30.8.17

Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο Κατάκολο


Μια 30χρονη εργαζόμενη στην καθαριότητα του Δήμου Πύργου έχασε τη ζωή της όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκε κάτω από το απορριμματοφόρο στο οποίο εργαζόταν.

Η 30χρονη εργαζόμενη στον Δήμο Πύργου, σύμφωνα με το ilialive.gr, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Πύργου, όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες τραυματίστηκε σοβαρά εν ώρα εργασίας στην περιοχή Συκιά στο Κατάκολο το πρωί της Τετάρτης.

Οι γιατροί παρά τις προσπάθειές που κατέβαλαν δεν κατάφεραν να την κρατήσουν στη ζωή καθώς τα τραύματα της ήταν πολύ σοβαρά.

Στη σύλληψη οδηγού του απορριμματοφόρου προχώρησε η αστυνομία με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι αστυνομικοί από μαρτυρίες, η άτυχη κοπέλα βρισκόταν στο πίσω μέρος του οχήματος, ανεβασμένη στην θέση (σκαλάκι) που υπάρχει. Το αυτοκίνητο κινήθηκε προς τα πίσω και άγνωστο πως, το θύμα βρέθηκε στο έδαφος και παρασύρθηκε από το βαρύ όχημα.

Συγκλονισμένος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων στον Δήμο Χρήστος Γαρύφαλλος. «Η συνάδελφος ήταν εργαζόμενη στον τομέα καθαριότητας με σύμβαση και ήταν παντρεμένη και μητέρα δύο μικρών κοριτσιών. Ακόμη δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς έγινε αυτό το δυστύχημα. Ο οδηγός του απορριμματοφόρου είναι από τους πλέον έμπειρους και βρίσκεται σε κατάσταση σοκ».

Δύο μήνες γεμάτοι θανατηφόρα εργατικά

Μετά το παραπάνω δυστύχημα, στα 17 ανέρχονται τα εργατικά δυστυχήματα που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους δύο μήνες, με εργαζόμενους να αφήνουν την τελευταία τους πνοή εν ώρα εργασίας. Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες καθαριότητας αλλά και σε εταιρείες που παρουσιάζονται ως «επενδυτές» έχουν βρει τραγικό θάνατο, με τις κατά τόπους καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας να μένουν αναπάντητες.


«Η κατάσταση στις υπηρεσίες καθαριότητας είναι τραγική»
Το τελευταίο διάστημα, τα πιο συχνά εργατικά ατυχήματα σημειώνονται σε υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων, όπως οι θάνατοι εργαζομένων στο δήμο Ζωγράφου, στον Μαραθώνα και ο τραυματισμός συμβασιούχου του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενο στην κατάσταση που επικρατεί, το συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής αναφέρει:
«Η κατάσταση με τα εργατικά ατυχήματα στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων είναι τραγική. Η 24ωρη λειτουργία των υπηρεσιών στρέφεται ενάντια στην ασφάλεια των συναδέλφων που καταπονούνται και εκτίθενται σε μία σειρά από σοβαρούς κινδύνους. Είναι μεγάλη η ευθύνη της δημοτικής αρχής που αξιοποιώντας την αντεργατική νομοθεσία στέλνει τους εργαζόμενους 2 και 3 η ώρα το πρωί να μαζεύουν σκουπίδια. Το γεγονός ότι η ιδιαίτερα βαριά και επικίνδυνη εργασία της αποκομιδής απορριμμάτων γίνεται σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό από εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας, χωρίς εμπειρία και εκπαίδευση, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της ΕΕ, που και αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί και επεκτείνει. Δεν έχει τσίπα ο υπουργός Εσωτερικών Σκουρλέτης, που βγαίνει και λέει ότι έλυσε το θέμα των συμβασιούχων την ίδια στιγμή που αυτοί ζουν στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει επιτέλους μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα. Δεν πάει άλλο! Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχθούμε ως "κανονικότητα" ότι θα πηγαίνουμε για ένα κομμάτι ψωμί για δουλειά, θα κινδυνεύουμε να μη γυρίσουμε στο σπίτι μας, ενώ θα ξέρουμε ότι αύριο θα είμαστε άνεργοι. Μέσα από τον οργανωμένο αγώνα μας να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα για την υγιεινή και ασφάλειά μας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

Από thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.