7.5.17

Πρωταθλήτρια στον αντισημιτισμό η Ελλάδα

Εβδομήντα δύο χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, που στοίχισε στην Ευρώπη 6 εκατομμύρια νεκρούς, εκ των οποίων περισσότεροι από 45.000 Θεσσαλονικείς, ο αντισημιτισμός είναι ακόμη παρών. Μάλιστα η Ελλάδα κατέχει το θλιβερό προνόμιο να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό αντισημιτισμού σε όλη την Ευρώπη.

“Ο αντισημιτισμός είναι η ντροπή της Ευρώπης. Σήμερα, 72 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, οι Εβραίοι αρχίζουν να αναρωτιούνται για το μέλλον τους στην Ευρώπη ”, τόνισε η συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού Καταρίνα φον Σνούρμπαϊν, η οποία συμμετείχε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες στη Θεσσαλονίκη το ίδρυμα Heinrich Böel, με αφορμή την έκδοση της έκθεσης “Ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα σήμερα: εκφάνσεις, αίτια και αντιμετώπιση του φαινομένου”.

Στη Γαλλία το 2015 τέσσερα στα δέκα εγκλήματα μίσους είχαν ως θύματα Εβραίους, παρότι αντιπροσωπεύουν πια μόλις το 1% του πληθυσμού, γι’ αυτό ίσως και καταγράφηκε μαζική μετανάστευση -μόνο στο Ισραήλ κατέφυγαν 8.000 Γαλλοεβραίοι. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016 καταγράφονταν κατά μέσο όρο τρεις αντισημιτικές επιθέσεις την ημέρα, κι αυτό παρόλο που σύμφωνα με έρευνες καταγράφονται αντισημιτικές απόψεις μόνο στο 8% του πληθυσμού από την άλλη δεν χρειάζονται πολλοί, αλλά πολύ φανατισμένοι για να κάνουν μια επίθεση.

Στην Ελλάδα καταγράφονται συχνά επιθέσεις σε νεκροταφεία, συναγωγές και μνημεία για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, ακόμα και σε πόλεις που μετά τον πόλεμο δεν έχει απομείνει ούτε ένας Εβραίος, όπως η Άρτα και η Καβάλα όπου σημειώθηκαν οι πιο πρόσφατοι βανδαλισμοί. Παρότι οι Εβραίοι αντιπροσωπεύουν 0,05% του συνολικού πληθυσμού στην Ελλάδα, ήταν αποδέκτες του 3% των καταγεγραμμένων περιστατικών του έτους 2015.

“Πρωταθλήτρια Ευρώπης”
Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης Αnti-Defamation League, στην Ελλάδα καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό αντισημιτισμού σε όλη Ευρώπη, στο 67%, με μεγάλη απόσταση από τη δεύτερη (Πολωνία 45%) και την τρίτη (Γαλλία 37%). Η έρευνα που διεξήγαγε η Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε δείγμα 1000 ατόμων, η οποία εκδόθηκε από το Heinrich Böel και παρουσιάστηκε χθες καταλήγει σε παρόμοια συμπεράσματα. Όπως ανέφεραν δύο εκ των συγγραφέων της έρευνας, ο λέκτορας του πανεπιστημίου Σπύρος Κοσμίδης και ο κάτοχος της έδρας Εβραϊκών σπουδών στο ΑΠΘ Γιώργος Αντωνίου, άνθρωποι που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας (π.χ. μας κρύβουν το φάρμακο για τον καρκίνο) είναι πιθανότερο να έχουν και αντισημιτικές απόψεις.

Επίσης, ο αντισημιτισμός εμφανίζεται εντονότερος σε ανθρώπους που τοποθετούνται στα άκρα του πολιτικού φάσματος, μόνο που οι ακροδεξιοί συνδέουν τις απόψεις τους με την άρνηση του Ολοκαυτώματος, ενώ οι ακροαριστεροί με τη σχετικοποίησή του, συνδέοντας την εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης με τη σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης. Μάλιστα το 17% των ερωτηθέντων στην έρευνα θεωρεί δικαιολογημένη τη βεβήλωση μνημείων για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, ως τρόπο διαμαρτυρίας για την αραβο-ισραηλινή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την έρευνα το φαινόμενο του αντισημιτισμού συνδέεται με το βαθμό θυματοποίησης που νιώθουν οι Έλληνες ως ιστορικά υποκείμενα, όταν συγκρίνουν εαυτούς με τα δεινά που υπέστησαν οι Εβραίοι από τους ναζί, η αναπαραγωγή στερεοτύπων, η εσωστρεφής ανάγνωση της ιστορίας με μανιχαϊστικούς όρους κ.λπ.

Μας αφορά όλους
Ο αντισημιτισμός δεν αφορά μόνο τους Εβραίους, υπεύθυνη για την καταπολέμησή του είναι όλη η ευρωπαϊκή κοινωνία”, τόνισε η κ. φον Σνούρμπαϊν.

Το 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινού με το Facebook, το Twitter, το YouTube και τη Microsoft συμφώνησαν σε έναν κώδικα συμπεριφοράς που περιλαμβάνει σειρά δεσμεύσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο στην Ευρώπη και εντός του Μαϊου θα γίνει η αποτίμηση αυτής της πολιτικής.

Παράλληλα, όπως είπε η κ. Σνούρμπαϊν είναι σημαντικό να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα μνήμης, όχι μόνο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, αλλά για το πώς η εβραϊκή πολιτιστική κληρονομιά συνέβαλε στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής κληρονομιάς και να ενισχυθούν τα αντανακλαστικά της κοινωνίας ώστε να επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε αντισημιτική ρητορική. Γιατί, όπως είπε, η απόσταση από τη ρητορική μίσους στις πράξεις μίσους συχνά είναι πολύ μικρή.

Πηγή: εφημερίδα «Μακεδονία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.