31.5.17

Δεύτερο «καμπανάκι» για τις απελάσεις προσφύγων

Νέο μήνυμα για τη μεγάλη σημασία που δίνει στις απελάσεις προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία σε εφαρμογή της αμφιλεγόμενης ευρωτουρκικής διακήρυξης στέλνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που αποφάσισε να εξετάσει κατά προτεραιότητα την προσφυγή Σύρου αρμενικής καταγωγής, του οποίου το αίτημα ασύλου είχε κριθεί απαράδεκτο σε δεύτερο βαθμό με το σκεπτικό ότι αποτελεί γι' αυτόν ασφαλή τρίτη χώρα η Τουρκία.
Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση απέλασης που εξετάζει το ΕΔΔΑ μετά την εφαρμογή της συμφωνίας.
Είναι η μία από τις δύο περιπτώσεις Σύρων που είχε απορριφθεί το αίτημά τους για άσυλο από τις δευτεροβάθμιες επιτροπές προσφυγών, πριν από την αιφνιδιαστική αλλαγή της σύνθεσής τους με τη γνωστή τροπολογία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
Η απόρριψη της αίτησης ασύλου «βασίστηκε στην κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, σε αλληλογραφία των αρχών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και με την Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), χωρίς ουσιαστικό έλεγχο των συνθηκών που επικρατούν στην Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες και δη για τα μέλη μειονοτήτων όπως ο αιτών», σημειώνουν δικηγόροι της οργάνωσης «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο», που έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του πρόσφυγα.
Ο Σύρος είχε προσφύγει στη συνέχεια στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά κατά της απέλασής του. Στη συζήτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής της απέλασης, υπήρξε παρέμβαση του Βασίλη Ζήση, νομικού συμβούλου του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής («Υπουργική παρέμβαση υπέρ της απέλασης Σύρου πρόσφυγα», 21/7/2016).
Η παρέμβαση του κ. Ζήση έγινε ανεκτή από την έδρα «για να διευκολυνθεί η διαδικασία», ωστόσο τίποτα το διαφορετικό δεν προσέθεσε ο σύμβουλος του υπουργού στη νομική επιχειρηματολογία του εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του μόνου αρμόδιου να συμμετέχει στη διαδικασία.
Είναι εμφανές ότι, αν εξυπηρετούσε κάτι η παρουσία του συμβούλου του υπουργού, ήταν να καταστήσει σαφή στους δικαστές την πολιτική βούληση της κυβέρνησης υπέρ της απέλασης.
Στην ίδια διαδικασία σημειώθηκε και δεύτερο ατόπημα από την πλευρά του υπουργείου. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχε συμπεριλάβει στη δικογραφία ένα μάλλον προσωπικό μέιλ του γραμματέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ρόντρικ Λίντελ, προς τη Μαρία Παναγιώτου, άτυπη σύμβουλο του Γιάννη Μουζάλα.
Η κ. Παναγιώτου είχε ζητήσει από τον κ. Λίντελ πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει στο ΕΔΔΑ ο πρόσφυγας, προκαλώντας τη γραπτή διαμαρτυρία των δικηγόρων του Σύρου προς το ΕΔΔΑ. Είναι δύσκολο να εξηγηθεί η ενέργεια αυτή με άλλο τρόπο, παρά μόνο ως προσπάθεια να εκμαιευτεί η υποτιθέμενη ανοχή του ΕΔΔΑ στην ευρωτουρκική συμφωνία.
Το σίγουρο είναι ότι σήμερα το ΕΔΔΑ στέλνει ένα τελείως διαφορετικό μήνυμα, που έχει ιδιαίτερη αξία εν όψει της αναμενόμενης απόφασης του ΣτΕ για τη νομιμότητα της απέλασης Σύρων στην Τουρκία.
Το ΕΔΔΑ ζητά από την ελληνική κυβέρνηση διευκρινίσεις για το αν παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του λόγω της κράτησής του στο Α.Τ. Μυτιλήνης, λόγω της απόφασης απέλασης και λόγω του τρόπου που αντιμετωπίστηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Πρόσφατα, το ΕΔΔΑ έδωσε και άλλο ισχυρό μήνυμα προστασίας των προσφύγων, όταν ενέκρινε ασφαλιστικά μέτρα κατά της απέλασης πρόσφυγα, ο οποίος είχε ήδη επιβιβαστεί στο πλοίο της επιστροφής, αν και εκκρεμούσε αίτησή του στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά για την έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής της απέλασης.
Η πολιτική πίεση να εφαρμοστεί με κάθε τρόπο η ελληνοτουρκική συμφωνία φαίνεται ότι εκθέτει τη χώρα μας ως προς την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διαδικασία ασύλου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ηλία Μαραβά για την ΕΡΑ Αιγαίου («Απερρίφθησαν στην Ελλάδα και πήραν άσυλο στη Γερμανία: τα παράλογα της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας» 29/5/2017), έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δύο περιπτώσεις που απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου από την Ελλάδα, αλλά έγινε δεκτό από τη Γερμανία, όπου κατάφεραν να φτάσουν οι πρόσφυγες.
Η πρώτη περίπτωση αφορά πενταμελή οικογένεια με τρία ανήλικα παιδιά, που απορρίφθηκαν από τις αρχές χωρίς να εξεταστεί το αίτημά τους για οικογενειακή επανένωση στη Γερμανία ή το γεγονός ότι ανήκουν σε ευάλωτη ομάδα.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά Σύρο που ισχυρίζεται πως έχει στοχοποιηθεί από το «Ισλαμικό κράτος». Η αίτησή του για άσυλο απορρίφθηκε στην Ελλάδα, έγινε όμως δεκτή στη Γερμανία.
 

Aπό efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.