8.5.17

Με πολλά αυτογκόλ η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών

Τον ημιμαθή σπασίκλα, που προσπαθεί να κάνει επίδειξη γνώσεων για να πιαστεί αδιάβαστος και εκτός θέματος, θύμιζαν σήμερα οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών εξετάζοντας τον μάρτυρα κατηγορίας Νικόλαο Αλιβιζάτο, διακεκριμένο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου.


Χαρακτηριστική περίπτωση ο συνήγορος του Κασιδιάρη Παπαδέλης, που αντί ερωτήσεων στο μάρτυρα, διάβαζε αποσπάσματα ομιλιών και παραθέματα από την προανακριτική διαδικασία, μέχρι και άρθρα από τα Νομικά Χρονικά -μολονότι έχει απαγορευθεί ρητά από την έδρα η ανάγνωση εγγράφων πριν από τη διαδικασία των αναγνωστέων- με αποτέλεσμα η πρόεδρος να αναγκαστεί επανειλημμένα να τον διακόψει, λέγοντάς του «αυτά που λέτε δεν αφορούν το δικαστήριο, δεν είναι ερωτήσεις αυτές, δεν ρωτάτε τον μάρτυρα, ενημερώνετε».

«Εδώ μέσα συμψηφισμούς δεν θα κάνουμε» τον επέπληξε τουλάχιστον δύο φορές με αυστηρό ύφος η πρόεδρος όταν επιχείρησε να εξισώσει την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής με κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς και του αναρχικού χώρου.

Δεν ήταν λίγα τα αυτογκόλ που έβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, προσπαθώντας να αμφισβητήσουν τα λεγόμενα του μάρτυρα. Αποκορύφωμα η ερώτηση συνηγόρου «Μα θεωρείτε ότι αν εκλεγόταν η Χρυσή Αυγή κυβέρνηση θα εφάρμοζε ένα καθεστώς τύπου Εθικοσοσιαλιστικής Γερμανίας;», για να απαντήσει ψυχραιμότατα ο καθηγητής: «Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία γι' αυτό. Το έχουμε δει να συμβαίνει και σε μικρές χώρες. Η Ουγγαρία και η Ρουμανία του μεσοπολέμου».

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η προσπάθεια συνηγόρου να παρουσιάσει τη Χρυσή Αυγή ως αγαθοεργή οργάνωση που διοργανώνει συσσίτια και άδικα κατηγορείται για εγκληματικές πράξεις: «Η διανομή συσσιτίου με ταυτότητα, μόνο σε Έλληνες πολίτες, είναι εγκληματική δράση. Παραβιάζει τον αντιρατσιστικό νόμο, τον 923 όπως τροποποιήθηκε», απάντησε ο μάρτυρας.



Η Μάγδα Φύσσα στην αίθουσα τελετών του Εφετείου | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε κάποια στιγμή και ο ίδιος ο μάρτυρας διαμαρτυρήθηκε έντονα προς την έδρα ότι οι συνήγοροι της Χ.Α. διαστρεβλώνουν ώς και δικαστικές αποφάσεις: «Δεν μπορώ να καταθέτω όταν από την πλευρά της υπερασπίσεως αμφισβητούν πραγματικά γεγονότα. Ότι π.χ. το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη διακοπή χρηματοδότησης πολιτικού κόμματος (της Χ.Α.) ενώ συνέβη το αντίθετο».

Ο μάρτυρας εξήγησε: «Το επιχείρημα του δικηγόρου της Χ.Α. είναι ότι η αναστολή της χρηματοδότησης παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Το ΣτΕ απάντησε ότι δεν συνιστά παραβίαση της αρχής της ισότητας, γιατί έχει παραπεμφθεί με τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος».

Αποτυχημένη ήταν και η απόπειρα του συνηγόρου του Κασιδιάρη να θολώσει τα νερά, ότι δήθεν η ομιλία του βουλευτή για το πώς η Χρυσή Αυγή θα εκμεταλλευθεί τα κοινοβουλευτικά προνόμια, δεν έχει την παραμικρή ομοιότητα με αντίστοιχο λόγο του Γκέμπελς το 1928 για «την ηλιθιότητα της δημοκρατίας», όπως είχε πει ο μάρτυρας.

«Άκουσα με σαφήνεια τη φράση “το σύστημα μας δίνει μισθούς, μας δίνει διευκολύνσεις να το καταστρέψουμε”. Μου έκανε τεράστια εντύπωση ότι το νόημα ήταν ταυτόσημο με την ομιλία του Γκέμπελς», απάντησε ο Ν. Αλιβιζάτος.

