχει τους καλύτερους βαθμούς, αλλά ο μαθητής που έχει τη μεγαλύτερη τύχη, αφού ο σημαιοφόρος προκύπτει από κλήρωση ανάμεσα σε όλους τους μαθητές.


Στην Κοζάνη, η κλήρωση έγινε λίγο νωρίτερα, αφού, πέρα από τους σημαιοφόρους της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου, έπρεπε να βρεθούν και εκείνοι της 11ης Οκτωβρίου, που είναι η επέτειος της απελευθέρωσης της Κοζάνης κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης, η κλήρωση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις πολλών γονέων, αφού ως σημαιοφόρος αναδείχθηκε ένας από τους χειρότερους μαθητές της τάξης, που έχει πολύ χαμηλή βαθμολογία. Γονείς παιδιών που φοιτούν στο Δημοτικό χαρακτήρισαν τον εν λόγω μαθητή ως «παντελώς αδιάφορο για τα μαθήματα», ο οποίος «δεν φέρνει ούτε τα βιβλία του».

Όμως υπάρχει άλλο ένα στοιχείο στην υπόθεση, που περιπλέκει τα πράγματα. Ο υπερτυχερός σημαιοφόρος έχει αλβανική καταγωγή, κάτι που κάνει πολλούς να υποψιάζονται ότι αρκετοί γονείς στην πραγματικότητα διαμαρτύρονται όχι επειδή ο μαθητής δεν είναι αριστούχος, αλλά μάλλον επειδή είναι Αλβανός. Πράγματι, στην Κοζάνη υπάρχουν γονείς που λένε ότι πρέπει να σηκώσει τη σημαία μαθητής που γεννήθηκε στην Ελλάδα. Ωστόσο, η μεγάλη εικόνα είναι ότι αυτοί μάλλον αποτελούν θλιβερή εξαίρεση, καθώς και για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου κληρώθηκε μαθήτρια από την Αλβανία, για την οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχουν αντιδράσεις, καθώς, σύμφωνα με γονείς μαθητών, πρόκειται για ένα κορίτσι που προσπαθεί φιλότιμα στο σχολείο και αξίζει να σηκώσει τη σημαία.

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα της Κοζάνης, κάποιοι από τους γονείς έχουν ήδη πει ότι ως ένδειξη διαμαρτυρίας σκοπεύουν να μην αφήσουν τα παιδιά τους να συμμετάσχουν στις παρελάσεις της 11ης και 28ης Οκτωβρίου.

«Διαφωνούμε ριζικά με τη διαδικασία (της κλήρωσης), όταν όμως υπάρχει ένας νόμος που λέει ότι πρέπει να γίνεται κλήρωση για τα παιδιά που θα κρατήσουν τη σημαία, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Είμαι της άποψης ότι ο αριστούχος μαθητής πρέπει να επιβραβεύεται. Αυτό δεν αρέσει σε κάποιους», δήλωσε ο Χρήστος Μαγγιρίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης.

Συντακτης: Θοδωρής Χονδρόγιαννος

Πηγη: https://www.vice.com/gr/article/qvje8w/h-klhrwtida-sthn-kozanh-ebgale-shmaioforo-enan-albano-me-kakoys-ba8moys-kai-oi-goneis-trela8hkan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.