19.7.17

Συνεχίζει το κίνημα αλληλεγγύης στην Ηριάννα και τον Περικλή. Νέα αίτηση αποφυλάκισης τον Αύγουστο

Δεν λέει να κοπάσει το κίνημα αλληλεγγύης στην Ηριάννα Β.Λ. και του Περικλή Μ. μετά την εκδικητική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθήνας (17/7/2017), που απέρριψε κατά πλειοψηφία (3-2) την αίτηση για αναστολή της ποινή τους, μέχρι την εκδίκαση του Εφετείου. Κι όλα αυτά ενώ ο εισαγγελέας Προβατάς, που έκανε την αρνητική εισήγηση, είχε προτείνει αναστολή των ποινών για τους κατηγορουμένους πολύκροτων υποθέσεων (δομημένα ομόλογα, «noor1»). Μετά τη μαχητική πορεία που πραγματοποιήθηκε από εκατοντάδες κόσμου το ίδιο βράδυ στο Μοναστηράκι και την Ερμού, την Τρίτη 18/7/2017 έγινε και νέα μαζικότατη πορεία από δεκάδες συλλογικότητες της Αριστεράς, με αίτημα την άμεση απελευθέρωση τους.

«Χάθηκε μια εξαιρετική ευκαιρία το τραύμα του κράτους δικαίου που επήλθε -με την ακατανόητη σε βάρος της Ηριάννας καταδικαστική απόφαση- να επουλωθεί δίνοντας μια ευκαιρία σε αναστολή μέχρι το εφετείο» τόνισε ο Θ. Μαντάς, συνήγορος υπεράσπισης της Ηριάννας στη χθεσινή εκπομπή (18/7/2017) On the third day της ΕΡTopen, με τον Γιώργο Μουργή και πρόσθεσε «όσο εκδίδονται αποφάσεις σαν αυτές που αφορούν την Ηριάννα και την υπόθεση της τόσο περισσότερο το κράτος δικαίου θα διολισθαίνει σε ένα κράτος ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης στη δικαιοσύνη». «Έχω την εκτίμηση ότι και τα δυο παιδιά είχαν με το παραπάνω τις προϋποθέσεις από το νόμο, να ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης σε βάρος τους μέχρι το Εφετείο» ανέφερε αντίστοιχα ο συνήγορος υπεράσπισης του Περικλή Μ., Ν. Δαμασκόπουλος στην ίδια εκπομπή.

Επισήμανε δε ότι η συνθήκη παράτασης της φυλάκισης «είναι επικίνδυνη για την υγεία του Περικλή», κάτι άλλωστε που τόνισε τόσο ο πνευμονολόγος, που κατέθεσε στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών, αλλά καταδεικνύεται και από τις ιατρικές γνωματεύσεις, που κατατέθηκαν στο δικαστήριο. Στο ίδιο πλαίσιο και ο Θ. Μαντάς, συνήγορος υπεράσπισης της Ηριάννας, επεσήμανε ότι «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα κενό και με τις ισχύουσες ρυθμίσεις αντικειμενικά δεν είναι εφικτό το χρονικό διάστημα μέχρι την (σ.σ. δεύτερη) αίτηση αναστολής να αξιοποιηθεί παραγωγικά (σ.σ. σε σχέση με τι διδακτορικές σπουδές της) για την Ηριάννα». Φυσικά όλα αυτά αγνοήθηκαν από το δικαστήριο, ενώ ο εισαγγελέας επέμεινε ότι «δεν στηρίζεται η υπέρμετρη – ανεπανόρθωτη βλάβη κατά τη φυλάκιση».

Σχετικά με τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεση, από εδώ και πέρα, ο Θ. Μαντάς ανέφερε ότι «Προτιθέμεθα να υποβάλουμε καινούργια αίτηση αποφυλάκισης στις προβλεπόμενες δικονομικές προθεσμίες και να πάμε σε ένα καινούργιο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών», ενώ πρόσθεσε «δεν επαναπαυόμαστε, έχουμε μαζί μας ακόμη μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, αλλά και μια ισχυρή μειοψηφία στους κόλπους της δικαιοσύνης –που με την χθεσινή τους τοποθέτηση αποδέχτηκαν τους ισχυρισμούς μας». Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη αίτηση αναστολής δεν μπορεί να κατατεθεί πριν τις 18/8/2017 και «αν προσδιοριστεί το συντομότερο δυνατό θα εκδικαστεί στις αρχές του Οκτωβρίου», όπως τόνισε ο Ν. Δαμασκόπουλος. Με άλλα λόγια η Ηριάννα και ο Περικλής, μετά την καταδικαστική απόφαση της 1ης Ιουνίου του 2017 και με δεδομένη την απόρριψη της αναστολής των ποινών τους, θα μείνουν σίγουρα περί του 4 μήνες στη φυλακή. Σε περίπτωση δε που και το δεύτερο εφετείο αναστολών δεν φέρει καλά νέα τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα αφού: «Ο φόρτος των ποινικών εφετείων είναι μεγάλος και μετά από δεκάδες αναβολές ίσως είναι πιθανόν μετά από ένα χρόνο να γίνει το εφετείο. Όμως μην ξεχνάμε ότι κρατούμενοι περιμένουν τα εφετεία 6-7 χρόνια» ανέφερε ο Ν. Δαμασκόπουλος. Η μάχη και η ένταση του κινήματος αλληλεγγύης για την αναστολή των ποινών μέχρι την οριστική αθώωση της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ. είναι περισσότερο από αναγκαία, ώστε να μην βιώσουν και εκείνοι τον παραλογισμό που έζησε ο Τάσος Θεοφίλου, ο οποίος παρά την αθωότητα του παρέμεινε άδικα 5 χρόνια στη φυλακή.

Από toperiodiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.