8.3.17

«Μας χτύπησαν, μας έριξαν στον γκρεμό και μας πυροβόλησαν!»

Σοβαρά ερωτήματα για τις πρακτικές που εφαρμόζει η αστυνομία της Σάμου απέναντι στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, όπως και για τον τρόπο που ερευνά η φυσική και πολιτική ηγεσία τα καταγγελλόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας εγείρει η αναφορά δύο Αλγερινών για βίαια χτυπήματα αλλά και πυροβολισμούς που δέχτηκαν οι ίδιοι και ένας συμπατριώτης τους από αστυνομικούς στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, την ώρα που περπατούσαν σε ερημικό σημείο κοντά στο σουπερμάρκετ-μπαζάρ Βαρελά.

Και οι τρεις φιλοξενούνται από καιρό στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ και είναι φυσικά ελεύθεροι να κυκλοφορούν στο νησί.
«Μας πλησίασε ένα περιπολικό. Πέντε αστυνομικοί μάς ζήτησαν τα χαρτιά μας και μας ρώτησαν από ποια χώρα είμαστε. Τους είπαμε ότι είμαστε Αλγερινοί. Κοίταξαν να δουν αν βρίσκεται κοντά κανένας περαστικός και άρχισαν να μας χτυπούν. Μας ανάγκασαν να πέσουμε και οι τρεις στο έδαφος μπρούμυτα και άρχισαν να μας κλοτσάνε. Στη συνέχεια μας ανασήκωσαν και μας κλοτσούσαν στο πρόσωπο» αναφέρουν οι δύο Αλγερινοί, 19 και 22 χρόνων, στην οργάνωση νομικής υποστήριξης Advocates Abroad που δημοσιοποίησε την καταγγελία (τα ονόματά τους βρίσκονται στη διάθεση της οργάνωσης).
Ο ένας έβαλε τα χέρια του στο πρόσωπο για να προστατευτεί από τις κλοτσιές, ο άλλος δεν πρόλαβε και έχει μώλωπες στον αριστερό κρόταφο και στο μάτι, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την επομένη.
«Αφού μας χτύπησαν, μας άρπαξαν και μας έριξαν από έναν διπλανό γκρεμό. Οταν σταματήσαμε να κυλάμε, σηκωθήκαμε και αρχίσαμε να τρέχουμε μέσα από τα βάτα και τους θάμνους. Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν δύο φορές εναντίον μας. Δεν μας πέτυχαν και αρχίσαμε να τρέχουμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε» σημειώνουν.
Ο ένας έχει γρατζουνιές στα πόδια από τα αγκάθια των θάμνων την ώρα που έτρεχε να απομακρυνθεί από τους αστυνομικούς. Ο άλλος σημειώνει ότι γύρισε στο Κέντρο και επισκέφτηκε το ιατρείο, όπου ανέφερε το περιστατικό.
«Κούνησαν το κεφάλι τους και μου έδωσαν παυσίπονο και αλοιφή για τους μώλωπες στο πρόσωπο» αναφέρει. Και οι δύο σημειώνουν ότι φοβούνται να κυκλοφορήσουν ξανά έξω από το Κέντρο.

Οπως επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» οι Advocates Abroad, συντάσσουν πια σε εβδομαδιαία βάση αναφορές για κατάχρηση εξουσίας και κακομεταχείριση εκ μέρους της αστυνομίας στη Σάμο, τη Λέσβο και τη Χίο. «Οι πρόσφυγες δεν είναι εγκληματίες, αλλά άνθρωποι που δικαιούνται εκ του νόμου συγκεκριμένα δικαιώματα και προστασία όσο διαρκεί η διαδικασία ασύλου» σημειώνει η οργάνωση.

Αρνείται η ΕΛ.ΑΣ. αλλά...

Πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζονται στην «Εφ.Συν.» ότι δεν συνέβη το περιστατικό. Επειδή όμως είναι συγκεκριμένη η αναφορά των προσφύγων και δυσκολεύεται να δεχτεί κανείς ότι φαντάστηκαν αυτά που προσήλθαν να καταγγείλουν, παραμένει το ερώτημα αν το συμπέρασμα της αστυνομίας βασίζεται σε ενδεδειγμένη έρευνα, καθώς δεν υπήρξε ενημέρωση ότι ενεργοποιήθηκε επίσημη ερευνητική διαδικασία, ή σε άτυπη προφορική διερεύνηση.
Στην τελευταία περίπτωση δικαιούται να υποθέσει κανείς ότι επιχειρείται συγκάλυψη, και μάλιστα εγκληματική, στον βαθμό που δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί από τους αστυνομικούς σαν «πράσινο φως» για να συνεχίσουν να κάνουν τα ίδια και χειρότερα.
Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που απασχολούν τη δημοσιότητα οι πρακτικές της αστυνομίας της Σάμου, ακόμα και μετά την αλλαγή αστυνομικής διεύθυνσης στο νησί.
Τον Νοέμβριο, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες κατήγγειλε την κράτηση ενός εικοσιπεντάχρονου Ιρακινού, θύματος βασανιστηρίων, στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου σε συνθήκες που συνιστούν και αυτές βασανιστήριο: κρατούνταν χωρίς απόφαση 19 μέρες δεμένος με χειροπέδες σε πάγκο αναμονής στον κεντρικό διάδρομο, χωρίς τη δυνατότητα να κάνει μπάνιο, να αλλάξει ρούχα, να έχει κατάλληλη για τα προβλήματα της υγείας του σίτιση και φαρμακευτική αγωγή.

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.