10.4.17

Ομάδες αλληλλεγγύης στους Πρόσφυγες: Οι πρόσφυγες στα νησιά καίγονται κάθε μέρα στις φλόγες της εγκληματικής πολιτικής σας

Την Πέμπτη 30/3 ένας Σύρος πρόσφυγας 29 χρονών απειλούσε να αυτοπυρποληθεί στο χότσποτ της ΒΙΑΛ στη Χίο, ζητώντας να μιλήσει με κάποιον υπεύθυνο. Κανείς δεν ξέρει αν θα πραγματοποιούσε την απειλή του, αλλά η εγκληματικά αψυχολόγητη αντίδραση του ανεκπαίδευτου αστυνομικού που προσπάθησε να του αρπάξει πετρέλαιο και αναπτήρα, οδήγησε τελικά στο να αρπάξει φωτιά και να υποστεί εγκαύματα στο 85% του σώματός του.
Μετά από μια βδομάδα άνισης μάχης για τη ζωή του, ο Αμέρ Μοχάμαντ κατέληξε την Παρασκευή 8/4 στον Ευαγγελισμό.
Με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός, μεταφέροντας τις μαρτυρίες-κραυγές αγωνίας προσφύγων και ανθρώπων της αλληλεγγύης από τα νησιά του Αιγαίου που έχουν μετατραπεί σε φυλακές και χώρους βασανισμού χιλιάδων ανθρώπων, επισημαίνουμε:
* Οι πράξεις απελπισίας των προσφύγων και μεταναστών θα ενταθούν όσο η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή της εγκληματικά αδιέξοδης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Καθημερινά γίνονται απόπειρες αυτοκτονίας, καθημερινά άνθρωποι καταρρέουν σωματικά και ψυχικά στις χωματερές των ευρωπαϊκών «αξιών».
* Στην Κω ξεκίνησε ήδη η λειτουργία των «προαναχωρησιακών» κέντρων, και αναμένεται η λειτουργία παρόμοιων φυλακών και στα υπόλοιπα νησιά. Στόχος ο εγκλεισμός – μετά την απόρριψη μόλις του 1ου αιτήματος ασύλου! – των προς απέλαση προσφύγων. Η κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη τις μαζικές «επιστροφές» και φαίνεται πως σκοπεύει να απελάσει μαζικά μες στους επόμενους μήνες ως και ευάλωτες περιπτώσεις. Τα νησιά γίνονται σφαγεία δικαιωμάτων.
* Η διαδικασία ασύλου έχει παραδοθεί σε ευρωπαίους χειριστές, της περίφημης EASO, αγνώστων ικανοτήτων, γνώσεων, προθέσεων. Το ελληνικό κράτος έχει παραδώσει την «κυριαρχική πράξη» της απονομής ασύλου σε ξένους δημόσιους υπαλλήλους;
* Η ευρωπαϊκή «ανθρωπιστική» υποκρισία κορυφώνεται. Τι να τα κάνουν οι πρόσφυγες τα προγράμματα-ασπιρίνη στον εγκλεισμό τους, όταν η ΕΕ θέλει σώνει και καλά να τους στείλει πίσω αφού πρώτα τους υποβάλλει σε εγκλεισμό στα νησιά-φυλακές επί μήνες, προς παραδειγματισμό όσων δεν έχουν περάσει το Αιγαίο, «για να ανακόψει τις προσφυγικές ροές»;
* Οι αλλαγές στις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου για να επιταχυνθούν οι απελάσεις, η ανοησία Μουζάλα περί «κατάχρησης ασύλου» με τον νέο εκβιασμό «ή επιστρέφετε αμέσως "εθελοντικά" ή σας στέλνουμε πίσω χειροπόδαρα», είναι το τελευταίο κερασάκι στην τούρτα της φρίκης.
Ζούμε καθημερινά μαζί με τους εγκλωβισμένους των νησιών, στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ, στη Σούδα, στη Σάμο, στην Κω, στη Λέρο, τις αγωνίες τους, ακούμε τις φωνές τους, νιώθουμε τον πόνο τους. Αφήστε τους να συνεχίσουν το δρόμο τους, τερματίστε τον απάνθρωπο εγκλεισμό.
Οι πρόσφυγες δεν είναι μόνοι, κάθε σχέδιο μαζικών απελάσεων θα μας βρει έμπρακτα αντίθετους. Το χρωστάμε στο δίκιο.

Συνυπογράφουν:
-Αλληλεγγύη Κως
-Αλληλέγγυοι Χίου
-Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Πρέβεζας
-Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
-Κίνηση Υπεράσπισης δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών
-Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
-Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό"
-Nisyros Supports Refugees
-Ομάδα αλληλεγγύης Γιαννιτσών
-Ομαδα στήριξης μεταναστών και προσφύγων Καλύμνου
-Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες
-Σπίτι των Γυναικών, για την Ενδυνάμωση & τη Χειραφέτηση
- Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.