2.5.17

Ντοκιμαντέρ VICE: «Έδερναν τον δάσκαλο δίπλα στον Λαγό»

Ο υπόδικος βουλευτής δίνει παράγγελμα λήξης | 
Το ντοκιμαντέρ «Η ιστορία πίσω από τις αντιδράσεις στο σχολείο του Περάματος» της σειράς VICE Specials του ΑΝΤ1 επιβεβαίωσε τον οργανωμένο χαρακτήρα της βίαιης εισβολής χρυσαυγιτών στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, αλλά και τον ηγετικό ρόλο του υπόδικου βουλευτή της Χ.Α., Γιάννη Λαγού.

Η εισβολή έγινε στις 17 Ιανουαρίου 2017 στο Πέραμα, όπου έχουν υλοποιηθεί οι πιο βίαιες ενέργειες της Χ.Α. (επίθεση σε ΠΑΜΕ και Αιγύπτιους αλιεργάτες, δολοφονία Φύσσα -στα όρια με Κερατσίνι), όταν ομάδα χρυσαυγιτών εισέβαλε στο σχολείο εκμεταλλευόμενη τις ξενοφοβικές αντιδράσεις μερίδας γονέων απέναντι στην ένταξη στο σχολείο περίπου 25 προσφυγόπουλων.
Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία της καθαρίστριας του σχολείου, Ράνιας Καρβέλη:
«Την προηγούμενη μέρα βγήκα να κάνω μια δουλειά και άκουσα να λένε γονείς ότι “αν έρθουν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο, εμείς θα φέρουμε τη Χρυσή Αυγή” (...) Το άλλο πρωί, κατά τις 07:30, έξω από το σχολείο ήταν καμιά 10αριά άτομα, μαυροντυμένα, ξυρισμένα, λέω “φαίνονται χρυσαυγίτες”. Μετά, που χτύπησε το κουδούνι, ήταν και ο Λαγός απ' έξω. Τότε επιβεβαιώσαμε ότι έξω ήταν η Χ.Α.».
Η ίδια περιέγραψε καρέ καρέ την εισβολή και το ξύλο που ακολούθησε, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει ο τρόπος που συμπεριφέρεται ο Γ. Λαγός και τον οποίο κατέγραψαν με τα κινητά τους αυτόπτες μάρτυρες.
«Ο Λαγός ήθελε να μπει οπωσδήποτε, εμείς δεν θέλαμε να μπει. Σπρώχνανε οι έξω, οπισθοχωρήσαμε οι μέσα και μπαίνει με άλλους τέσσερις πίσω του. Ο ένας ρίχνει μια μπουνιά στον δάσκαλο, μετά έβαλαν και οι τέσσερις κάτω τον δάσκαλο και τον έδερναν δίπλα στον Λαγό - κλοτσιές, μπουνιές, γροθιές, Ενας πατέρας χτύπησε μια δασκάλα. Και αφού ο Λαγός τα είδε όλα αυτά, έκανε μια περιφορά και ζήτησε να σβήσουν οι κάμερες των κινητών “Σταματήστε το”. Σήκωσε, έδειξε με το χέρι “τέλος”, φώναξε “τελείωσε”, και γυρίζει και φεύγουν από την πόρτα όλοι σαν να μη συνέβαινε τίποτα».Η καθαρίστρια του σχολείου κατήγγειλε και τις απειλές που δέχτηκε αμέσως μετά το περιστατικό:
«Όταν βγήκα από το σχολείο (σ.σ. τη μέρα της εισβολής) έξω άκουσα να μου φωνάζουν: “Μωρή βρωμιάρα άντε να πλύνεις καμιά τουαλέτα, μη νομίζεις ότι θα είσαι για πολύ εδώ”. Την άλλη μέρα δέχτηκα στο κινητό τηλεφώνημα με απόκρυψη, βγαίνει μια κασέτα και μου λέει το ίδιο “μωρή βρωμιάρα, δεν θα είσαι ακόμα για πολύ καιρό στο σχολείο”. Σοκαρίστηκα, δεν το περίμενα, ενημέρωσα το σωματείο. Την άλλη μέρα, στις 04:30 το απόγευμα, ξανά το ίδιο ακριβώς. Με φοβίζουν για να μη συνεχίσω να μιλάω και να υποστηρίζω».
Το ντοκιμαντέρ επικαλέστηκε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» (Ο Λαγός ομολογεί: «Τους μακελέψαμε»!, 22/10/2016) που δημοσίευε τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει ο Λαγός με τον πυρηνάρχη Πειραιά, Σωτήρη Δεβελέκο, το βράδυ της επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και τα οποία αποτελούν την απόλυτη ομολογία για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Ο Δεβελέκος, όπως υπενθύμισε και το ντοκιμαντέρ, βρισκόταν στο τάγμα του χρυσαυγίτη βουλευτή κατά την εισβολή στο Νέο Ικόνιο.
Όπως εξήγησε στην κάμερα του ΑΝΤ1 ο Δημήτρης Ψαρράς, «η εισβολή της στο σχολείο στο Ικόνιο είναι ασφαλώς μέρος της νέας στρατηγικής της Χ.Α., που επαναφέρει τον μετωπικό ακτιβισμό εμφανιζόμενη ως υποστηρίκτρια κάποιων συλλόγων γονέων ή κάποιων διαμαρτυρόμενων πατριωτών. Χωρίς να είναι πραγματικός αυτός ο μετωπικός χαρακτήρας, μόνο και μόνο για να διαχυθεί η ευθύνη στην περίπτωση συλλήψεων και να μην ενοχοποιηθεί η ίδια η οργάνωση».
Ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» αναφέρθηκε και στην παρέμβαση της Χ.Α. το 2012 και το 2013 στην περιοχή του Περάματος και της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, η οποία «είχε πολύ υλική βάση. Είχε προαναγγελθεί επίσκεψη ιδιωτικού κλιμακίου (Λαγού – Παναγιώταρου κ.λπ.) στην περιοχή, ότι θα πάει εκεί η Χ.Α. για να καθαρίσει τη Ζώνη από το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ και από τα δημοκρατικά συνδικάτα. Και ταυτόχρονα επιχείρησε, σε συνεργασία με συγκεκριμένους εργοδότες, να στήσει ένα δικό της ελεγχόμενο σωματείο, αντισωματείο στην πραγματικότητα, εργοδοτικό, για να αντιπαλέψει το ΠΑΜΕ που έχει τον πρώτο λόγο στην περιοχή».
Επομένως -κατέληξε ο Δ. Ψαρράς- τόσο η επίθεση στο ΠΑΜΕ όσο και η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τελικά και η δολοφονία Φύσσα, πρέπει να ιδωθούν μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας της Χ.Α. να επικρατήσει και να τρομοκρατήσει όσους αντιδρούν στην περιοχή.
Πρόκειται για τις τρεις βασικές υποθέσεις που συνεκδικάζονται με την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της Χ.Α.
Ο δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, περιέγραψε στην κάμερα αναλυτικά τον χαρακτήρα των δολοφονικών επιθέσεων στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ επισημαίνοντας την οργανωμένη και συντεταγμένη δράση τους και κάνοντας λόγο για σφοδρές επιθέσεις που ξεκίνησαν και τελείωσαν με αιφνιδιαστικό τρόπο.

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.