8.3.17

Η Ε.Ε. δικαιώνει την ξενοφοβία

Όλο και πιο χαμηλά στον κατήφορο της υπονόμευσης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι εν τέλει της ίδιας της Συνθήκης της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων πέφτουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα όργανά της, στην προσπάθειά τους να σταματήσουν πάση θυσία τα κύματα των κατατρεγμένων που φτάνουν ή θέλουν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή επικράτεια για να ζητήσουν άσυλο.

Με μια αιφνιδιαστική, πολιτικά υποκινούμενη απόφαση, το Δικαστήριο της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο (ECJ) έκρινε χθες πως «τα κράτη-μέλη δεν είναι υποχρεωμένα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να χορηγήσουν άδεια εισόδου [βίζα] για ανθρωπιστικούς λόγους σε άτομα που επιθυμούν να εισέλθουν στα εδάφη τους με στόχο να υποβάλουν αίτηση ασύλου, αλλά συνεχίζουν να διατηρούν το δικαίωμα να το πράξουν βάσει της εθνικής τους νομοθεσίας».
Κοινώς, το δικαστήριο δίνει στις χώρες της Ε.Ε. την ευχέρεια να απορρίπτουν κατά το δοκούν τη χορήγηση ανθρωπιστικής βίζας ακόμα και σε ανθρώπους που κινδυνεύουν με διώξεις, βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση στις πατρίδες τους, κλείνοντας ένα από τα ελάχιστα νόμιμα και ασφαλή κανάλια εισόδου τους στην Ευρώπη.
Εχοντας σαφώς ευρύτερες προεκτάσεις, η αμφιλεγόμενη ετυμηγορία εν προκειμένω έδωσε άδοξο τέλος στην αντιδικία μεταξύ του ακροδεξιού υπουργού Μετανάστευσης του Βελγίου Τέο Φράνκεν και πενταμελούς οικογένειας Σύρων από το Χαλέπι -και δη χριστιανών ορθόδοξων- που είχαν καταθέσει αίτημα για ανθρωπιστική βίζα στη βελγική πρεσβεία στη Βηρυτό του Λιβάνου τον περασμένο Οκτώβρη, ώστε να μπορέσουν να μεταβούν νόμιμα και με ασφάλεια στο Βέλγιο για να ζητήσουν άσυλο, έχοντας εξασφαλίσει την εκεί διαμονή τους.
Ο Φράνκεν είχε αρνηθεί πεισματικά να πληρώσει πρόστιμο ύψους 4.000 ευρώ τη μέρα (!), που επιβλήθηκε στο υπουργείο του από βελγικό δικαστήριο επειδή απέρριψε το αίτημα για βίζα των Σύρων.

Θρησκευτική δίωξη

Επικαλούμενη την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οικογένεια προσέφυγε στο ECJ, καταγγέλλοντας πως απειλείται με θρησκευτική δίωξη και πως ένα από τα μέλη της απήχθη από ένοπλη τρομοκρατική ομάδα, ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε, πριν απελευθερωθεί με την καταβολή λύτρων.
Ακόμη κι ο εισαγγελέας τού ECJ τάχθηκε υπέρ της χορήγησης ανθρωπιστικής βίζας στην οικογένεια με τρία μικρά παιδιά, επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν στη Συρία.
Ποια Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και κουραφέξαλα, όμως... Το Δικαστήριο της Ε.Ε. δικαίωσε τον Φράνκεν, που είχε προειδοποιήσει πως τυχόν αντίθετη απόφαση θα «άνοιγε διάπλατα τις πύλες» για τους αιτούντες άσυλο.
«Οι ΜΚΟ ήθελαν να μετακινήσουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις πρεσβείες, αλλά το ECJ τις χαλιναγώγησε. Καλό πράγμα» δήλωσε ο Βέλγος υπουργός, επιχαίροντας για τη «νίκη» του.
«Αν το δικαστήριο αποφάσιζε διαφορετικά, θα δημιουργούσε ένα τεράστιο, ένα μαζικό πρόβλημα» σχολίασε ανώνυμα (αλλά αποκαλυπτικά για την «ανεξάρτητη» ευρωπαϊκή δικαιοσύνη) διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.
«Η ετυμηγορία σηματοδοτεί μια θλιβερή μέρα για την προστασία των προσφύγων και μια μέρα πανηγυρισμού για τους διακινητές και όσους χτίζουν φρούρια» αντέδρασε η γερμανική ΜΚΟ Pro Asyl.

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.