29.3.17

Απεργία των συμβασιούχων που δουλεύουν στο Κέντρο της Μόριας

Σε απεργία προχωρούν σήμερα οι συμβασιούχοι των κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που εργάζονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας της Λέσβου, διεκδικώντας να ανανεωθούν οι οκτάμηνες συμβάσεις τους που λήγουν σταδιακά από τις αρχές Απριλίου μέχρι το τέλος Ιουνίου.

«Η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης όσον αφορά τη μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων δείχνει ξεκάθαρα, όπως άλλωστε είναι γνωστό, πώς αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
»Σε αυτή την κατεύθυνση ουσιαστικά κινείται και η “πρόταση” προς τους εργαζομένους για δημιουργία συνεταιρισμού, τις λεγόμενες ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση).
»Μ’ αυτό τον τρόπο το κράτος προσπαθεί να απαλλαγεί από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, που τις έχει ήδη πληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας, εκχωρεί την αρμοδιότητα αυτή στους εργαζόμενους, οι οποίοι βαφτίζονται επιχειρηματίες μέσω του συνεταιρισμού», αναφέρει η Επιτροπή Εργαζομένων στο hot spot της Μόριας, που καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 7 το πρωί έξω από το ΚΥΤ.

Συμπαράσταση

Καταυλισμός προσφύγων στη Μόρια
Τη συμπαράστασή του στα αιτήματα των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ εκφράζει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο:
«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ο ρόλος των διάφορων προγραμμάτων, που δεν είναι άλλος από την ανακύκλωση και συντήρηση της ανεργίας. Προγράμματα όπως αυτά της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, όπου απασχολούνται χιλιάδες άνεργοι σε όλη τη χώρα για μισθούς πείνας, κατώτερους και από αυτούς της επαίσχυντης σύμβασης των 586 ευρώ, αφού οι μισθοί δεν ξεπερνάνε τα 500 ευρώ, ουσιαστικά προσφέρουν φτηνά εργατικά χέρια, δημιουργούν πελατειακές σχέσεις στις οποίες οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων και οι άνεργοι εγκλωβίζονται με την προοπτική της επαναπρόσληψης, όπως συχνά-πυκνά διαλαλούν δήμοι, περιφέρειες και κυβέρνηση», αναφέρει.
Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχωρούν σήμερα στις 10 το πρωί στον Δήμο, την Αντιπεριφέρεια και τον ΟΑΕΔ Σάμου και οι συμβασιούχοι του κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ που εργάζονται στο ΚΥΤ Σάμου.
Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνουν πως γνωρίζουν τον κρίσιμο ρόλο των εργαζομένων αυτών για τη λειτουργία των προσφυγικών δομών και επισημαίνουν πως πρόθεση του υπουργείου είναι να μη διαταραχθεί αυτή η λειτουργία.
Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.