28.4.17

Οι τραμπούκοι (ξανά) στη Νέα Φιλαδέλφεια. Επίθεση "οπαδών της ΑΕΚ" σε εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενάντια στα επιχειρηματικά συμφέροντα

Στις 13 Οκτωβρίου 2015 η ιστοσελίδα sport24 έδινε το ρεπορτάζ για τη συνάντηση του Δημήτρη Μελισσανίδη με εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής –με επικεφαλής την Περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου. Και περιγράφοντας το «δείγμα του εξαιρετικού κλίματος» και την ικανοποίηση από τη συνάντηση, παρέβαλε την ακόλουθη δήλωσή του [δεν βρήκαμε πουθενά να έχει διαψευσθεί, οπότε και υποθέτουμε ότι δεν είναι τρολάρισμα] : «θα ονομάσουμε το γήπεδο Δούρου Αρένα».

Ακολούθησε τότε η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής:

«Ενημερωτική συνάντηση της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου με αντιπροσωπεία της Δικέφαλος 1924 ΑΕ, της ΠΑΕ ΑΕΚ και της Ερασιτεχνικής, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα της ΑΕΚ, παραβρέθηκαν επίσης: η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χρήστος Καραμάνος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας, Κοσμάς Παπαχρυσοβέργης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Θόδωρος Σχινάς και ο εντεταλμένος για ζητήματα Αθλητισμού, Σπύρος Πάντζας.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση εκ μέρους των παραγόντων της ΑΕΚ σχετικά με το γήπεδο της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου επανέλαβε την πάγια θέση της Περιφερειακής Αρχής ότι η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων οφείλει να σέβεται το νομικό πλαίσιο, το περιβάλλον, τους πολεοδομικούς κανόνες. Και δεύτερον ότι όλα θα περάσουν μέσα από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, τις ερασιτεχνικές ομάδες και ανταποδοτικότητα στην αυτοδιοίκηση»

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε τι εννοούσε η ανακοίνωση με το «σεβασμό του νομικού πλαισίου και του περιβάλλοντος». Ούτε τι εννοούσε με τις διαβουλεύσεις. Φανταζόμαστε, μόνο, να μην εννοούσε τις «διαβουλεύσεις» που θέλησαν να κάνουν χθες, Πέμπτη 27 Απριλίου, οπαδοί (;) της ΑΕΚ έξω από προγραμματισμένη εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με θέμα «ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ. Ο αγώνας για δημοκρατικές ελευθερίες και δημόσιους χώρους ενάντια στα επιχειρηματικά συμφέροντα», στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που παραβρέθηκαν στη μαζική εκδήλωση ενάντια στα συμφέροντα του (πολύ) μεγάλου κεφαλαίου, λίγο μετά την έναρξη της συζήτησης ομάδα τραμπούκων βρέθηκε έξω από το Πνευματικό Κέντρο φωνάζοντας απειλητικά συνθήματα και σπάζοντας τα τζάμια του κτηρίου. Σε πρώτη φάση απωθήθηκαν από τους παραβρισκόμενους στην εκδήλωση και μια ομάδα περιφρούρησης δεν τους επέτρεψε να μπουν στην αίθουσα, οπότε και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε κανονικά. Μετά τη λήξη της εκδήλωσης, ωστόσο, κι ενώ οι άνθρωποι που την παρακολούθησαν αποφάσισαν να φύγουν συγκροτημένα και με πορεία να αποχωρήσουν από το Πνευματικό Κέντρο προς τον σταθμό ΗΣΑΠ του Περισσού, οι τραμπούκοι συνέχισαν να πετάνε πέτρες, να βρίζουν και να προσπαθούν να χτυπήσουν τα μέλη της εκδήλωσης. Η αστυνομία που κλήθηκε για να απομακρύνει τους τραμπούκους φέρεται να τους έκανε απλές συστάσεις να φύγουν και δεν εμπόδισε τελικά καθόλου το να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι, δύο γυναίκες και ένας άντρας, εργαζόμενος στο info-war, για τον οποίο μάλιστα πληροφορηθήκαμε από το νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟ, όπου διεκομίσθη, πως επρόκειτο τελικά να υποβληθεί σε λεπτή γναθοχειρουργική επέμβαση, καθώς είχε κάταγμα στη βάση του οφθαλμικού κόγχου, συλλογή αίματος στο ιγμόρειο και συμπίεση του απαγωγού εγκεφαλικού νεύρου. Μάλιστα, και ενώ ήταν καταφανώς βαριά χτυπημένος, η Αστυνομία, πριν τον αφήσουν να πάει στο νοσοκομείο, τον προσήγαγε για να του πάρει κατάθεση για τον τραυματισμό του, ενώ από τους τραμπούκους δεν προσήχθη κανείς.



Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προέβη στην παρακάτω έκτακτη ανακοίνωση:

«Με πολύ κόσμο, αλλά και υπό πολιορκία πραγματοποιείται η εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο Πνευματικό κέντρο με θέμα τον αγώνα των κατοίκων για τις γειτονιές τους ενάντια στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και ομιλητές τους Δέσποινα Κουτσούμπα, περιφερειακή σύμβουλο Αττικής, τον Γιώργο Ράγκο μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τον Άγγελο Χάγιο μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Παρότι πλήθος κόσμου έχει γεμίσει τους χώρους του Πνευματικού Κέντρου, ομάδες των γνωστών τραμπούκων εκφραστών επιχειρηματικών συμφερόντων του Μελισσανίδη, προσπαθούν ανεπιτυχώς να διαλύσουν την εκδήλωση και να επιβάλλουν την τρομοκρατία τους. Προκάλεσαν φθορές στο κτίριο, ενώ έχουν συγκεντρωθεί απ’ έξω από το Πνευματικό κέντρο και απειλούν τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ανακοινώσει την εκδήλωσή της και προειδοποιήσει σε κάθε κατεύθυνση -και προς την κυβέρνηση- για τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν, σχετικά με τη διασφάλιση του στοιχειώδους δικαιώματός των πολιτών και των πολιτικών οργανώσεων να πραγματοποιούν ελεύθερα εκδηλώσεις και συζητήσεις.»

Όπως είναι γνωστό, εδώ και καιρό η περιοχή βρίσκεται κάτω από ένα ιδιόμορφο καθεστώς, καθώς διάφοροι που αυτοαποκαλούνται φίλαθλοι/οπαδοί της ΑΕΚ επιτίθενται σε οποιονδήποτε πάει να εκφράσει διαφορετική γνώμη για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Λαϊκή Συνέλευση Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας στην καταγγελία της:

«Η πόλη της Ν. Φιλαδέλφειας βρίσκεται σε καθεστώς «πολιτικού περιορισμού», όπου τραμπούκοι, ως δήθεν φίλαθλοι, αναλαμβάνουν ρόλο καταστολής. Συγκεκριμένη ομάδα «οπαδών» με το πρόσχημα της προώθησης του γηπέδου της ΑΕΚ τρομοκρατεί, απειλεί, επιτίθεται με πέτρες και καδρόνια μέσα στην πόλη.»

Η καταγγελία της Λαϊκής Συνέλευσης συνεχίζει ως εξής:

«Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη εκδήλωση – συζήτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με θέμα : «ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ. Ο αγώνας για δημοκρατικές ελευθερίες και δημόσιους χώρους ενάντια στα επιχειρηματικά συμφέροντα» με ομιλητές: Δ. Κουτσούμπα, Γ. Ράγκο, Α.Χάγιο. Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε επίθεση από ομάδα «οπαδών» στο χώρο, προκάλεσαν καταστροφές στο Πνευματικό Κέντρο φωνάζοντας ότι «τέλειωσαν οι πορείες στη Νέα Φιλαδέλφεια»! Οι συγκεντρωμένοι πολίτες περιφρούρησαν τη συγκέντρωση αποτρέποντας την είσοδό τους στην αίθουσα, εξέδωσαν δελτίο τύπου καταγγέλλοντας τις φασιστικού χαρακτήρα ενέργειες και βγήκαν σε πορεία, όπου δέχθηκαν νέα επίθεση με πέτρες και ξύλα!

