15.6.17

Κρήτη: Δύο χρόνια φυλακή στους χρυσαυγίτες του Ζαρού

Σε φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν οι τρεις χρυσαυγίτες για την επίθεση με κρητικές κατσούνες σε ομάδα αντιφασιστών στον Ζαρό Ηρακλείου, τον Νοέμβριο του 2012. Το περιστατικό είχε συμβεί μετά από αντιφασιστική δράση αφισοκόλλησης στο χωριό με αφορμή προηγούμενες επιθέσεις στην περιοχή εις βάρος μεταναστών.

Οι τρεις χρυσαυγίτες δικάστηκαν χθες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, μετά από συνεχείς αναβολές και αφού πέρασαν  περίπου πέντε χρόνια από την επίθεση, την πατρότητα της οποίας ανέλαβε και «με τη βούλα» η Χρυσή Αυγή. Λίγες ώρες μετά την επίθεση στο Ζαρό, στο blog της Χρυσής Αυγής Κρήτης είχε ανέβει ειρωνικό κείμενο για την αξία της κρητικής κατσούνας στον... διάλογο.
Στο κείμενό της η Χρυσή Αυγή ανέφερε ειρωνικά πως τα τοπικά στελέχη της πείστηκαν από τους αντιεξουσιαστές «να μη χρησιμοποιούν τοπικά πλέον το μαίανδρο ως σύμβολο, διότι μοιάζει με αγκυλωτό σταυρό, που ξυπνά τραγικές μνήμες στο λαό της Κρήτης και να τον αντικαταστήσουν με την παραδοσιακή κρητική κτηνοτροφική κατσούνα (ή πατερίτσα), η οποία στο εξής θα ξυπνά αλησμόνητες μνήμες στους αντεξουσιαστές από την ενημερωτική τους επίσκεψη στο Ζαρό».
Όταν το θέμα έφτασε στη Δικαιοσύνη η εν λόγω ανάρτηση εξαφανίστηκε από το επίσημο blog της Χρυσής Αυγής Κρήτης, ωστόσο η εκτύπωσή της (φωτ.) παρουσιάστηκε χθες και στο δικαστήριο. Μάλιστα τα θύματα της επίθεσης είχαν ζητήσει η υπόθεση να πάρει κακουργηματικό χαρακτήρα καθώς πρόκειται για οργανωμένη επίθεση από εγκληματική ομάδα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που δικαιολογούν τη μετατροπή του κατηγορητηρίου.
Δημοσίευση στο blog της Χρυσής Αυγής Κρήτης,μετά την επίθεση στον Ζαρό, τον Νοέμβριο του 2012Η... ειρωνική ανάρτηση στο blog της χρυσής Αυγής Κρήτης μετά την επίθεση στο Ζαρό | 
Τα θύματα της επίθεσης περιέγραψαν με λεπτομέρειες τα γεγονότα της 18ης Νοεμβρίου 2012. Όπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Κορνάρος, ένας εκ των θυμάτων, οι δράστες ήταν ακόμα περισσότεροι καθώς βρέθηκε να τον χτυπούν με πέντε μαγκούρες ταυτόχρονα, σπάζοντάς του τα χέρια με τα οποία προσπαθούσε να προφυλάξει το κεφάλι του. «Από την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε πως η πρόθεσή τους ήταν ανθρωποκτόνος γεγονός που αποδεικνύει τον κακουργηματικό χαρακτήρα που έπρεπε να αποδοθεί στην πράξη τους» λέει ο ίδιος.
Τελικά οι τρεις κατηγορούμενοι 46 ετών, 38 και 35 ετών σήμερα, καταδικάστηκαν για το πλημμέλημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία. Στις απολογίες τους μόνο ένας εξ αυτών παραδέχτηκε πως χτύπησε τα θύματα, ισχυριζόμενος όμως πως βρισκόταν σε θέση άμυνας, ενώ οι άλλοι δύο προσπάθησαν να πείσουν το δικαστήριο πως παρενέβησαν μόνο για να σταματήσουν τη συμπλοκή, δεχόμενοι και οι ίδιοι χτυπήματα.
Η ανακοίνωση της απόφασης προκάλεσε μικρής έκτασης επεισόδιο μεταξύ των δυο πλευρών που από νωρίς το πρωί είχαν βρεθεί στο χώρο των δικαστηρίων Ηρακλείου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.