21.9.17

Δελτίο Τύπου Κοινωνικού Αντιφασιστικού Μετώπου για την Αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι (18/9)

Τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη στο Κερατσίνι, 4 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη ναζιστική οργάνωση της χρυσής αυγής, πήραμε την πρωτοβουλία και την ευθύνη ως Κοινωνικό Αντιφασιστικό Μέτωπο να καλέσουμε σε πορεία στις ευρύτερες γειτονιές του Πειραιά, εκεί όπου το μικρόβιο του φασισμού έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Επιδιώξαμε παράλληλα να επαναφέρουμε το ζήτημα στο δημόσιο διάλογο μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων για την εξέλιξη της δίκης της χ.α, αλλά και για την αντιμετώπιση του φασισμού κοινωνικά.

Όλα αυτά λοιπόν έγιναν γιατί μαζί με την οικογένεια Φύσσα της οποίας είχαμε τη στήριξη στην προσπάθεια αυτή, παρατηρήσαμε τον εγκλωβισμό των κινητοποιήσεων σε μία οργανωτική πεπατημένη που οδηγούσε σε τέλμα. Με τα χαρακτηριστικά της ανοιχτότητας, της άμεσης δημοκρατίας, της απόρριψης των έτοιμων κομματικών ατζεντών και της διάθεσης για αλληλεπίδραση με κοινωνικά κομμάτια που έχουν μείνει εκτός κάδρου σε αυτές τις διαδικασίες, επιδιώξαμε να αναθερμάνουμε το επίδικο του κοινωνικού αντιφασισμού.
Με αυτά τα εργαλεία καταφέραμε στις 18 Σεπτέμβρη να δώσουμε νοηματοδότηση στην πορεία, την οποία αγκάλιασαν και στήριξαν χιλιάδες άνθρωποι, αποδεικνύοντας ότι οι "επετειακές κινητοποιήσεις" δεν έχουν μόνο φθίνουσα πορεία σε μαζικότητα, αλλά αν τους προσδοθεί το κατάλληλο νόημα και στοχοθεσία μπορούν να έχουν και αύξουσα. Είδαμε ανθρώπους των γειτονιών του Πειραιά κάθε ηλικίας να ακολουθούν τη διαδρομή προς το Καστράκι και τη συναυλία της οικογένειας, να φωνάζουν αντιφασιστικά συνθήματα και να καθιστούν σαφές ότι στη μάχη για το δημόσιο χώρο, θα επικρατήσει η αλληλεγγύη και όχι ο σκοταδισμός και το μίσος.
Βεβαίως για όλα αυτά, τα συστημικά ΜΜΕ αλλά και πολλά "εναλλακτικά", δεν είχαν να πουν τίποτα. Περιορίστηκαν στη διασπορά μιας εικόνας καταστροφών και χάους, η οποία καμία σχέση δεν έχει ούτε με το Κοινωνικό αντιφασιστικό Μέτωπο, ούτε με την οικογένεια Φύσσα, ούτε με κάποια οργάνωση ή συλλογικότητα που καλούσε στη διαδήλωση. Όπως δεν είχε και καμία σχέση με το αποτύπωμα και την παρακαταθήκη που άφησαν η πορεία και η συναυλία στις γειτονιές του Πειραιά.
Και φέτος γίναμε μάρτυρες μιας μανιέρας που δεν μας ξενίζει. Κάποιοι με βάση ένα πρόσχημα, στην προκειμένη περίπτωση το αντιφασιστικό, προκαλούν τους σουπιδοτενεκέδες και άλλα αντικείμενα του δρόμου με σκοπό να διαλύσουν την πορεία προκειμένου να πρωταγωνιστήσουν στο θέαμα για το οποίο είναι κατασκευασμένοι. Αυτός ο προβλεπόμενος ρόλος τους μόνο απαξίωση και αηδία αναδύει αφού φτάσανε στο σημείο να κάνουν φθορές σε αυλές στη Δραπετσώνα τις οποίες πολλοί απ' αυτούς έβλεπαν για πρώτη φορά. Ο,τι πέτυχαν τα προηγούμενα χρόνια σαμποτάροντας τις διαδηλώσεις στο Κερατσίνι δεν το πέτυχαν φέτος εξαντλούμενοι σε ανέξοδους λεονταρισμόυς κι ούτε θα πετύχουν το σβήσιμο της μνήμης αυτής της ημέρας.
Εμείς από την πλευρά μας θα επιδιώξουμε οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης να μην αποτελέσουν ένα πυροτέχνημα. Μέσα από τις διαδικασίες του Μετώπου, θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της ανοιχτότητας και της συνδιαμόρφωσης μέχρι την ολιστική αντιμετώπιση της μάστιγας του φασισμού.
Ανοιχτή συνέλευση απολογισμού και προγραμματισμού, του Κοινωνικού Αντιφασιστικού Μετώπου, την Κυριακή 24/9 στις 16:00 στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Φαβέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.