4.6.17

Διαμαρτυρία για το θάνατο διανομέα στη Λάρισα

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν την Πέμπτη το απόγευμα εργαζόμενοι στον επισιτισμό και μέλη συλλογικοτήτων, έξω από το κατάστημα De Tox της Λάρισας, όπου δούλευε ο 29χρονος διανομέας Γιώργος Κατσαμπέλας, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε εργατικό δυστύχημα με τη μοτοσικλέτα.

Οι διαδηλωτές σήκωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας, ενώ μοίρασαν φυλλάδια σε οδηγούς για να τους ενημερώσουν για τα αιτήματα τους.
Σύμφωνα με το μέλος της συλλογικότητας «ΛΑΝΤΖΑ-ΛΑΡΙΣΑΣ, Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό - Τουρισμό», Σέργιο Μαρούδα, το τελευταίο διάστημα σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν αρκετά περιστατικά θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στον κλάδο, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας.
Στη συνέχεια σημείωσε ο ίδιος στο χώρο του επισιτισμού σημείωσε πως οι συνθήκες που δουλεύουν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό είναι «συνθήκες γαλέρας», ενώ επεσήμανε πως οι διεκδικήσεις για τον κλάδο των διανομέων αφορούν την παροχή από την εργοδοσία ολόκληρου του αναγκαίου εξοπλισμού για την εργασία τους.
Είναι τραγικές οι συνθήκες που δουλεύουμε. Οι περισσότερες επιχειρήσεις βάζουν μισά ένσημα, για να δικαιολογήσουν την ασφάλεια. Δεν παίρνουμε δώρα, ούτε πληρωμένες άδειες, ενώ το σπαστό ωράριο είναι έντονο.
Τα αιτήματα αφορούν στις διεκδικήσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και να γίνουν προσλήψεις σε ελεγκτικό προσωπικό ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις του επισιτισμού. 
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ έκανε λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα» στον κλάδο των διανομέων που πρέπει να σταματήσει «εδώ και τώρα».
Σημείωσε ότι ο θάνατος του διανομέα έρχεται «να επιβεβαιώσει τις άθλιες συνθήκες εργασίας στον συγκεκριμένο κλάδο και να αυξήσει την ήδη μεγάλη λίστα εργατικών δυστυχημάτων στους delivery και courier»
Η ΓΣΕΕ ζητάει από το υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ άμεση παρέμβαση με την πραγματοποίηση των απαραίτητων ελέγχων για να υπάρχουν άλλα τραγικά περιστατικά με ανθρώπους που παλεύουν για το μεροκάματο.
Επίσης, στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για την προστασία των συγκεκριμένων εργαζομένων, πριν θρηνήσουμε και νέα θύματα, 
«Οι άθλιες συνθήκες εργασίας των διανομέων, η εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά ακόμη και το γεγονός ότι εργάζονται χωρίς να τους παρέχονται τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, είναι οι βασικές αιτίες που φέρνουν τον κλάδο στην πρώτη θέση των εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα».
Πηγη:efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.