14.6.17

Πληρώνει 47 εκατ. ευρώ για την «κόλαση» του Μάνους

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, στην άλλη πλευρά του πλανήτη η Αυστραλία είναι η χώρα που βρίσκεται πάντα στόχαστρο της κριτικής για την πολύ σκληρή πολιτική που ακολουθεί απέναντι στους αιτούντες άσυλο.


Στην «κόλαση» του νησιού Μάνους στην Παπούα Νέα Γουινέα κρατούνταν για περισσότερα από δύο χρόνια 2.000 άνδρες, οι οποίοι είχαν ζητήσει άσυλο για να μπουν στην Αυστραλία. Στο απομονωμένο αυτό κέντρο κράτησης πολλοί από αυτούς θα υποστούν τα πάνδεινα.
Πολλές οργανώσεις έχουν καταγγείλει τις συνθήκες κράτησης, κάνοντας λόγο για σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα των προσφύγων, για απόπειρες αυτοκτονιών και αυτό-ακρωτηριασμούς.
Τώρα η κυβέρνηση της Αυστραλίας έφτασε σε συμβιβασμό με τους 1.905 άνδρες, οι οποίοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση για τις σωματικές και ψυχικές βλάβες που υπέστησαν στη διάρκεια της κράτησής τους. Κατήγγειλαν, ακόμη, την αυθαίρετη κράτησή τους και επικαλέστηκαν περσινή απόφαση του τοπικού Ανώτατου Δικαστηρίου που είχε κρίνει «παράνομη» και «αντισυνταγματική» την κράτηση αιτούντων άσυλο στο νησί Μάνους.
Η κυβέρνηση θα πληρώσει το ποσό των 47 εκατ. ευρώ συνολικά, ενώ μέρος του ποσού θα καταβάλουν και οι εταιρείες G4S και Transfield που εμπλέκονται στην κατασκευή και φύλαξη του κέντρο κράτησης.
Επίσης η κυβέρνηση θα τους καταβάλει 20 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας για δικαστικά έξοδα.
«Οι άνθρωποι που κρατήθηκαν στο Μάνους έζησαν σε ιδιαίτερα εχθρικές συνθήκες, όμως δεν θα υποφέρουν πλέον σιωπηλά», δήλωσε ο δικηγόρος Άντριου Μπέικερ της εταιρείας Slater and Gordon που είχε αναλάβει την εκπροσώπησή τους.
«Αν και κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να τους αποζημιώσει για τις φριχτές συνθήκες κράτησής τους, ελπίζουμε ότι αυτή η διευθέτηση θα μπορέσει να αρχίσει να βοηθά τους κρατούμενους να αφήσουν πίσω τους αυτό το θλιβερό κεφάλαιο της ζωής τους», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει την απόφαση συμβιβασμού με τους ενάγοντες, όμως σύμφωνα με τον Ρόρι Γουόλς, έναν άλλο δικηγόρο των αιτούντων άσυλο, ο συμβιβασμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αναγνώριση της ενοχής της κυβέρνησης.
Σημειωτέον ότι η Αυστραλία έχει δεχθεί σκληρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς πλοία του Πολεμικού Ναυτικού απωθούν συστηματικά τα πλεούμενα των παράτυπων μεταναστών  που προσπαθούν να φτάσουν στην Αυστραλία. Όσοι καταφέρνουν να φτάσουν στις ακτές της χώρας μεταφέρονται σε καταυλισμούς προσφύγων εκτός Αυστραλίας, στα νησιά Μάνους ή Νάουρου μέχρις ότου εξεταστεί το αίτημά τους για την παροχή ασύλου.
Ακόμη κι αν γίνει δεκτό, η Καμπέρα δε τους επιτρέπει να εγκατασταθούν στην Αυστραλία.

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.