14.3.17

Σήμερα εκδήλωση στην Λάρισα της Πρωτοβουλίας αγώνα και αλληλεγγύης στους μετανάστες

Συμπληρώνεται πλέον ένας χρόνος από την απάνθρωπη, όπως την χαρακτήρισε και  η Διεθνής Αμνηστία,σύναψη της συμφωνίας της ΕΕ – Τουρκίας και το κλείσιμο των συνόρων για τους ανθρώπους που δραπετεύουν από τον πόλεμο και την εξαθλίωση, προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους.
Τα νησιά του Αιγαίου έχουν μετατραπεί σε φυλακές για τους πρόσφυγες, όπου τα δικαιώματα τους τίθενται σε αναστολή, το δικαίωμα στο άσυλο έχει ουσιαστικά καταργηθεί και οι  μαζικές απελάσεις ανθρώπων που δικαιούνται προστασία είναι καθημερινές. 
Κηλίδες σε όλο το χάρτη της  ηπειρωτικής Ελλάδας είναι πλέον τα στρατόπεδα εγκλεισμού των προσφύγων . Σε άθλιες συνθήκες σε βιομηχανικά κτίρια , σε πρώην στρατόπεδα εκτός πολεοδομικού και κοινωνικού ιστού , ουσιαστικά τόποι εκτοπισμού και αποκλεισμού, που καθιστούν τους πρόσφυγες “αόρατους”.
Η μετακίνηση των προσφύγων από τις πατρίδες τους λόγω του πολέμου χαρακτηρίστηκε «προσφυγική κρίση» (ο πόλεμος αντίθετα δεν χαρακτηρίστηκε ως τέτοια),  ώστε να εμπεδωθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να νομιμοποιηθούν τα στρατόπεδα εγκλεισμού , ο ρόλος της αστυνομίας και του στρατού στη φύλαξη τους και οι δεκάδες ΜΚΟ στη διαχείριση τους .
Το καθεστώς εξαίρεσης από τα δικαιώματα είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος.  Να μην ξεχνάμε όμως ότι όπου ακολουθήθηκε, άνοιξε το δρόμο ώστε να καταστήσει «δυνατό»  αυτό που όλοι καταδικάζουμε, ως παραλογισμό της ολοκληρωτικής εξουσίας.
Είναι αυτονόητο πως η γκετοποίηση και ο αποκλεισμός αποτελούν το πρόσφορο έδαφος για τον φασισμό. Ήδη οι φασιστικοί κύκλοι αρχίζουν να εμφανίζονται με  τον μανδύα των «αγανακτισμένων γονέων» , ενώ άλλοι επιτίθεται στα νησιά εναντίον των προσφύγων .
Η κυβέρνηση φέρει την απόλυτη ευθύνη για τις απάνθρωπες και ρατσιστικές πολιτικές στη διαχείριση του προσφυγικού
Αυτή τη πραγματικότητα δεν μπορούμε να την αποδεχτούμε , ούτε την προσφιλή πλέον επιχειρηματολογία ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Γιατί υπάρχει. Να  ανοίξουν τα σύνορα και να μετακινηθούν ελεύθερα και για όσους το θέλουν να ζήσουν εδώ μαζί μας στις πόλεις μας , με τα χρήματα που αυτή τη στιγμή λυμαίνονται οι ΜΚΟ.
Γι΄αυτό δεκάδες  αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές, μεταναστευτικές, πολιτικές οργανώσεις, συλλογικότητες και σωματεία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στη Λάρισα όπως και σε πολλές τις Ευρωπαϊκές πόλεις οργανώνουν στις  18 Μάρτη, συντονισμένες  δράσεις κατά του ρατσισμού, του πολέμου, του φασισμού και της φτώχειας και των ευρωπαϊκών πολιτικών για το προσφυγικό .
Στα πλαίσια αυτών των δράσεων  η Πρωτοβουλία αγώνα και αλληλεγγύης στους μετανάστες διοργανώνει την Τρίτη 14 Μαρτίου στις 7.00μμ στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό κέντρο (2ος όροφος)
 
εκδήλωση – συζήτηση με θέμα:
«Από τους πολέμους στο καθεστώς εξαίρεσης
ίδια είναι η βαρβαρότητα του καπιταλισμού»
 
Με ομιλητές :
Γιώργο Τσιάκαλο,  καθηγητή Παιδαγωγικής στο ΑΠΘ
Φωτεινή Κοσμοπούλου, εκπαιδευτικό, μέλος της πρωτοβουλίας
Κατερίνα Καραναστάση, μέλος της πρωτοβουλίας
 
 

Πρωτοβουλία αγώνα και αλληλεγγύης στους μετανάστες 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.