27.6.17

Ο Καναδάς ζητάει συγγνώμη για τo κυνήγι των ομοφυλόφιλων

Κατά την διάρκεια του Ψυχρού πολέμου, εκατοντάδες ομοφυλόφιλοι στον Καναδά έχασαν τις κυβερνητικές και στρατιωτικές τους θέσεις εξαιτίας των σεξουαλικών τους προτιμήσεων. Αυτό δεν συνέβη άτακτα, αλλά ήταν μέρος μια συντονισμένης πρακτικής τρομοκρατίας και παρενόχλησης, υπό την ομπρέλα μιας εθνικής επιχείρησης ασφάλειας, η οποία, εκ των υστέρων, ονομάστηκε Εκκαθάριση.

Το 1986, ο Simon Thwaites διετάχθη να παραστεί σε μια συνάντηση με την καναδική ερευνητική επιτροπή της Εκκαθάρισης, εξαιτίας του γεγονότος ότι ήταν, ασυμπτωματικός, φορέας του ιού HIV. Eκεί του ζήτησαν να παραδεχθεί ότι είναι ομοφυλόφιλος και να ονοματίσει ποια άλλα μέλη του στρατού γνώριζε ότι ήταν σαν και αυτόν. Μετά την συνάντηση ο Thwaites υποβιβάστηκε και το 1989 απολύθηκε για “ιατρικούς λόγους”.

Αυτή η περίπτωση είναι μία από τις εκατοντάδες περιπτώσεις όπου οι ομοφυλόφιλοι του Καναδά εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους εξαιτίας της σεξουαλικής τους ταυτότητας. Ωστόσο η περίπτωση του Thwaites ξεχωρίζει, καθώς είναι μια από τις πιο λεπτομερείς. Αυτό εν μέρει συμβαίνει επειδή ο Thwaites πολέμησε δικαστικά την απόλυση του και το 1994 το δικαστήριο ανθρωπίνων δκαιωμάτων του Καναδά αποφάσισε ότι ο καναδικος στρατός δεν έπρεπε να έχει διώξει τον Thwaites, παρά το γεγονός ότι ήταν φορέας του ιού. Ο ίδιος έλαβε αποζημίωση, αλλά όχι σύνταξη. Έχασε την δουλειά, το αμάξι και το σπίτι του.

Δεκαετίες αργότερα, είναι ακόμα θυμωμένος, όπως λέει.

Μέσα στην χρονιά, η καναδική κυβέρνηση θα ζητήσει συγγνώμη από τον Thwaites και όλους όσους έχασαν τις θέσεις τους από το 1950 έως και το 1990 εξαιτίας της διαφορετικότητας τους. Κάνοντας κάτι τέτοιο ο Καναδάς επιχειρεί να διορθώσει την στάση του απέναντι στα LGBTQI+ άτομα, και μάλιστα με τρόπο καλύτερο από ότι η Βρετανία, η οποία απλά εξέδωσε μια… συγχώρεση, σαν η διαφορετική σεξουαλικότητα να ήταν έγκλημα. Ανάλογες κινήσεις έγιναν και στην μεταπολεμική Γερμανία, όπου η αντίστοιχη Εκκαθάριση αριθμούσε περίπου 50.000 θύματα.

“Αν έρθει η συγγνώμη, θα είναι κάτι σημαντικό” υποστηρίζει ο Thwaites. » Δείχνει πως δεν είμαστε εμείς χαλασμένοι, πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με εμάς. Δεν κάναμε κάτι κακό με το να είμαστε απλά ο εαυτός μας”.

Στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, οι ομοφυλόφιλοι θεωρούνταν κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια, αφού υπήρχε η άποψη πως εύκολα θα συνεργάζονταν με τους Σοβιετικούς. Είναι δύσκολο να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στα επίσημα στοιχεία, αλλά υπολογίζεται πως εκατοντάδες άνθρωποι διώχθηκαν εκείνη την περίοδο. Οι ανακρίσεις γινόταν με την βοήθεια ενός πρωτόγονου ανιχνευτή ψεύδους, ο οποίος ονομάστηκε φρουτομηχανή. Εμπνευστής του ήταν ο ερευνητής Frank Robert Wake. Ήταν ένας προχειροφτιαγμένος ανιχνευτής που προσπαθούσε να…ανακαλύψει τους ομοφυλόφιλους μετρώντας την διαστολή της κόρης των ματιών όταν το άτομο παρακολουθούσε πορνογραφία. Η φρουτομηχανή είχε δεκάδες προβλήματα και ανακρίβειες, και έτσι, σταδιακά, αποσύρθηκε.

Η διαδικασία της απολογίας έχει ξεκινήσει ουσιαστικά από το 1992, όταν η στρατιωτικός
Michelle Douglas κινήθηκε νομικά εναντίον της δική της εκδικητικής αποστράτευσης της. Την παραμονή της δίκης, ο στρατός συμβιβάστηκε και άλλαξε τις πρακτικές του. Τέσσερα χρόνια μετά το καναδικό Σύμφωνο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τροποποιήθηκε και περιέλαβε την έννοια του σεξουαλικού προσανατολισμού. Αυτόν τον μήνα, προστέθηκε και η ταυτότητα και ο προσανατολισμός φύλου.

Ο Thwaites είναι μέρος μιας ομαδικής αγωγής ενάντια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ένας από τους δικηγόρους της υπόθεσης υποστηρίζει πως ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να φτάσει μέχρι και τς 10.000. Νωρίτερα μέσα στον χρόνο, ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση όχι μόνο θα εκδώσει την επίσημη απολογία, αλλά θα καθαρίσει και τα μητρώα των ανθρώπων που αμαυρώθηκαν για την σεξουαλικότητα τους. “Είναι το σωστό, είπε ο Boissonnault, σύμβουλος του πρωθυπουργού. Οι ζωές και οι καριέρες αυτών των ανθρώπων γύρισαν πάνω-κάτω”.

Από toperiodiko.gr (Με πληροφορίες από το BBC)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.