4.4.17

Παράδειγμα φιλοξενίας προσφύγων η Λιβαδειά

Μια πόλη της Βοιωτίας, η Λιβαδειά, όχι μόνο η δημοτική της αρχή αλλά ολόκληρη η πόλη, η αντιπολίτευση, οι εκπαιδευτικοί φορείς, ο εμπορικός και ο ιατρικός σύλλογος, το νοσοκομείο, η Εκκλησία, όλοι μαζί κατάφεραν να παραμερίσουν τις αντιπαλότητες και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες σε όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινες συνθήκες.
Σε διαμερίσματα διάσπαρτα μέσα στην πόλη, όχι σε καμπ, με εξασφαλισμένες όλες τις προβλεπόμενες υπηρεσίες, έτσι ώστε και οι πρόσφυγες να ζήσουν ανθρώπινα, αλλά και η τοπική κοινωνία να βγει τριπλά κερδισμένη. Επειδή δεν σπατάλησε τις δυνάμεις της σε αντιπαραθέσεις αλλά τις αξιοποίησε δημιουργικά, επειδή μόνο κέρδος είναι η κοινωνική ένταξη των προσφύγων σε αντίθεση με τη γκετοποίησή τους, αλλά και επειδή πέτυχε να τονωθεί η τοπική οικονομία από τους πρόσφυγες και να διεκδικήσει και άλλα αντισταθμιστικά οφέλη από την πολιτεία. 
Όσα ακούστηκαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο παλιό δημαρχείο της Λιβαδειάς, παρουσία του υπουργού και υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, του εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ, του βουλευτή Νίκου Θηβαίου, όπως και τοπικών φορέων και ομάδων πολιτών και της Εκκλησίας, δίνουν αποστομωτική απάντηση στις επιφυλάξεις, τους φόβους και τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί σε άλλες περιοχές, αρκετές φορές με ξεκάθαρο ξενοφοβικό, αν όχι ρατσιστικό, πρόσημο.
Η δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου, τόνισε πως «πετύχαμε, γίναμε όλοι μια γροθιά, βοηθώντας ο ένας τον άλλο, αναζητώντας την καλύτερη λύση», ενώ ο πατήρ Αλέξιος έδωσε συγχαρητήρια για το πρόγραμμα και σημείωσε ότι η Εκκλησία είναι κοντά «σε ό,τι αληθινό και καλό, που προάγει το σεβασμό και την αλληλεγγύη». 
Από την πλευρά του ο Γιάννης Μουζάλας ανακοίνωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για να δημιουργηθούν δέκα χιλιάδες νέες θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα το 2017 και άλλες δέκα χιλιάδες το 2018, πέρα από τις 19 χιλιάδες υπάρχουσες θέσεις του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστίας. Στόχος είναι να μειωθεί παράλληλα ο αριθμός των καμπ από 45 που είναι σήμερα σε 23 όταν τελειώσει το πρόγραμμα, όλα χωρητικότητας μέχρι 500 θέσεων, εκτός από τα καμπ στον Ελαιώνα, στο Σκαραμαγκά και στο Σχιστό, που θα έχουν χωρητικότητα χίλιες θέσεις. 
Σειρά στο πρόγραμμα ετοιμάζονται να πάρουν η Κρήτη και η Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν συναντήσεις του υπουργείου με την περιφέρεια και τους δήμους της Βοιωτίας. 
«Διαγράψαμε μια πορεία από την Ειδομένη στα καμπ και τώρα στα διαμερίσματα. Εφόσον συνεχίσει να ισχύει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας ή αντικατασταθεί από κάποια βελτιωμένη συμφωνία, είμαστε σε θέση να κηρύξουμε τη νίκη των διαμερισμάτων έναντι των καμπ, όπως ήταν ο αρχικός μας στόχος. Οι δήμοι παίρνουν αρμοδιότητες και ρόλο στο προσφυγικό, όχι ακόμα το ρόλο που πρέπει, αλλά σύντομα θα πάρουν περισσότερες αρμοδιότητες. Για να μπορέσουμε να νικήσουμε φοβικά σύνδρομα και ακροδεξιες αντιδράσεις, πρέπει να φροντίζουμε να υπάρχει ισορροπία δικαιωμάτων. Προσπαθούμε να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για τους δήμους, με ενίσχυση για παράδειγμα των νοσοκομείων, των κοινωνικών παντοπωλείων ή και της τοπικής αγοράς μέσω της κάρτας μετρητών που δίνεται στους πρόσφυγες», είπε ο κ. Μουζάλας. 

Aπό efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.