5.7.17

Χανιά: Ανακοίνωση για τους πρόσφυγες της Ηλεκτρικής

29.6.2017 και ακόμη μια καραβιά προσφύγων ρυμουλκείται στα Χανιά. Ακόμη μια φορά γυναικόπαιδα, έφηβοι και άντρες τραβάνε το μακρύ δρόμο της προσφυγιάς, από το Ιράκ, το Ιράν, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα, ξεκινώντας από τα πέρατα της γης, προσπαθώντας να φτάσουν στην «πολιτισμένη» και «ειρηνική» δύση.


Ακόμη μια φορά πρόσφυγες θεωρούνται κρατούμενοι αποκαλύπτοντας ότι έννοιες όπως “πολιτισμός”, “ελευθερία”, “αξία της ανθρώπινης ζωής” έχουν καταντήσει απλά λέξεις για να γεμίζουν εύπεπτα τα κενά στις ομιλίες κρατικών αξιωματούχων. Ακόμη μια φορά παραγνωρίζεται ο θεσμός της οικογένειας, χωρίζοντας οικογένειες, διασκορπίζοντας τους σε διαφορετικά σημεία στη χώρα.

Ακόμη μια φορά, η πόλη είναι απροετοίμαστη, ο Δήμος κωλυσιεργεί να αναλάβει τις ευθύνες του, οι υπηρεσίες παραμένουν ασυντόνιστες και επαφίενται στην εθελοντική συμμετοχή των συμπολιτών μας. Ακόμη μια φορά, ο Δήμος παραχωρεί το πλέον ακατάλληλο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στην παλιά Ηλεκτρική, σε μέρες καύσωνα, για τη στέγαση 130 συνανθρώπων μας με τον ελάχιστο εξοπλισμό και αυτόν κυρίως προσφορά εθελοντών. Ακόμη μια φορά αφού ανέκυψε το πρόβλημα, η δημοτική αρχή αιτήθηκε την παραχώρηση κτιρίου του παλιού Ψυχιατρείου. Ακόμη μια φορά ο εισαγγελέας ανηλίκων καθυστερεί να μεριμνήσει για τα ανήλικα. Ακόμη μια φορά οι άνθρωποι με κρούσματα δερματικών παθήσεων δε χρήζουν της ειδικής μεταχείρισης που τους πρέπει και στοιβάζονται σε χώρο χωρίς παροχή νερού. Που να μιλήσουμε για ζητήματα ψυχικής υποστήριξης. Ακόμη μια φορά η είσοδος σε εκπροσώπους φορέων και αλληλέγγυων γίνεται επιλεκτικά. Ακόμη μια φορά πρόσφυγες, που εντέλει αφήνονται «ελεύθεροι» από την αστυνομία, εγκαταλείπονται στο δρόμο από το κράτος και βρίσκουν φιλόξενη στέγη στην κατάληψη Ρόζα Νέρα.

Πόσες ακόμη καραβιές χρειάζονται τελικά για να αναλάβουν οι επίσημοι φορείς τις ευθύνες που τους αναλογούν; Ποιες κρίνονται ως κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων στη σύντομη παραμονή τους στα Χανιά; Με πόση ακόμη αναλγησία, ανικανότητα και αυταρχισμό θα έρθουν αντιμέτωποι οι διωκόμενοι αυτοί άνθρωποι που το μόνο που τους κινητοποιεί είναι η επιθυμία τους για ζωή.

· ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

· ΑΣΥΛΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

· ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ

· ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ-ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.