2.3.17

Να δοθεί στον Μοχάμεντ Αμπντελγκαουάντ πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα

Κείμενο υπογραφών για την παροχή πολιτικού ασύλου στον Μοχάμεντ Αμπντελγκαουάντ στην Ελλάδα: «Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να σώσει τον Μοχάμεντ Αμπντελγκαουάντ από την αιγυπτιακή δικτατορία. Όποιος τον παραδώσει γίνεται συνένοχος στον βασανισμό και την ενδεχόμενη εκτέλεση του.

Ζητούμε η Υπηρεσία Ασύλου να κάνει δεκτή τη νέα αίτηση του Μοχάμεντ Αμπντελγκαουάντ για άσυλο, καθώς και να ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια και νόμιμα αιτήματά του. Ο Μοχάμεντ δεν πρέπει να σταλεί στην Τουρκία.

Ζητούμε οι ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουν προστασία σύμφωνα με το νόμο, το Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο σε όλες και όλους τους πολιτικούς πρόσφυγες από την Αίγυπτο».

Ο Μοχάμεντ Αμπντελγκαουάντ έζησε και εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Γαλλία. Μετά την Αραβική Άνοιξη επέστρεψε στην Αίγυπτο. Δεν περίμενε ότι μια νέα δικτατορία θα τον καταδίωκε επειδή ανέβασε στο διαδίκτυο βίντεο με το φόνο διαδηλωτών από τις δυνάμεις καταστολής. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του για να σώσει τη ζωή του. Τον Απρίλιο του 2016 φθάνοντας στη Λέσβο φυλακίστηκε στο στρατόπεδο της Μόριας. Τον Ιούλιο απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό η αίτησή του για πολιτικό άσυλο.

Η αίτηση απορρίφθηκε μολονότι ο Μοχάμεντ έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος του. Η Ελλάδα, καθώς και όλες οι άλλες χώρες που υπέγραψαν τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, του 1951, είναι υποχρεωμένες να προστατεύουν κάθε θύμα πολιτικής δίωξης. Πολλές διεθνείς συνθήκες δεσμευτικές για το ελληνικό κράτος προβλέπουν ότι κανείς δεν μπορεί να απελαθεί αν κινδυνεύει η ζωή ή η ελευθερία του, και ο Μοχάμεντ αποδεδειγμένα κινδυνεύει, ιδίως μετά το μεγάλο κύμα συμπαράστασης που προκάλεσε η προσπάθεια απέλασής του. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική κυβέρνηση στηρίζουν στην Αίγυπτο τη δικτατορία του Αλ Σίσι, και θέλουν να στείλουν παντού το μήνυμα ότι οι αντίπαλοί της είναι ανεπιθύμητοι.

Οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να απελάσουν τον Μοχάμεντ στην Τουρκία χρησιμοποιώντας τη διαβόητη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2016, η οποία έχει καταδικαστεί ως απάνθρωπη και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο από τη Διεθνή Αμνηστία και πολλές άλλες ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις. Η συμφωνία προβλέπει, με το επιχείρημα πως η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα, επιστροφή των προσφύγων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά. Ωστόσο αποδεδειγμένα η Τουρκία δεν είναι ασφαλής. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες επίσημα δήλωσε ότι δεν έχει πρόσβαση στους πρόσφυγες που έχουν απελαθεί και δεν γνωρίζει καν πόσοι παραμένουν ζωντανοί. Τονίζει ότι ακόμη και από τους σύριους πρόσφυγες που επαναπροωθεί η Ελλάδα ελάχιστοι εξασφαλίζουν προστασία στην Τουρκία, έστω και προσωρινή. Οι περισσότεροι απλώς εξαφανίζονται. Η αιγυπτιακή δικτατορία μπορεί εύκολα να εξασφαλίσει την παράδοση του Μοχάμεντ.

Στις 12 Δεκέμβρη του 2016 ο Μοχάμεντ οδηγήθηκε στη διεύθυνση αστυνομίας της Λέσβου για να σταλεί στην Τουρκία και από εκεί ενδεχομένως στην Αίγυπτο, όπου τον περιμένουν βασανιστήρια και θάνατος. Το μόνο μέσο άμυνας που του απέμενε ήταν η ίδια του η ζωή. Στις 13 Δεκέμβρη άρχισε απεργία πείνας. Η υγεία του χειροτέρευσε, όπως ήταν αναπόφευκτο, και στις 10 Ιανουαρίου οδηγήθηκε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο της Λέσβου. Οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τον σώσουν από την απέλαση που είχε προγραμματιστεί για τις 13 Ιανουαρίου. Η τοπική ένωση νοσοκομειακών γιατρών κινητοποιήθηκε για να τον προστατεύσει από την αστυνομία, που επίμονα παρενέβαινε στις συνθήκες περίθαλψής του και μάλιστα προσπάθησε, ενώ διαρκούσε η απεργία πείνας, να τον φυλακίσει ξανά.


Η απεργία πείνας του Μοχάμεντ διήρκεσε 53 ημέρες, ως τις 3 Φεβρουαρίου οπότε διακόπηκε η παράνομη κράτησή του. Έκτοτε πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, αλλά η ζωή και η υγεία του εξακολουθούν να κινδυνεύουν. Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να τον στείλουν στην Τουρκία. Αν απορριφθεί το νέο αίτημά του για άσυλο, μπορούν να τον συλλάβουν ξανά και να τον απελάσουν οποιαδήποτε στιγμή. Μόνη προστασία του, το κίνημα συμπαράστασης που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Υπογράψτε εδώ.

Από infowar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.