18.5.17

Γερμανία: Ξετυλίγοντας το σύμπλεγμα NSU

Enver Şimşek, Abdurrahim Özüdoğru, Süleyman Taşköprü, Habil Kılıç. Mehmet Turgut, İsmail Yaşar, Θεόδωρος Βουλγαρίδης, Mehmet Kubaşık, Halit Yozgat and Michèle Kiesewetter είναι τα ονόματα των θυμάτων.

Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει στη Γερμανία ένας νεοναζιστικός τρομοκρατικός πυρήνας, ο οποίος επί μια δεκαετία δολοφονεί ανενόχλητος οκτώ οικονομικούς μετανάστες τουρκικής καταγωγής, έναν Έλληνα (τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη) και μια Γερμανίδα αστυνομικό;
Η δράση της νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης NSU, η οποία αποκαλύφθηκε, περισσότερο από σύμπτωση, τον Νοέμβριο του 2011 είναι ακόμα αντικείμενο διαφόρων εξεταστικών επιτροπών τοπικών κοινοβουλίων, αλλά και του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου στο Βερολίνο. 
Έχουν μείνει ανοιχτά μια σειρά ερωτημάτων. Αυτά αφορούν το ακροδεξιό δίκτυο υποστήριξης της οργάνωσης αυτής , τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών και κρατικών δομών και την απόσειση ευθύνης πολιτικών και κρατικών παραγόντων.
Πριν ακόμη ολοκληρωθεί στο Μόναχο η δίκη της Μπεάτε Τσέπε, της μοναδικής επιζήσασας εκ των τριών μελών της οργάνωσης NSU, η αρμόδια εξεταστική επιτροπή του κοινοβουλίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας παρουσίασε τώρα το πόρισμά της, στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στην αποτυχία των γερμανικών αρχών, αλλά και στο δράμα των θυμάτων.
Σημειώνεται ότι η δίκη της Μπεάτε Τσέπε συνεχίζεται μέχρι σήμερα, και θυμίζει σε διάσταση και ένταση την δίκη της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.
Η ιδέα ενός δημόσιου δικαστηρίου με τον τίτλο «Διάλυση του συμπλέγματος NSU» ξεκίνησε και οργανώνεται από τη συμμαχία ακτιβιστών «Ξετυλίγοντας το σύμπλεγμα NSU» που δραστηριοποιείται σε όλη τη Γερμανία, καθώς και από αντιρατσιστές ακτιβιστές και ομάδες.
Η συμμαχία αυτή μάχεται όλα τα προηγούμενα χρόνια για την απάντηση των ανοιχτών ερωτημάτων και την υποστήριξη των θυμάτων.
Όσοι υπέστησαν επιθέσεις   από την NSU θα βρίσκονται στο προσκήνιο της εκδήλωσης.
Οι απόψεις τους έχουν για τους διοργανωτές ιδιαίτερο βάρος.
Στο δημόσιο αυτό δικαστήριο έχουν καλέσει  όλα τα άτομα, ομάδες, ενώσεις και ιδρύματα που επιθυμούν να υποστηρίξουν αυτό το δικαστήριο να έρθουν σε επαφή με τους διοργανωτές και να συμμετάσχουν σε αυτό.
Η οργανωτική επιτροπή του δικαστηρίου συνεργάζεται επίσης με καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, μεταναστευτικές οργανώσεις, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατικές ομάδες, διάφορους πολιτιστικούς θεσμούς, δυνητικούς χορηγούς και άλλες δυνάμεις που θέλουν να υποστηρίξουν και να υπερασπιστούν την ιδέα ενός δημόσιου δικαστηρίου.
Η εκδήλωση υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από γνωστά θέατρα του Βερολίνου όπως το HAU – Hebel am Ufer ή Gorki Theater, τις πόλεις της Κολωνίας και του Βερολίνου και εφημερίδες όπως την TAZ-Tageszeitung ή Neues Deutschland.

