9.5.17

Ηχητικό ντοκουμέντο: Πως το ιταλικό λιμενικό άφησε να πνιγούν δεκάδες πρόσφυγες στη Λαμπεντούζα

Ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσίασε η ιταλική εφημερίδα L’Espresso αποδεικνύει ότι το ιταλικό λιμενικό άφησε δεκάδες πρόσφυγες να πνιγούν καθώς αγνόησε τις επανειλημμένες εκκλήσεις για βοήθεια που απηύθυναν, ενώ η βάρκα τους γέμιζε νερά το 2013.

Ο χειριστής στο τηλεφωνικό κέντρο ζητά από τους ναυαγούς να καλέσουν την Μάλτα για βοήθεια, που όπως υποστηρίζει βρίσκεται πιο κοντά, παρά το γεγονός ότι σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων έπλεε σκάφος του ιταλικού πολεμικού ναυτικού που θα μπορούσε να σπεύσει για βοήθεια.

«Πεθαίνουμε σας παρακαλούμε βοηθήστε μας» λέει ένας Σύρος πρόσφυγας, ο οποίος ύστερα από συνεχή τηλέφωνα στην Ιταλία και την Μάλτα συνειδητοποιεί ότι η μια χώρα προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη για τη διάσωση στην άλλη.

Οι αρχές της Μάλτας πάντως είχαν ενημερώσει το Ιταλικό πολεμικό ότι το σκάφος των προσφύγων βρισκόταν σε απόσταση μόλις 61 μιλίων από τις ακτές της Λαμπεντούζας και 118 μίλια από τη Μάλτα – παρά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη στιγμή βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Μάλτας.

Από την άρνηση παροχής βοήθειας 260 άτομα, μεταξύ των οποίων 60 παιδιά βρέθηκαν στη θάλασσα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 34 πρόφυγες.

Από info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.