Ο συνήγορος του Κασιδιάρη, αν και απαγορεύεται η ανάγνωση κειμένων, επέμενε να διαβάζει επιλεκτικά αποσπάσματα από την ομιλία. «”Έχουμε πάρει την άδεια οπλοφορίας και το αυτόφωρο....Προχωράμε. Όλα τα προνόμια τους τα τρίβουμε στη μούρη”. Αυτό το απόσπασμα συνάδει με τη δήλωση του Γκέμπελς το 1928 στη Γερμανία;»

Μόνο που στην προσπάθειά του να πείσει ότι ο Κασιδιάρης δεν αντέγραφε τον Γκέμπελς, κατάφερε ακριβώς το αντίθετο καθώς ακριβώς γι' αυτά τα κοινοβουλευτικά προνόμια μιλούσε ο ενορχηστρωτής της ναζιστικής προπαγάνδας μόλις πέντε χρόνια πριν από την άνοδο του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος στην Καγκελαρία.


Ο Νίκος Αλιβιζάτος απαντάει σε ερωτήσεις της έδρας | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Άλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις που η υπεράσπιση από υπερβάλλοντα ζήλο εξέθεσε τη θέση των κατηγορουμένων, αντί να την ελαφρύνει, είναι οι παρακάτω:

Ερώτηση συνηγόρου υπεράσπισης Κασιδιάρη: Ξέρετε ότι οι μισοί μάρτυρες στην προκαταρκτική ήταν δημοσιογράφοι; (υπονοώντας ότι είναι αναξιόπιστοι)

Απάντηση Αλιβιζάτου: Ο βασικός μάρτυρας στη δολοφονία Λαμπράκη ήταν δημοσιογράφος. Σε όλο τον κόσμο οι δημοσιογράφοι της ερευνητικής δημοσιογραφίας είναι πολύτιμοι μάρτυρες γιατί καμιά φορά η αστυνομία ολιγωρεί...

Ερώτηση υπεράσπισης: Ξέρετε περιστατικά εγκληματικών δράσεων που να έχουν οργανωθεί από ομόκεντρους κύκλους, όπως αυτούς που ονομάσατε;

Απάντηση: Το είδα με τα μάτια μου: Μεσολόγγι, Ραφήνα. Να ζητάνε ταυτότητες από τους μικροπωλητές και αν δεν είχαν ελληνική ταυτότητα να πέφτει ξύλο. Ενήργησε ο Μπαρμπαρούσης με τους άλλους βουλευτές στη Ραφήνα με τον ίδιο τρόπο. Εικάζω ότι υπάρχει κοινό κέντρο οδηγιών...

Ερώτηση: Θεωρείτε ναζιστικές τις εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής, π.χ. για τα Ίμια;

Απάντηση: Συγκεκριμένα, τελετές για τα Ίμια μού θύμιζαν τις γιορτές της Νυρεμβέργης (αναφέρεται στο συνέδριο του ναζιστικού κόμματος το 1936). Οι πυρσοί, οι στολές...

Οι συνήγοροι υπεράσπισης άρχισαν να φωνάζουν «δεν υπήρχαν πυρσοί», ενώ και μόνο από τα βίντεο της ίδιας της Χ.Α. οι πυρσοί είναι σε πρώτο πλάνο.

Ερώτηση: Μπορείτε να εμπλουτίσετε το «εικάζω» (ότι ο Μιχαλολιάκος είναι αργηχός της Χρυσής Αυγής) με πραγματικό γεγονός;

Απάντηση: Δεν σας κρύβω ότι ειδικά για τον εντολέα σας το χαρακτηριστικό περιστατικό ήταν το περίφημο «Εγέρθητι».

Ερώτηση: Τα άλλα κόμματα δεν έχουν ιεραρχία και αρχηγούς;

Απάντηση: Προφανώς. Αλλά υπό το πέπλο του πολιτικού κόμματος υπάρχει μέσα στο κόμμα εγκληματική οργάνωση. Υπάρχει ο αρχηγικός πυρήνας, ο δεύτερος κύκλος που είναι οι ενταγμένοι, που χρειάζεται να αποδειχθεί η εμπλοκή τους και ο τρίτος κύκλος προσώπων. Η εγκληματική οργάνωση είναι μέσα στα πλαίσια ενός οργανισμού που λέγεται κόμμα.

• Μετά από σύντομη διακοπή η δίκη συνεχίστηκε με την κατάθεση του μάρτυρα Φώτη Ανδρεόπουλου, εκπαιδευτικού, εθελοντή καθηγητή στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά που λειτουργεί από το 2006.

Ο μάρτυρας κατέθεσε για την έφοδο χρυσαυγιτών στο χώρο του σχολείου, όπου γίνονται μαθήματα στους μετανάστες, το καλοκαίρι του 2012 με βανδαλισμούς και συνθήματα της «Νεολαίας Χρυσής Αυγής» και συνέχισε με στοιχεία για τις πολυάριθμες επιθέσεις χρυσαυγιτών εναντίον μεταναστών στον Πειραιά, οι οποίες εντάθηκαν από το 2012.

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.