31.3.17

Λεφτά αντί για άσυλο....

Με το δέλεαρ των 500 ευρώ το άτομο, αυξημένο στα 1.000 ευρώ για όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα νησιά, συν τις άλλες διευκολύνσεις που παρέχει το πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για τις «εθελούσιες επιστροφές», το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επιχειρεί να πείσει όσους πρόσφυγες και μετανάστες απορρίπτονται στον πρώτο βαθμό ασύλου να μην ασκήσουν το δικαίωμα προσφυγής στο δεύτερο βαθμό, αλλά να δεχτούν αδιαμαρτύρητα την απόρριψη και να συμφωνήσουν στην απέλασή τους.

Για το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται σύντομα σχετική εγκύκλιος, όπως ανέφερε σήμερα (Πέμπτη) ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΔΟΜ. Σύμφωνα με τον υπουργό, στην εγκύκλιο θα δίνεται διορία πέντε ημερών από την επίδοση της απορριπτικής απόφασης της υπηρεσίας Ασύλου, προκειμένου να επιλέξουν οι ενδιαφερόμενοι αν θα προσφύγουν στο δεύτερο βαθμό ή αν θα ενταχθούν στα προγράμματα «εθελούσιας επιστροφής». Εάν προχωρήσουν σε προσφυγή, χάνουν το δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα αυτό και άρα οικειοθελούς επιστροφής στην πατρίδα τους.
Για όσους ήδη έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου σε δεύτερο βαθμό, θα δοθεί παράταση μέχρι τις 9 Απριλίου για να ενταχθούν στο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών.  Σ'αυτό θα μπορούν να εντάσσονται και όσοι έχουν απορριφθεί σε πρώτο βαθμό, αλλά έχει αρνηθεί να τους δεχτεί η Τουρκία. Η εγκύκλιος δεν θα αφορά τους Σύρους.
Η εγκύκλιος -που στην ουσία καθιστά το δεύτερο βαθμό ασύλου αντικείμενο συνδιαλλαγής και αφήνει ανολοκλήρωτη τη διαδικασία ασύλου- αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα μία προσπάθεια «να ξεμπλοκάρουμε αυτό το παιχνίδι της κατάχρησης του ασύλου» και να μειωθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας. «Νομίζουμε ότι αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν όλα τα νομικά εχέγγυα να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα η χορήγηση ασύλου και η διεκπεραίωση του αιτήματός τους... Πιστεύουμε ότι αυτό που ακούγεται δύσκολο, είναι έντιμο, είναι καθαρό, δημιουργεί μια εντιμότητα στη διαδικασία ασύλου, προσφυγών και οικειοθελούς επιστροφής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. 
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΔΟΜ Δανιήλ Εσδράς είπε ότι θα προτιμούσε να ισχύει σε όλους τους βαθμούς ασύλου το δικαίωμα της επιστροφής, που θεμελιώνεται, όπως είπε, στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο περιορισμός του δικαιώματος στον πρώτο βαθμό αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης βασισμένη στην ευρωτουρκική συμφωνία , όπως είπε, χωρίς να διευκρινίσει πώς μπορεί μια πολιτική, μη δεσμευτική νομικά συμφωνία, να υπερτερεί της Οικουμενικής Διακήρυξης.

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.