3.3.17

Ασυλο - απέλαση ένα χαρτάκι δρόμος

Kανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί ξαφνικά χτες τα ξημερώματα, λίγες ώρες πριν από το ραντεβού του Αλί Α. με την Υπηρεσία Ασύλου στη Χίο, η αστυνομία του νησιού τον πήρε από το κρατητήριο και τον μετέφερε στο λιμάνι, όπου τον επιβίβασε στο πλοίο για τη Λέσβο με σκοπό να τον απελάσει στην Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται αστυνομικές πηγές στην «Εφ.Συν.», η απέλαση δεν έγινε γιατί την τελευταία στιγμή ο 23χρονος Σύρος από την Παλαιστίνη εξέφρασε την επιθυμία να ζητήσει άσυλο.
Το νέο πως αποφεύχθηκε τελικά άλλη μια παράνομη απέλαση, παρόμοια με τις παράνομες απελάσεις δέκα προσφύγων από τη Λέρο και πολλών άλλων από την Καλαμάτα τον Οκτώβριο, όπως και δεκατριών από τη Χίο τον Απρίλιο, ενώ είχαν εκδηλώσει επιθυμία να ζητήσουν άσυλο, έγινε δεκτό με ανακούφιση τόσο από αλληλέγγυους της Χίου όσο και από τον αδελφό του Αλί, που προσπαθούσε από την Αθήνα με αγωνία να εντοπίσει χτες τα ίχνη του.
Οσα όμως προηγήθηκαν αναδεικνύουν σοβαρά κενά στον χειρισμό των αιτημάτων ασύλου από τις αρμόδιες αρχές και εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία της αστυνομίας και την εγκυρότητα των απελάσεων των προσφύγων στην Τουρκία.
Αστυνομικές πηγές από τη Χίο ισχυρίζονται στην «Εφ.Συν.» πως ο Αλί δεν εκδήλωσε επιθυμία να ζητήσει άσυλο, ούτε καν τη στιγμή που τον μετέφεραν αξημέρωτα στο πλοίο για τη Λέσβο.
Το ερώτημα αν είχε γίνει σαφές στον Αλί ότι σκοπός της μετακίνησής του ήταν η απέλαση, ερώτημα που ενισχύεται από το γεγονός πως ζήτησε τελικά άσυλο, δεν είναι το μόνο ούτε το πιο καθοριστικό. Οπως αποκάλυψε στον αδελφό του, πριν από δύο μέρες υπέγραψε ένα χαρτί που του έφεραν, χωρίς να γνωρίζει τι υπογράφει.

Το ραντεβού του Αλί

Ωστόσο, η εκδοχή της αστυνομίας προσκρούει μετωπικά στο γεγονός πως ο Αλί είχε ραντεβού με την Υπηρεσία Ασύλου για να δώσει συνέντευξη.
Το ραντεβού αρχικά ήταν για τις 26 Ιανουαρίου, αλλά λίγες μέρες νωρίτερα, η αστυνομία τον συνέλαβε στην Πάτρα με πλαστό διαβατήριο να προσπαθεί να φύγει για την Ιταλία.
Το δικαστήριο δεν του επέβαλε εκτέλεση ποινής, μόνο να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα, και η αστυνομία τον μετέφερε στη Χίο, όπου έμεινε υπό κράτηση. Είχε ήδη χάσει το ραντεβού με την υπηρεσία και ορίστηκε νέο για τις 28 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες αλληλέγγυων, από λάθος η υπάλληλος δεν ενημέρωσε τη σχετική λίστα, με αποτέλεσμα να χαθεί και αυτό το ραντεβού.
Αναγνωρίζοντας το λάθος, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου έδωσε νέο ραντεβού για χτες το πρωί στις 9, όπως γράφει το πρόχειρο σημείωμα που έδωσε σε δικηγόρο που ανέλαβε τη νομική του υποστήριξη.
Η δικηγόρος ενημέρωσε το προηγούμενο βράδυ την αστυνομία για το νέο ραντεβού, όταν όμως τηλεφώνησε στο τμήμα το πρωί για να το υπενθυμίσει, την ενημέρωσαν ότι ο Αλί είχε ήδη μεταφερθεί στη Λέσβο. Σύμφωνα με την αστυνομία, εκεί εκδήλωσε για πρώτη φορά επιθυμία να ζητήσει άσυλο, παρόλο που την ίδια ώρα θα έπρεπε να ολοκληρώνει ήδη τη συνέντευξή του στην Υπηρεσία Ασύλου...

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.