20.7.17

Εικοσιτετράωρο λουκέτο στη «βαριά βιομηχανία»

Πανελλαδική 24ωρη απεργία σήμερα στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού, με συγκεντρώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε αρκετές τουριστικές περιοχές. Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων στον χώρο του τουρισμού μιλούν για συνθήκες γαλέρας στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας και για ρεκόρ στις πλάτες των εργαζομένων, ζητώντας μεταξύ άλλων την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο έχει περιγράψει αναλυτικά η «Εφ.Συν.» (τελευταίο δημοσίευμα 20/5 «Οι χρυσές μπίζνες και οι σκλάβοι»), ενώ πρόσφατα εμφανίστηκαν και γερμανικά ρεπορτάζ από την ARD, το Spiegel και την Deutsche Welle, που καταλήγουν στην κοινή συνισταμένη ότι «ο τουρισμός ανθεί, οι εργαζόμενοι υποφέρουν», κάνοντας λόγο για φαινόμενα «σύγχρονης δουλείας», με εργαζόμενους που φοβούνται να μιλήσουν, στάσιμες αμοιβές, καθυστερήσεις στις πληρωμές και παραβίαση διατάξεων υγιεινής και ασφάλειας.
«Παρά τη συνεχή μεγέθυνση και τα ρεκόρ επισκεψιμότητας και εσόδων, η εργοδοτική ασυδοσία έχει επιφέρει απορρύθμιση και χειραγώγηση των εργασιακών σχέσεων, μισθολογική ανισότητα, με συνεχή και βίαιη αποειδίκευση των κλαδικών ειδικοτήτων σε όρους εργασίας και αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη, αλλά και γενικευμένη ανασφάλεια από την επιβολή ενός νέου εργασιακού μοντέλου χαμηλού εργασιακού κόστους, σε συνδυασμό με ευελιξία και περιορισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση-κάλεσμα στη συγκέντρωση της πλατείας Κλαυθμώνος στις 10 το πρωί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ).
Στην απεργία καλεί και η Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό-Τουρισμό «Λάντζα», που επισημαίνει ότι «ο αγώνας των εργαζόμενων σε επισιτισμό-τουρισμό μπορεί και πρέπει να θέσει όλα τα βασικά αιτήματα της εργατικής τάξης, τόσο αναγκαία σε αυτή την ιστορική περίοδο της καπιταλιστικής παρακμής».
Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής καλεί επίσης στις 10 στην Κλαυθμώνος. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε αρκετές ακόμα τουριστικές περιοχές, όπως η Κως, η Ρόδος, το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Λασίθι, η Σάμος, η Κατερίνη, η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα, τα Γιάννενα και η Πάτρα.

Aπό efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.