11.7.17

25 νομά σε... δύο κοντέινερ

Από τα τέσσερα κοντέινερ που στεγάζουν τους 25 κρατούμενους ασυνόδευτους ανηλίκους στην Αμυγδαλέζα, στα δύο έχουν χαλάσει οι τουαλέτες, τα ντους και τα κλιματιστικά, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται οι κρατούμενοι στα άλλα δύο για να εξυπηρετηθούν.

Στον καύσωνα που ξεπέρασε τους 40 βαθμούς στις αρχές Ιουλίου, έξι ανήλικοι προτίμησαν, προκειμένου να έχουν κλιματισμό, να κοιμούνται στο πάτωμα, πάνω σε στρώματα χωρίς σεντόνια, μόνο με κουβέρτες που είναι άγνωστο αν πλένονται και πόσο συχνά.
Οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες, καθώς δεν καθαρίζονται τα κοντέινερ και οι τουαλέτες, γιατί εδώ και καιρό δεν υπάρχει συνεργείο καθαρισμού.
Οι κρατούμενοι του προσωρινού κέντρου κράτησης της Αμυγδαλέζας, έφηβοι 15 ώς 17 ετών από Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Ιράν, Αφγανιστάν, Μαρόκο και Αλβανία, έχουν αφεθεί άλλη μια φορά στη μοίρα τους, καθώς οι Αρχές φαίνεται ότι αδιαφορούν ή αδυνατούν να διασφαλίσουν τα στοιχειώδη μιας σχετικά ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε η οργάνωση ΑΡΣΙΣ, που επισκέπτεται τακτικά το κέντρο για να παρέχει νομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους ανήλικους κρατούμενους, τρεις κρατούνται σ’ αυτές τις συνθήκες περισσότερο από μήνα, ένας περισσότερο από δύο μήνες.
Ολοι τους αντιμετωπίζουν πλημμελή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και έλλειψη οργανωμένης αθλητικής ή άλλης ψυχαγωγικής δραστηριότητας. Σε κανέναν δεν έχει οριστεί επίτροπος, παρόλο που αυτό προβλέπεται.
Στους περισσότερους, την εξέταση για τη διαπίστωση της ηλικίας τους δεν την έχει κάνει η υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, όπως ορίζεται, αλλά η αναρμόδια ΕΛ.ΑΣ., έξω από κάθε νομικό πλαίσιο, εγγύηση και διαδικασία, όπως αναφέρει η ΑΡΣΙΣ.
Δεν λείπουν οι απόπειρες αυτοκτονίας, συνήθεις σε πολλούς χώρους κράτησης της ΕΛ.ΑΣ. και σε πολλά Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου συνήθως επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες και παραβιάζονται συστηματικά οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Την περασμένη Δευτέρα, ένας ανήλικος κρατούμενος κατάπιε σαμπουάν σε μια προσπάθεια να βάλει τέρμα στη ζωή του και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.
Στο τέλος της εβδομάδας, μεταφέρθηκε στο κέντρο φιλοξενίας της Ριτσώνας, στη λεγόμενη ασφαλή ζώνη που έχει προβλεφθεί ως λύση ανάγκης, προκειμένου να φιλοξενούνται προσωρινά οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μέχρι να βρεθεί θέση σε κατάλληλη δομή.

Σύγχυση και καθυστερήσεις

Ωστόσο, οι υπόλοιποι παραμένουν στην Αμυγδαλέζα, καθώς, όπως σημειώνει η οργάνωση, δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι αρμοδιότητες των δημόσιων φορέων για την παραπομπή τους στις ασφαλείς ζώνες, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση και δραματικές καθυστερήσεις.
Για τουλάχιστον εννιά κρατούμενους ανηλίκους έχει βρεθεί χώρος φιλοξενίας, ωστόσο η μεταφορά τους σκοντάφτει, καθώς δεν έχει διασφαλιστεί η έγκαιρη συνοδεία τους από την Αμυγδαλέζα στους χώρους αυτούς.
Η ΑΡΣΙΣ καλεί τις Αρχές των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να πάρουν άμεσα μέτρα για να λήξει η παράνομη και απάνθρωπη κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων, που προσβάλλει το κράτος δικαίου.

Aπό efsyn.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.