3.3.17

Απαλλάχτηκε ο «Γέροντας Παστίτσιος»

Αίσιο τέλος στην υπόθεση του «Γέροντα Παστίτσιου», κατά κόσμον Φίλιππου Λοΐζου, ο οποίος έπειτα από πέντε χρόνια απαλλάχθηκε χθες σε δεύτερο βαθμό από την κατηγορία της «καθύβρισης θρησκεύματος» και από την πρωτοφανή αυτή επιχείριση ποινικοποίησης της σάτιρας που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από διεθνείς και ελληνικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ξεσήκωσε μεγάλο κύμα συμπαράστασης προς τον διωκόμενο.

Στην πραγματικότητα η δίκη δεν έγινε ποτέ. Το δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, κρίνοντας ότι έχει παραγραφεί διότι εμπίπτει στις διατάξεις του πρόσφατου νόμου 4411/2016 και του άρθρου 8 που προβλέπει την υφ’ όρων παραγραφή του αξιόποινου πταισμάτων και πλημμελημάτων που έχουν τελεστεί μέχρι και τις 31/3/2016. Εστω κι έτσι λοιπόν η ποινική δίωξη σε βάρος του Φίλιππου Λοΐζου έπαυσε οριστικά και η υπόθεση έκλεισε.
Υπενθυμίζουμε ότι όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν οι αρμόδιες αρχές έκαναν το χατίρι στον υπόδικο -σήμερα- ναζιστή Χρήστο Παππά, ο οποίος με ερώτησή του στη Βουλή είχε βάλει στο στόχαστρο τη σατιρική σελίδα στο Facebook «Γέροντας Παστίτσιος». Ο Φ. Λοΐζος συνελήφθη τότε ως διαχειριστής της σελίδας και τελικά βρέθηκε πρωτόδικα καταδικασμένος σε ποινή 10 μηνών, με μια δικαστική απόφαση που έπληξε σοβαρά την ελευθερία της έκφρασης.
«Οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα περί προσβολής των θείων περιορίζουν αθέμιτα την ελευθερία της έκφρασης και πρέπει να καταργηθούν», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο συνήγορος του Φ. Λοΐζου, Χρήστος Γραμματίδης, και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση δεν πρέπει μετά από αυτήν την ευτυχή κατάληξη να θεωρήσει ότι απαλλάχθηκε από την ευθύνη να καταργήσει τα άρθρα αυτά».

Aπό efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.