27.9.17

«Έκτρωση – Οι Γυναίκες Αποφασίζουν!»

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση από "Το Μωβ". 
Αυτή την Πέμπτη στις 6μμ στο Σύνταγμα! "Το Μωβ" συμμετέχει στην ευρωπαϊκή καμπάνια «Έκτρωση-οι γυναίκες αποφασίζουν» που ξεκινά στις 28 Σεπτέμβρη 2017, διεθνή ημέρα για το δικαίωμα στην έκτρωση παντού στον κόσμο!
«Έκτρωση – Οι Γυναίκες Αποφασίζουν!» 
Αυτό είναι το σύνθημα της ευρωπαϊκής καμπάνιας που ξεκινά στις 28 του Σεπτέμβρη του 2017, διεθνή ημέρα για το Δικαίωμα στην Έκτρωση παντού στον κόσμο!

– Την ώρα που στις Βρυξέλλες θα διαδηλώνουν γύρω από το Ευρωκοινοβούλιο, φεμινιστικές οργανώσεις, συνδικάτα, κινήματα νεολαίας, ευρωπαϊκά δίκτυα όπως του οικογενειακού προγραμματισμού, από Βέλγιο, Πολωνία, Ιρλανδία, Γαλλία… διεκδικώντας ουσιαστική πρόσβαση στη νόμιμη, ασφαλή και δωρεάν έκτρωση ως θεμελιώδες δικαίωμα στην Ευρώπη,

– Την ώρα που θα γίνονται ταυτόχρονα σε πολλές χώρες της Ευρώπης εθνικές και τοπικές δράσεις και κινητοποιήσεις,

Εμείς στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στην Καμπάνια «Έκτρωση – Οι Γυναίκες Αποφασίζουν!», θα συναντηθούμε στις 28 του Σεπτέμβρη του 2017 στην Αθήνα στο Σύνταγμα στις 6μμ το απόγευμα.

Θα επιδώσουμε στη Βουλή το παρακάτω ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

“Ένα παιδί αν θέλω, όποτε θέλω, όσα θέλω!», αυτό το σύνθημα φωνάζαμε στη δεκαετία του 70 και δεν πιστεύαμε ότι θα έφτανε η στιγμή που θα γινόταν ξανά επίκαιρο. Αν και επισήμως η έκτρωση είναι νόμιμη από το 1986, μια από τις βασικότερες κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος στη χώρα, σήμερα η πραγματική πρόσβαση στη νόμιμη, ασφαλή και δωρεάν έκτρωση για όλες τις γυναίκες, ασφαλισμένες, ανασφάλιστες, εργαζόμενες, άνεργες, ντόπιες, μετανάστριες, ρομά, τοξικο-εξαρτημένες, γίνεται κάθε μέρα και πιο δύσκολη.

Πίσω από αυτό βρίσκονται οι τραγικές συνέπειες των πολιτικών περικοπής των δαπανών για την υγεία, της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, του κλεισίματος νοσοκομείων, της μείωσης του προσωπικού. Οι πολιτικές αυτές επιβάλλουν μια κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, όπου συχνά οι γυναίκες που προσφεύγουν για έκτρωση αποθαρρύνονται από το ίδιο το ιατρικό προσωπικό το οποίο πολλές φορές αναγκάζεται (;) να ιεραρχεί την διακοπή της κύησης ως «μη επείγον περιστατικό».

Συνεπώς, όσες γυναίκες έχουν την οικονομική δυνατότητα στρέφονται σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ όσες δεν την έχουν καταφεύγουν σε επικίνδυνες πρακτικές για την υγεία τους, χωρίς ιατρική συμβουλή και έλεγχο, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στη Σάμο οι αναισθησιολόγοι του μοναδικού δημόσιου νοσοκομείου του νησιού επικαλέστηκαν δεοντολογικούς λόγους (άρθρο 31 του ν.3418/2005) και αρνήθηκαν να χορηγήσουν αναισθησία σε γυναίκα που επιθυμούσε την διακοπή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Το δικαίωμα στην έκτρωση πάει χέρι με χέρι με το δικαίωμα στη μητρότητα. Οι γυναίκες που ενώ επιθυμούν δεν μπορούν για λόγους οικονομικούς να αποκτήσουν παιδί είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

Θέλουμε να ελέγχουμε εμείς το σώμα μας, να γνωρίζουμε το σώμα μας, τις λειτουργίες και τις επιθυμίες του, θέλουμε να παίρνουμε ενήμερες αποφάσεις, και γι’αυτό θέλουμε τη σεξουαλική αγωγή υποχρεωτικό μάθημα σε όλα τα σχολεία από ειδικευμένο προσωπικό.

Θέλουμε ένα δίκτυο πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, σε κάθε γειτονιά, δημόσιο και δωρεάν, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανοιχτό για όλες τις γυναίκες.

Θέλουμε ένα μεγάλο δίκτυο όπου θα παρέχεται ενημέρωση για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, πληροφόρηση για την αντισύλληψη, έκτρωση, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, εγκυμοσύνη, τοκετό, ατομική υγιεινή, σεξουαλικότητα, ερωτισμό. Θέλουμε συμβουλευτική και στήριξη με έμφαση στις νέες και στους νέους. Θέλουμε γιατρούς γυναικολόγους, νοσηλευτικό προσωπικό, μαίες, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Ενώνουμε τις φωνές μας με τις γυναίκες στις Βρυξέλλες και σε κάθε γωνιά της Ευρώπης και του κόσμου.

Καλούμε στην συνέχεια σε ανοιχτή εκδήλωση/συνέλευση την Τρίτη 17 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, στις 6μμ το απόγευμα.

Καμπάνια «Έκτρωση – Οι Γυναίκες Αποφασίζουν!»
Ανοιχτό συντονιστικό Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.