11.6.17

Συνελήφθη και ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία

Με την κατηγορία πως είχε σχέσεις με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο επικεφαλής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Τάνερ Κίλιτς, συνελήφθηκε μαζί με άλλους πέντε συναδέλφους του, που κατηγορούνται για χρήση κρυπτογραφημένου προγράμματος επικοινωνίας.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε πως η σύλληψη έγινε το βράδυ της Παρασκευής, σε περιοχή της Σμύρνης ενώ είχε προηγηθεί κράτησή του, την Τρίτη (06/06). 
Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τον δικηγόρο και επικεφαλής της ΜΚΟ στην Τουρκία καθώς και τους πέντε συναδέλφους του ότι χρησιμοποιούσαν το ByLock, μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων που υποτίθεται ότι χρησιμοποιούν μόνο οι υποστηρικτές του Γκιουλέν.
Ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκα κατηγορείται ως ενορχηστρωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.
Η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για μια «παρωδία δικαιοσύνης» απορρίπτοντας τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον Κιλίτς.
«Ο Τάνερ Κιλίτς δεν είναι ούτε υποστηρικτής, ούτε ακόλουθος του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν και στην πραγματικότητα έχει επικρίνει τον ρόλο που αυτός διαδραματίζει στην Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Σαλίλ Σέτι, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση και την απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον του.
Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Τουρκία για υποτιθέμενους δεσμούς με τον Γκιουλέν από το περασμένο καλοκαίρι.

Πηγη:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.