7.6.17

Νέα πολιτική... εγκλωβισμού ευάλωτων προσφύγων στα νησιά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής μεθοδεύουν τρόπους για να περιορίσουν τον βαθμό προστασίας και τα δικαιώματα των ευάλωτων προσφύγων προκειμένου να μπορέσουν να εμφανίσουν υψηλό αριθμό απελάσεων στην Τουρκία και να στείλουν ηχηρό μήνυμα αποτροπής σ’ αυτούς που σκέφτονται να καταφύγουν στην Ευρώπη και να ζητήσουν διεθνή προστασία.

Οι πρόσφυγες που ανήκουν σε ορισμένες ευάλωτες κατηγορίες θα παραμένουν και αυτοί εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά μέχρι να εξεταστεί σε πρώτο βαθμό το αίτημά τους για άσυλο και δεν θα μεταφέρονται κατά προτεραιότητα στην ενδοχώρα, όπως προέβλεπε το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των ευάλωτων προσφύγων, που, στον βαθμό που εφαρμόστηκε, αποτέλεσε βασικό εργαλείο της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιεί η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch, ήδη εφαρμόζεται η νέα πολιτική εγκλωβισμού ευάλωτων προσφύγων στα νησιά, παρ’ όλο που εξαιρούνταν ρητά οι ευάλωτοι από την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας.
Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεθοδεύουν τρόπους για να περιορίσουν τον βαθμό προστασίας και τα δικαιώματα των ευάλωτων προσφύγων προκειμένου να μπορέσουν να εμφανίσουν υψηλό αριθμό απελάσεων στην Τουρκία και να στείλουν ηχηρό μήνυμα αποτροπής, όπως το αντιλαμβάνονται, σε όσους σκέφτονται να καταφύγουν στην Ευρώπη για να ζητήσουν διεθνή προστασία, ακόμα και αν είναι θύματα βασανιστηρίων, άνθρωποι με αναπηρία ή θύματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

Μη βιώσιμη πρακτική

Σύμφωνα με τη Human Rights Watch, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασύλου ισχυρίστηκε σε συνάντηση οργανώσεων στις 14 Μαρτίου ότι είναι υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός όσων χαρακτηρίζονται ευάλωτοι και ότι δεν είναι βιώσιμη η πρακτική της μεταφοράς τους στην ενδοχώρα και της εξαίρεσής τους από τη γρήγορη διαδικασία ασύλου, που εξετάζει αν είναι για τον πρόσφυγα ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία, ώστε να απελαθεί.
Πληροφορίες της οργάνωσης αναφέρονται σε επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον Ελληνα υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπου γίνεται λόγος για την ανάγκη να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια της αναγνώρισης των ευάλωτων. Εχει μάλιστα ζητηθεί από το υπουργείο Υγείας να καταλήξει σε πιο στενό ορισμό των ιατρικά ευάλωτων κατηγοριών.
Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στη Human Rights Watch ότι οι μισοί από αυτούς που ζητούν άσυλο είναι ευάλωτοι, χαρακτήρισε τον αριθμό αυτό μεγαλύτερο από αυτόν που πρέπει και το απέδωσε στον ευρύ τρόπο που εφαρμόζουν τα κριτήρια ευάλωτων ομάδων οι οργανώσεις, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις ή στοιχεία.

Παράδειγμα

Επισήμανε, πάντως, ότι η αναγνώριση μεγάλου αριθμού ευάλωτων περιπτώσεων και η μεταφορά τους στην ενδοχώρα μπορεί να αποτελέσουν κίνητρο και για άλλους ευάλωτους πρόσφυγες να διασχίσουν το Αιγαίο.
«Δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε μια κατάσταση όπου ευάλωτοι άνθρωποι θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να έρθουν στην Ευρώπη» είπε.
Ωστόσο, οι Γιατροί του Κόσμου και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα επισημαίνουν ότι, αντιθέτως, πολλοί ευάλωτοι πρόσφυγες δεν καταγράφονται ως ευάλωτοι καθώς είναι ελλιπής η διαδικασία εντοπισμού τους, ιδίως σε περιπτώσεις βασανιστηρίων ή σεξουαλικής και έμφυλης βίας, που απαιτούν χρόνο και εμπιστοσύνη για να μπορέσει να αναγνωριστεί το θύμα.
«Η Ε.Ε. σημείωσε και άλλο αρνητικό ρεκόρ στην προσπάθειά της να αποτρέψει την είσοδο νέων προσφύγων και να περιορίσει τις υποχρεώσεις της σ’ αυτούς που βρίσκονται ήδη στην επικράτειά της» σημειώνει η Εμίνα Τσερίμοβιτς, ερευνήτρια της οργάνωσης για θέματα δικαιωμάτων των ανάπηρων.

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.