15.6.17

Μπλέξαν τα χαρτιά τους για τις επανενώσεις

Δεκάδες πρόσφυγες θα αναγκαστούν και τον Ιούνιο να μείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα χωριστά από την οικογένειά τους, άγνωστο για πόσο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», εξακολουθεί να ισχύει το μηνιαίο πλαφόν στις μετακινήσεις προσφύγων στη Γερμανία με τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης του κανονισμού του Δουβλίνου.

Ο αριθμός των προσφύγων που θα τους επιτραπεί να ταξιδέψουν στη Γερμανία και αυτόν τον μήνα θα κινηθεί στο όριο των 70 ατόμων, πολύ μικρότερο από τον αριθμό όσων έπρεπε να ταξιδέψουν με βάση τον κανονισμό του Δουβλίνου, που προβλέπει ανώτερη προθεσμία έξι μηνών για την πραγματοποίηση του ταξιδιού από τη στιγμή που κάνει δεκτή την αίτησή τους το γερμανικό κράτος.
Στον αριθμό αυτό σχεδιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προστεθεί ένας μικρός αριθμός εξαιρετικά ευάλωτων περιπτώσεων -άγνωστο ακόμα πόσων- για τις οποίες αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα το ταξίδι.

74 άτομα τον Απρίλιο

Αγνωστο παραμένει αν σε όσους ταξιδέψουν τον Ιούνιο περιλαμβάνονται και κάποιοι από τους δεκάδες που δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν τον Απρίλιο και τον Μάιο εξαιτίας του πλαφόν.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τη Μονάδα Δουβλίνου της υπηρεσίας Ασύλου, αναχώρησαν 74 άτομα για τη Γερμανία τον Απρίλιο. Ο αριθμός όσων αναχώρησαν για τη Γερμανία τον Μάιο μέσω της διαδικασίας του Δουβλίνου ανέρχεται σε 70.
Η γερμανοελληνική συμφωνία για πλαφόν στις μεταφορές επιβεβαιώθηκε πλήρως από την επιστολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα προς τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, που δημοσιοποίησε η «Εφ.Συν.» («Πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες των προσφύγων», 29/5/2017).
Στην επιστολή, ο κ. Μουζάλας αναφέρεται σε συμφωνία των δύο πλευρών για μηνιαίο περιορισμό των μετακινήσεων, αναγνωρίζει τα προβλήματα και τις επικρίσεις που έχει επιφέρει η συμφωνία και προτείνει κοινή επικοινωνιακή γραμμή συγκάλυψης.
Συνεπής σ’ αυτή την επικοινωνιακή γραμμή, η Γερμανία εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του κανονισμού του Δουβλίνου, χωρίς ωστόσο να δίνει πειστικές εξηγήσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση του κόμματος της Αριστεράς στη γερμανική Βουλή, η γερμανική κυβέρνηση επικαλείται την ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο κρατών, εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων που δημιούργησε η χρήση πτήσεων τσάρτερ για πρώτη φορά τον Μάρτιο, ενώ αναφέρει ότι οι συνθήκες που αφορούν τους πρόσφυγες και την οικογένειά τους πρέπει να εξεταστούν «από τη σκοπιά των περιορισμένων δυνατοτήτων υποστήριξης και στέγασής τους» στη Γερμανία.
Ωστόσο, ο κανονισμός του Δουβλίνου δεν προβλέπει εξαίρεση των κρατών από την υποχρέωσή τους να πραγματοποιηθεί η οικογενειακή επανένωση των προσφύγων, και μάλιστα σε πολύ αυστηρή, αν και γενναιόδωρη, προθεσμία.
Αίσθηση προκαλούν μάλιστα τα στοιχεία που δίνει η γερμανική κυβέρνηση για τις μετακινήσεις μέσω οικογενειακής επανένωσης, τα οποία δεν συμβαδίζουν με τα επίσημα στοιχεία της ελληνικής υπηρεσίας Ασύλου. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν 180 μετακινήσεις για οικογενειακή επανένωση, τη στιγμή που τα στοιχεία της ελληνικής πλευράς κάνουν λόγο για 74.
Η απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών προκάλεσε την οργισμένη και σκληρή αντίδραση του κόμματος της Αριστεράς. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ηθελημένα εξαπατά τους πολίτες και τη Βουλή. Τα στοιχεία του υπουργείου διαψεύδουν τον ισχυρισμό του ότι δεν υπήρξε περιορισμός στον αριθμό των οικογενειακών επανενώσεων μέσω Δουβλίνου. [...] Πρόκειται για σκάνδαλο, για καταστροφική πολιτική και για ξεκάθαρη παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Είναι ξεκάθαρο από την επιστολή του Ελληνα υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στον κ. Ντε Μεζιέρ ότι συμφωνήθηκε η επιβράδυνση και ο περιορισμός των μεταφορών. Το γεγονός ότι το αρνείται ο υπουργός Εσωτερικών στην απάντησή του σε κοινοβουλευτική ερώτηση είναι ανήκουστο. Ο ισχυρισμός για την υποτιθέμενη περιορισμένη δυνατότητα στέγασης στη Γερμανία αποτελεί κακή δικαιολογία. Αν μπορούσε να στεγάσει σχεδόν 500 μέλη οικογενειών τον Μάρτιο στο πλαίσιο του συστήματος του Δουβλίνου, γιατί τώρα πρέπει να μειωθεί ο μηνιαίος αριθμός στους 70;», σημείωσε η βουλευτής Ούλα Γέλπκε, ηγετικό στέλεχος του κόμματος.

Κάλυψη από τον επίτροπο

Αίσθηση προκαλεί επίσης η στάση του αρμόδιου επιτρόπου της Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στις Βρυξέλλες, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα».
«Οι αρμόδιοι υπουργοί Γιάννης Μουζάλας και Τόμας ντε Μεζιέρ με διαβεβαίωσαν ότι η συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας συνεχίζεται [...] Η Ευρώπη είναι εδώ, εγώ είμαι εδώ, για να διευθετούμε κάθε ζήτημα που προκύπτει στην εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων», σημείωσε. Είναι προφανές ότι ο κ. Αβραμόπουλος επιχειρεί στις πλάτες των προσφύγων να προσφέρει πολιτική κάλυψη σε μια παρασκηνιακή συμφωνία που παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν αποτελεί φυσικά ένα απλό... ζήτημα εφαρμογής προγραμμάτων.
Εντονη ήταν η αντίδραση ευρωβουλευτών της Επιτροπής Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου στην αποκάλυψη της επιστολής του κ. Μουζάλα. «Τι ντροπή! Ρώτησα τον υπουργό Μετανάστευσης στην Αθήνα γι’ αυτό το θέμα. Αλλά δεν είπε την αλήθεια. Πρέπει να φύγει», δήλωσε στο τουίτερ η ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Κορνίλια Ερνστ, που συμμετείχε σε επίσημη επίσκεψη της επιτροπής στη χώρα μας τον περασμένο μήνα.

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.