22.5.17

Οι νέοι υπερήρωες σπάνε τα στερεότυπα

Αυτοί οι υπερήρωες μας είναι γνωστοί από τις σελίδες των κόμικς, την τηλεοπτική οθόνη και το σινεμά. Κι όμως τώρα είναι διαφορετικοί. Και χτυπούν τα παλιά στερεότυπα.
Με τις πωλήσεις των κόμικς και των graphic novels στη Βόρεια Αμερική να έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια το 2015, χαρακτήρες που παραδοσιακά δεν εμφανίζονταν στα αμερικανικά mainstream κόμικς: φυλετικές και πολιτιστικές μειονότητες, γυναίκες και LGBT χαρακτήρες, αναδεικνύονται σε σημαντικές φιγούρες.

Μερικοί ήρωες σε αυτό το πάνθεο είναι νέοι. Όμως άλλοι είναι ήδη γνωστοί χαρακτήρες που τώρα γίνονται διαφορετικοί. Η Marvel έχει πλέον έναν μαύρο Spiderman και μια Θορ - γυναίκα. Ο πολυφυλετικός χαρακτήρας του Χάρπερ στο γνωστό κόμικ του Άρτσι είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Η Wonder Woman πρόσφατα παντρεύτηκε επισήμως την αγαπημένη της.

Ο αναλυτής Μίλτον Γκριπ υποστηρίζει, σύμφωνα με το National Geographic, ότι «κάποιες κάποτε περιθωριοποιημένες ομάδες άρχισαν να εμφανίζονται τακτικά στα mainstream κόμικς πριν από περίπου 10 χρόνια». Η άνοδος των manga, που διαβάζονται ιδιαίτερα από το γυναικείο κοινό καθώς και οι πρόσφατες ταινίες υπερηρώων του Χόλιγουντ, έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή. Οι μετατροπές στη λαϊκή κουλτούρα, τους νόμους και τα δημογραφικά στοιχεία καθώς και το διαδίκτυο έχουν συμβάλει επίσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι υπερήρωες έχουν εξελιχθεί τόσο. Στην πραγματικότητα, οι τελευταίες αλλαγές αποτελούν μέρος μιας συνεχούς αλλαγής, λέει ο Ράμζι Φάγουαζ, συγγραφέας του βιβλίου «The New Mutants: Superheroes and the Radical Imagination of American Comics» (Οι νέοι μεταλλαγμένοι: Οι υπερήρωες και η ριζοσπαστική φαντασία των αμερικανικών κόμικς).

Στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, οι συγγραφείς και οι καλλιτέχνες - αντικατοπτρίζοντας και αντιμετωπίζοντας τις κοινωνικές αλλαγές - άρχισαν να παρουσιάζουν χαρακτήρες παρίες που βρίσκονταν στο κοινωνικό περιθώριο. Τις επόμενες δεκαετίες, τα πολιτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα μπήκαν επίσης στο κάδρο.

Σήμερα οι διαφορετικοί χαρακτήρες έχουν και διαφορετικούς δημιουργούς. Ο Στιβ Ορλάντο, ένας αμφιφυλόφιλος συγγραφέας, λέει ότι οι ομοφυλόφιλοι υπερήρωες του, ο Midnighter και ο Virgil, δεν είναι απλά πρωτοπόροι. Είναι επίσης ανθρώπινοι και χαρακτήρες με τους οποίους ο κόσμος μπορεί να ταυτιστεί.

«Οι άνθρωποι μου λένε ότι ο Midnighter τους έδωσε δύναμη για να είναι αυτοί που είναι» σημειώνει. «Κάποιοι περίμεναν όλη τους τη ζωή για έναν χαρακτήρα που να τους μοιάζει. Κι αυτό το αξίζει ο καθένας, δηλαδή μια στιγμή που λέει: ‘Ε, αυτός ο τύπος είναι ακριβώς, όπως κι εγώ. Κι αυτός ο τύπος είναι ήρωας. Ίσως θα μπορούσα κι εγώ να είμαι ήρωας’». 

Από tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου