30.6.17

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ γίνεται... 20 ετών

Είκοσι χρόνια τώρα το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του και καλωσορίζει συζητήσεις, μουσικές, χρώματα, γεύσεις, κουζίνες, εκθέσεις, δρώμενα και κυρίως ανθρώπους αποφασισμένους να συμβιώνουν ο ένας δίπλα στον άλλον χωρίς διακρίσεις.

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ επιβίωσε όλα αυτά τα χρόνια και πραγματικά κατάφερε να γίνει όχι μόνο ένα καλοκαιρινό ορόσημο αλλά και η κύρια αναφορά του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος. 
Φέτος, λοιπόν, από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, το πάρκο Γουδή (μετρό Κατεχάκη) θα πλημμυρίσει ξανά με κόσμο, με τις πόρτες να ανοίγουν καθημερινά στις 6 μ.μ., τις συζητήσεις να ξεκινούν στις 7 μ.μ. και τις συναυλίες στις 9.30 μ.μ.
Το πρόγραμμα είναι και φέτος πλούσιο (δείτε το αναλυτικά στο efsyn.gr). Ανάμεσα στους καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα που πραγματοποιούν συναυλίες βρίσκονται οι: Last Drive, Χειμερινοί Κολυμβητές, Βέβηλος, Βιετνάμ, Babis Batmanidis, Σtella, The Callas, Man from Managra, S.W.I.M., Μc Yinka + dj Breatstrike. 
Υπάρχει βέβαια πλήθος συζητήσεων για το προσφυγικό, τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά, τις συνθήκες διαβίωσής τους και τις απελάσεις, για την πολιτική της «Ευρώπης-φρούριο», για τις αυτοοργανωμένες καταλήψεις στέγης προσφύγων και την αλληλεγγύη, για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και τις ρατσιστικές επιθέσεις στον Ασπρόπυργο, για τους φεμινιστικούς αγώνες, για τον ρατσισμό απέναντι σε εξαρτημένους και απεξαρτημένους.
Υπάρχει επίσης η έκθεση «No Direction Home-Από την απώλεια στην ελπίδα;», κατά την οποία 30 Eλληνες φωτογράφοι και φωτορεπόρτερ αποτυπώνουν την πρόσφατη προσφυγική εμπειρία από τις εστίες του πολέμου μέχρι τις πύλες της Ευρώπης.
Ακόμα η έκθεση «Looking the old photo albums», κατά την οποία ο Νίκος Βαρδακαστάνης φωτογραφίζει οικογένειες προσφύγων και μεταναστών που βρήκαν στέγη στον Χώρο Στέγασης Προσφύγων City Plaza. 
Επίσης τις ημέρες του φεστιβάλ θα λειτουργεί παιδότοπος και βέβαια οι γνωστές μεταναστευτικές/προσφυγικές κουζίνες θα είναι και φέτος σημείο αναφοράς του τριημέρου, όπου πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής θα ετοιμάζουν αλμυρά και γλυκά παραδοσιακά εδέσματα των τόπων καταγωγής τους, προσφέροντας διαφορετικές γεύσεις από δεκάδες μέρη του κόσμου. 
«Πάμε ξανά για μια ακόμα φορά. Για να πούμε πάλι με όση δύναμη έχουμε το δικό μας "όχι" στον ρατσισμό, τις διακρίσεις, την εκμετάλλευση, τα κλειστά σύνορα, τη Συμφωνία της Ντροπής με την Τουρκία, τα στρατόπεδα, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, τις απελάσεις. Αλλά το φεστιβάλ δεν είναι μόνο τα μεγάλα και αναγκαία (πιο αναγκαία από ποτέ!) "όχι". Είναι και η χαρά τού να είμαστε μαζί. Είναι ο πλούτος της επικοινωνίας και οι νέες γλώσσες που γεννιούνται. Η εμπειρία ότι τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά και να γίνουν καλύτερα. Είκοσι φορές Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Είκοσι φορές μια γιορτή για την ελπίδα που δεν τo βάζει κάτω», αναφέρει το Συντονιστικό Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων που διοργανώνει το φεστιβάλ.
Πηγη:EFSYN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.