22.8.17

Ιστορική απόφαση για τη Χιλή

Τέλος στην απόλυτη απαγόρευση των εκτρώσεων στη χώρα βάζει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας. Η Χιλή ήταν η τελευταία χώρα της Λατινικής Αμερικής στην οποία ίσχυε το σκληρό αυτό μέτρο. «Σήμερα νίκησαν οι γυναίκες» δήλωσε η πρόεδρος της χώρας.

Με ψήφους 6 υπέρ και τέσσερις κατά το Συνταγματικό δικαστήριο της Χιλής αποφάσισε να δεχθεί τη ρύθμιση που θα δίνει το δικαίωμα στις γυναίκες να κάνουν έκτρωση σε περίπτωση που έχουν πέσει θύματα βιασμού, εάν απειλείται η ζωή τους ή εάν το ίδιο το έμβρυο δεν έχει πιθανότητες επιβίωσης.
Η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπατσελέτ, δήλωσε ότι «Σήμερα κέρδισαν οι γυναίκες, κέρδισε η Δημοκρατία, κέρδισε η Χιλή», καθώς η απόφαση αυτή βάζει τέλος στην ολική απαγόρευση των αμβλώσεων.
Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από υποστηρικτές των αμβλώσεων που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στο Σαντιάγο, τη στιγμή που οι πολέμιοι του νέου μέτρου ξέσπασαν σε διαμαρτυρίες, ενώ άλλοι έβαλαν τα κλάματα.
Η Χιλή ήταν η τελευταία χώρα της Λατινικής Αμερικής στην οποία ίσχυε η ολική απαγόρευση των αμβλώσεων και μία από τις τέσσερις παγκοσμίως.
Άλλωστε οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι περίπου το 70% των πολιτών στηρίζουν τη μεταρρύθμιση, αλλά υπάρχει σθεναρή αντίσταση από Καθολικές και Δεξιές οργανώσεις, οι οποίες έχουν σημαντική επιρροή στη χώρα.
Η Χιλή είχε νομιμοποιήσει από το 1931 τις αμβλώσεις για ιατρικούς λόγους, όμως η διαδικασία απαγορεύτηκε το 1989 κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ.
Μέχρι τώρα γυναίκες που είχαν κάνει παράνομες αμβλώσεις καταδικάζονταν έως και σε πέντε χρόνια. Παρά την ολική απαγόρευση, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στη χώρα χιλιάδες παράνομες αμβλώσεις. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι γυναίκες αγοράζουν στη μαύρη αγορά το φάρμακο misoprostol για να τερματίσουν στο πρώτο τρίμηνο την εγκυμοσύνη τους. Όσες έχουν την οικονομική δυνατότητα πηγαίνουν στη γειτονική Αργεντινή ή σε άλλη χώρα.
«Επιτέλους η Χιλή έκανε ένα βήμα πιο κοντά στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών» δήλωσε η Έρικα Γκεβάρα Ρόσας, από τη Διεθνή Αμνηστία. 
Η έγκριση του νομοσχεδίου αυτού καταγράφεται τη στιγμή που η χώρα συνεχίζει την ιστορική της στροφή σε θέματα που θεωρούνταν ταμπού στο παρελθόν. Στην βαθιά ρωμαιοκαθολική αυτή χώρα το διαζύγιο επιτράπηκε μόλις το 2004, ενώ οι πολιτικοί γάμοι μεταξύ ομοφύλων το 2015.

Aπό efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.