Καταγγέλλουμε τη στάση της Αστυνομίας, που για μια ακόμη φορά παρακολουθούσε τη δράση των «οπαδών», που έριχναν πέτρες στους συγκεντρωμένους τόσο στο Πνευματικό Κέντρο όσο και στην πορεία – κατά τη διάρκεια της αποχώρησής τους- με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών γυναικών χωρίς ωστόσο να συλληφθεί κανείς! Ακόμη τραυματίστηκε συνεργάτης του Info-war, ο οποίος βρίσκεται στο Νοσοκομείο! Η Αστυνομία αντί να σταματήσει επί τέλους την τρομοκρατική και επικίνδυνη δράση της συγκεκριμένης ομάδας χρησιμοποίησε κροτίδες κρότου – λάμψης σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της πόλης.

Οι ευθύνες όσων ανέχονται και υποθάλπουν αυτή την κατάσταση είναι μεγάλες. Η ψήφιση της Κυβερνητικής τροπολογίας «φωτογραφικής» υπέρ συμφερόντων και η κρατική χρηματοδότηση από την Περιφέρεια των σχεδίων αυτών ευνοούν τη βαρβαρότητα που απλώνεται στην πόλη. Τελικά η Ν. Φιλαδέλφεια πρέπει να γίνει μια πόλη στην υπηρεσία του Μελισσανίδη και των σχεδίων του και η πολιτική δραστηριότητα να πραγματοποιείται υπό τον έλεγχο αδίστακτων φασιστοειδών;

Τα σχέδια αυτά αλλά και η αδιαφορία για τις συνέπειες τους ΔΕN ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ. Οι ανάγκες των κατοίκων απαιτούν Δημοκρατία, ελεύθερη έκφραση, σεβασμό των δικαιωμάτων στη ζωή τους και στο περιβάλλον τους!»

Όπως έγραψε και η Δέσποινα Κουτσούμπα, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «το «αφεντικό» την τροπολογία που ήθελε την πήρε. Ποιος ο λόγος λοιπόν να συνεχίζονται οι επιθέσεις; Απλό ερώτημα δεν είναι; Ο στόχος δεν είναι ούτε τα υψομετρικά ούτε το γήπεδο. Απόψε αποδείχτηκε πέραν πάσης αμφιβολίας. Ο στόχος είναι να επιβληθεί ο νόμος της σιωπής και το δίκαιο της μαφίας του «αφεντικού» σε όλη την περιοχή. Μη δουλευόμαστε άλλο λοιπόν ότι αυτά γίνονται για «το γήπεδο».»

Είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στις μέρες μας, να οργανώνονται κινήσεις ενάντια στην επίθεση και τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ακόμη πιο σημαντικό να ορθώνεις το ανάστημα απέναντι στο κεφάλαιο που διαχειρίζεται τις αθλητικές ομάδες –και μαζί με αυτές χειραγωγεί πλήθος ανεγκέφαλων που είναι έτοιμοι να πέσουν στην πυρά για τα συμφέροντα των «προέδρων».

Στη χώρα του μπετόν και της απροκάλυπτης μαφιόζικης συμπεριφοράς τού κεφαλαίου, το να δίνουμε αγώνες που κερδίζουν για τα πάρκα και τα λιμάνια δεν είναι μόνο για να ανασαίνουμε –έστω λίγο- καθαρό αέρα και για να συνεχίσει να ανήκει σε εμάς ό,τι αφορά στο κοινωνικο σύνολο. Είναι και για να δηλώνουμε ότι το κεφάλαιο δεν είναι παντοδύναμο και δεν μπορεί να ορίζει την κάθε σπιθαμή του ελεύθερου χώρου μας και, μάλιστα, δεν πρόκειται ποτέ να μας βουλώσει το στόμα, όσους τραμπούκους και να βάζει.

Aπό toperiodiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.