18.5.17

ΗΠΑ: Η Τσέλσι Μάνινγκ αποφυλακίστηκε

Η Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην στρατιώτης των ΗΠΑ, που είχε καταδικαστεί σε 35 χρόνια φυλάκιση για διαρροή διπλωματικών εγγράφων και στρατιωτικών φακέλων στα Wikileaks, βγήκε από τη φυλακή, αφού εξέτισε 7 χρόνια ποινής. Ο Μπαράκ Ομπάμα της είχε δώσει χάρη για το υπόλοιπο της ποινής τον Ιανουάριο.

Την αποφυλάκιση της Τσέλσι Μάνινγκ, που εξέτιε την ποινή της στις στρατιωτικές φυλακές Λίβενγουορθ στο Κάνσας, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος Τύπου του στρατού.
Η 29χρονη Τσέλσι Μάνινγκ, που γεννήθηκε άνδρας με το όνομα Μπράντλεϊ, έκανε επέμβαση αλλαγής φύλου μέσα στη φυλακή, σύμφωνα με τη δικηγόρο της, είναι ενθουσιασμένη, αλλά και έχει άγχος.
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση όταν έμαθε ότι επρόκειτο να αποφυλακιστεί, «επιτέλους μπορώ να δω το μέλλον μου ως Τσέλσι. Μπορώ να με φανταστώ να ζω ακριβώς σαν το πρόσωπο που επιθυμώ να είμαι στον έξω κόσμο».
Η Μάνινγκ καταδικάστηκε για 20 αδικήματα, ένα εκ των οποίων η κατασκοπία, διότι διοχέτευσε στοιχεία. Υπηρετούσε στο Ιράκ ως στρατιωτικός αναλυτής, όταν έδωσε στοιχεία και βίντεο από επιθέσεις των αμερικανικών δυνάμεων στις οποίες έχασαν τη ζωή τους και άμαχοι.
Τότε, είχε υποστηρίξει ότι το έκανε γιατί πίστευε ότι έτσι θα μπορούσε να κάνει τον κόσμο καλύτερο, ωστόσο στη συνέχεια αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη «για τη ζημιά που προκάλεσε» στις ΗΠΑ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποκαλέσει την Μάνινγκ «αχάριστο προδότη», ενώ η απόφαση Ομπάμα να της δώσει χάρη είχε προκαλέσει την οργή των Ρεπουμπλικάνων.
Τώρα, ενώ παραμένει στέλεχος του αμερικανικού στρατού, λόγω της καταδίκης της δεν δικαιούται μισθό, παρά μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ενώ βρισκόταν στις ανδρικές φυλακές είχε κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας, έως ότου της αναγνωρίστηκε το δικαίωμα να υποβληθεί σε θεραπεία αλλαγής φύλου.


Επίσης, έπειτα από έκκληση της δικηγόρου και φίλων της, κατορθώθηκε να συγκεντρωθεί ένα ποσό ύψους 170.000 δολαρίων για τα έξοδά της.

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.