27.8.17

Φινλανδία: Επιμένει στη στείρωση των τρανς η κυβέρνηση


Την επικράτηση του νόμου που θέλει τους τρανς να αναγνωρίζονται μονάχα αν στειρωθούν αποφάσισε η κυβέρνηση της Φινλανδίας. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ένας τρανς άνθρωπος θα πρέπει πρώτα να έχει υποβληθεί σε διαδικασία στείρωσης για να αναγνωριστεί νομικά η ταυτότητα φύλου του. Η φινλανδική κυβέρνηση είχε σκοπό να αναθεωρήσει τη νομοθεσία, ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε.

Η Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών είχε εκφράσει ενστάσεις ώστε να αφαιρεθεί αυτή η νομοθεσία, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αποφασίσει πως η προϋπόθεση της στείρωσης παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δύο ακόμη Σκανδιναβικές χώρες, η Δανία και η Σουηδία είχαν παρόμοιες προϋποθέσεις, όμως τις αφαίρεσαν πριν από λίγα χρόνια. Συγκεκριμένα η Σουηδία νομοθέτησε την αποζημίωση περίπου 800 τρανς ανθρώπων που λόγω της προηγούμενης νομοθεσίας που υπέστησαν στείρωση ενώ νωρίτερα το 2017, ενώ αφαίρεσε εντελώς την «τρανς κατάσταση» από τους καταλόγους των ψυχιατρικών ασθενειών.

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει πως «ο αγώνας για τα δικαιώματα των τρανς στη Φινλανδία δεν έχει τελείώσει».

Aπό thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.