26.4.17

Ένα νυφικό δεν μπορεί να σβήσει τον βιασμό [ΒΙΝΤΕΟ]

Τα κρεμασμένα από θηλιές νυφικά που πλημμύρισαν πριν από λίγες ημέρες παραλία της Βηρυτού στον Λίβανο, έμοιαζαν με νύφες στην αγχόνη. Η εικόνα με τα νυφικά που ταλαντεύονταν από τον αέρα στην παραλία με τους φοίνικες, ήταν σοκαριστική, αλλά πολύ πιο σοκαριστική είναι η πραγματικότητα.

Όπως γράφει το RT, επικαλούμενο την Alia Awada εκπρόσωπο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Abaad Mena, η οποία διοργάνωσε τη συμβολική αυτή εγκατάσταση με τα νυφικά «κάθε ημέρα του μήνα, μία γυναίκα βιάζεται και αναγκάζεται να παντρευτεί τον βιαστή της».

Η Awada αναφέρεται στον νόμο - ντροπή του Λιβάνου που επιτρέπει την απαλλαγή του βιαστή στην περίπτωση κατά την οποία παντρευτεί το θύμα του.

Στόχος της καμπάνιας, την οποία υποστηρίζει η Γαλλο-Λιβανέζα καλλιτέχνις Mireille Honein, η οποία και σχεδίασε τα νυφικά της εγκατάστασης, από χαρτί περιτυλίγματος και δαντέλα, είναι η αλλαγή στη νομοθεσία.



Οι αριθμοί είναι είναι συντριπτικοί: Κάθε ημέρα του μήνα μία γυναίκα βιάζεται στον Λίβανο και υποχρεώνεται να παντρευτεί τον βιαστή της.

«Κρέμασα τα νυφικά θέλοντας να δείξω ότι, ο νόμος αυτός στην ουσία σκοτώνει τις γυναίκες, τις αφήνει χωρίς ταυτότητα, επιβάλλοντας τους μία ζωή που δεν τους ταιριάζει» λέει η Mireille Honein στο Al Jazeera.

Ο νόμος περί βιασμού - συγκεκριμένα, το άρθρο 522 του Ποινικού Κώδικα του Λιβάνου- αναστέλλει τη δίωξη ή εκτέλεση της ποινής αν ένας βιαστής παντρευτεί το θύμα του.

Εκτός από τον βιασμό, το άρθρο εκτείνεται επίσης σε απαγωγές και βιασμούς ανηλίκων.

Πρόταση για την εξάλειψη του εν λόγω άρθρου θα τεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο του Λιβάνου στις 15 Μαΐου.

Οι ακτιβιστές κάλεσαν τους πολίτες που έκαναν τη βόλτα τους στην παραλία, το περασμένο Σάββατο να υπογράψουν καμπάνια με στόχο να πιέσουν τους Βουλευτές ώστε να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης του νόμου.

Επισκεπτόμενος την εγκατάσταση, ο υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων του Λιβάνου, Jean Oghassabian αναφέρθηκε στον «νόμο περί βιασμού» χαρακτηρίζοντας τον ως απομεινάρι «από την εποχή του Λίθου».

«Πώς είναι λογικό να βιάζεται μια γυναίκα και μετά να ‘πωλείται’ σε μια φυλακή; Είναι απολύτως απαράδεκτο. Η ανθρωπότητα δεν το δέχεται» δήλωσε.


Η εγκατάσταση έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου με το hashtag #Undress522.

Το ABAAD MENA κυκλοφόρησε επίσης, ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται μια γυναίκα γεμάτη πληγές και μώλωπες που καλύπτονται με λευκούς επίδεσμους.

Μέχρι να τελειώσει το βίντεο η γυναίκα είναι ντυμένη νύφη. Το τελευταίο πλάνο είναι το μότο «Ένα νυφικό δεν καλύπτει τον βιασμό».






Από tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.