Το σύμπλεγμα NSU

Στις 4 Νοεμβρίου 2011, στην πόλη Eisenach της ανατολικής Γερμανίας, μια ληστεία τραπεζών πήγε στραβά και δύο μασκοφορεμένοι άνδρες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χώρο, αρχικά με ποδήλατα, προτού συνεχίσουν με ένα τροχόσπιτο.
Εν συνεχεία εντοπίστηκαν από μια αστυνομική περιπολία.
Οι ίδιοι απάντησαν με την πυρπόληση του τροχόσπιτού τους, με αποτέλεσμα - σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων - να αυτοκτονήσουν.
Οι δύο νεκροί αναγνωρίστηκαν  σύντομα ως οι Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπενχαρντ. Και οι δύο τους είχαν βρεθεί στην παρανομία ως ακροδεξιοί τρομοκράτες από το 1998.
Η υποτιθέμενη συνεργός τους, Μπεάτε Τσέπε, έβαλε φωτιά στο διαμέρισμα στο Τσβίκαου (μια μικρή πόλη στην ανατολική Γερμανία) που είχαν μοιραστεί εδώ και πολλά χρόνια, και παραδόθηκε στην αστυνομία της Ιένας λίγες μέρες αργότερα.
Η υπόθεση δημιούργησε σκάνδαλο στην επικαιρότητα της Γερμανίας.
Σημαντική κριτική απευθυνόταν στην αστυνομία επειδή δεν αναγνώρισε τα ρατσιστικά κίνητρα πίσω από τη σειρά αυτών των δολοφονιών και επιθέσεων και τελικά δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει επιτυχώς τα γεγονότα της σειράς εγκλημάτων.
Μια εβδομάδα μετά τη δημοσίευση των γεγονότων, καταστράφηκε μια εκτενής συλλογή εγγράφων που σχετίζονται με την NSU από την εσωτερική μυστική υπηρεσία της Γερμανίας, το "Verfassungsschutz" (Προστασία του πολιτεύματος).
Όταν αυτή η πράξη έγινε γνωστή, η εμπιστοσύνη στο γερμανικό κράτος φαινόταν να εγκαταλείπεται, δημιουργώντας ασφυκτική πίεση στην γερμανική κυβέρνηση.
Μία μεγάλη εθνική κρίση θα μπορούσε να αποφευχθεί μόνο από τις παραιτήσεις του επικεφαλής της εγχώριας μυστικής υπηρεσίας και τριών ομοσπονδιακών αρχηγών πληροφοριών.
Οι οικογένειες των δολοφονηθέντων από την NSU προσκλήθηκαν στο Βερολίνο από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο και τη γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, η οποία υποσχέθηκε «πλήρη εξιχνίαση».
Αυτή η υπόσχεση παραμένει ανεκπλήρωτη μέχρι σήμερα.
Χρόνια μετά, πολλά περισσότερα στοιχεία είναι γνωστά: οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας είχαν πληροφοριοδότες, που παρείχαν τακτικές ενημερώσεις για τις δραστηριότητες της ομάδας.
Αυτοί οι πληροφοριοδότες, οι λεγόμενοι "V-Leute" (συντομία για τους «Vertrauensleute», δηλ. εμπιστευτικούς πληροφοριοδότες) ήταν οι ίδιοι νεοναζί, παίρνοντας πληρωμές για τις πληροφορίες που παρείχαν ενώ ταυτόχρονα προστατεύονταν από μυστικές υπηρεσίες από ποινικές διώξεις για τα εγκλήματα.
Μια κατάσταση που οδήγησε επανειλημμένα σε συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των εγχώριων μυστικών υπηρεσιών και των αστυνομικών αρχών.
Ακόμα και όταν τα μέλη της NSU είχαν εξαφανιστεί και άρχισαν να διαπράττουν ποινικά αδικήματα, οι εγχώριες μυστικές υπηρεσίες αποφάσισαν να παρακρατήσουν αυτές τις πληροφορίες από την αστυνομία.
Ως αποτέλεσμα αυτών των μη επεμβατικών πολιτικών, η δέσμευση για την προστασία των πληροφοριοδοτών από την ποινική δίωξη για τα εγκλήματά τους και η συνειδητή στρατηγική για «ενθάρρυνση» αυτής της σκηνής, οδήγησαν τις μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας στη δημιουργία και εδραίωση δομών εξτρεμιστικής δεξιάς.

Πολύπλευρο πρόγραμμα – Συζητήσεις, μαρτυρίες και κατηγορητήριο

Τον Απρίλιο, ένας από τους συνδιοργανωτές της δίκης, ο Μάσιμο Πιρινέλι τόνισε σε εφημερίδα της Κολωνίας ότι «θέλουμε να μιλήσουμε για τον ρατσισμό, και να δείξουμε ότι ο ρατσισμός έχει μια δομή την οποία μπορούμε να ξεπεράσουμε».
Έτσι θα δημιουργηθεί ένα φόρουμ, συνεχίζει ο Πιρινέλι, το οποίο θα φέρει στο προσκήνιο την οπτική γωνία των θυμάτων, μέσω «της αφήγησης των εμπειριών τους και το κατηγορητήριο κατά της θεσμικής πλαισίωση».
Στόχος μέσου του κατηγορητηρίου είναι να παρουσιαστούν σε ένα πλατύ κοινό στη Γερμανία και τον κόσμο, οι διασυνδέσεις ακροδεξιάς και κρατικών θεσμών αλλά και ο ρατσισμός που βρίσκεται βαθιά εμφυτευμένος στις κρατικές αρχές και την κοινωνία.
Το συνέδριο-δίκη ξεκινάει σήμερα, 17 Μαΐου, με την πρωινή συνέντευξη τύπου και την εναρκτήρια εκδήλωση στο θέατρο της Κολωνίας (Schauspielhaus Köln) με θέμα απόψεις και προοπτικές της μετανάστευσης.
Από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο θα λάβουν μέρος μεγάλες κεντρικές συζητήσεις με θέματα την ιστορία και τους αγώνες μεταναστών, την συνεργασία κράτους και ακροδεξιάς, και παρουσίαση του συμπλέγματος NSU.
Αποκορύφωση τον εκδηλώσεων θα είναι η παρουσίαση του κατηγορητηρίου το βράδυ του Σαββάτου.
Την Κυριακή λήγει το συνέδριο με μια αντιρατσιστική πορεία  στην πόλη.
Παράλληλα με τις κεντρικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και εργαστήρια πάνω σε θέματα όπως τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, συναντήσεις νέων καθώς και θεατρικά έργα.
Ένα από τα θεατρικά έργα θα είναι και το «Γιατί έπρεπε να πεθάνει ο Τέο» του συγγραφέα Μιλτίαδη Ούλιου, που έχει ως θέμα την δολοφονία του Θεόδωρου Βουλγαρίδη.

Aπό efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.