5.4.17

Μόρια: «Απαγορεύεται ο πρόσφυγας να υπογράφει με επιφύλαξη!»

Σε μια νέα καταγγελία προχωρούν αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες που δρουν στην Μόρια της Λέσβου. Όπως τονίζουν, στελέχη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου (EASO) ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (3/4) την απόφαση να μην επιτρέπουν στους πρόσφυγες και στους συνηγόρους τους να θέτουν την υπογραφή τους με επιφύλαξη στο πρακτικό της συνέντευξης.

«Τη στέρηση του στοιχειώδους αυτού δικαιώματος για την έννομη προστασία, το ποίο απολαμβάνει οποιοσδήποτε πολίτης διεθνώς σε οποιαδήποτε θέση της υπογραφής του, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, την αποφάσισε το EASO Λέσβου, με τη σιωπηρή ανοχή του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Λέσβου (ΠΓΑ Λέσβου), έτσι ώστε οι χειριστές που διενεργούν συνεντεύξεις να μην ευθύνονται ποτέ για καμία τυχόν πλημμέλεια, αφού η ανεπιφύλακτη υπογραφή θα σημαίνει κατοπινή, σιωπηρή, αποδοχή της πλημμέλειας αυτής, από τον αιτούντα» τονίζουν οι αλληλέγγυοι στην καταγγελία τους.
Σημειωτέον ότι οι συνεντεύξεις που διενεργούνται από χειριστές του EASO γίνονται απουσία αντίστοιχου χειριστή του ΠΓΑ, δηλαδή απουσία λειτουργού του Ελληνικού Δημοσίου, παρά το γεγονός ότι αποτελούν την κρίσιμη διαδικασία για την απονομή ασύλου από το Ελληνικό Δημόσιο.
«Τα πρακτικά κρατούνται χωρίς φωνοληψία, η καταγραφή των απαντήσεων είναι συνοπτική, και η συντριπτική πλειοψηφία των χειριστών αυτών είναι αλλόγλωσσοι. Έτσι η διερμηνεία είναι από και προς τα αγγλικά, και όχι τα ελληνικά, αδιάφορα προς το πόσο καλά μιλά τα αγγλικά ο έλληνας συνήγορος» αναφέρουν, ενώ τονίζουν ότι «Αυτή η διαδικασία του EASO απαιτεί, οι πρόσφυγες να την αναγνωρίζουν ανεπιφύλακτα!».

Από alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.