13.2.17

Γαλλία: Η Λεπέν επικροτεί την ασυδοσία των αστυνομικών


Από τη μία επιλέγει να παίξει το χαρτί της ανασφάλειας «υπενθυμίζοντας» στον μέσο Γάλλο ψηφοφόρο «πόσο πολύ αυτός απειλείται από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς, από τις Βρυξέλλες, τους πρόσφυγες, τους μουσουλμάνους, τους ξένους, τους νέους των υποβαθμισμένων προαστίων κ.ά.». 
Κι αφού πρώτα τον τρομοκρατήσει, έρχεται εν συνεχεία να βγάλει το προεκλογικό χαρτί «νόμος και τάξη», πλέκοντας το εγκώμιο των σωμάτων ασφαλείας που «πρέπει να ενισχυθούν με εξουσίες και πόρους» στον δρόμο προς τις προεδρικές κάλπες του Απριλίου.

Για την ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, στη Γαλλία δεν υπάρχουν σήμερα ρατσιστές αστυνομικοί με σαδιστικές τάσεις... κι αν υπάρχουν μπορεί να είναι «δύο-τρία άτομα». Το μόνο που υπάρχει, αντιθέτως, είναι κάποιοι «αλήτες που σπάνε, καταστρέφουν και βάζουν φωτιά... ακόμα και σε ένα αυτοκίνητο με μικρά παιδιά».

Η Γαλλία κλονίζεται σε καθημερινή βάση τα τελευταία 24ωρα από ταραχές και βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών. Αιτία της έντασης, η υπόθεση του βιασμού (με κλομπ) ενός 22χρονου ονόματι «Τεό» από αστυνομικούς σε προάστιο του Παρισιού. Τέσσερις αστυνομικοί έχουν ήδη παυθεί από τα καθήκοντά τους για την υπόθεση. Η γαλλική Δικαιοσύνη έχει μάλιστα ξεκινήσει επισήμως έρευνα σε βάρος τους για βιασμό και άσκοπη χρήση βίας.

«Ατύχημα»

Οσο για την ίδια την αστυνομία, αυτή επιλέγει να προσεγγίζει το συγκεκριμένο περιστατικό ως απλό «ατύχημα». «Η αστυνομία βιάζει», «η αστυνομία σκοτώνει αθώους», είναι μερικά από τα συνθήματα που ηχούν εξαγριωμένα τις τελευταίες ημέρες στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Γαλλίας.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Μαρίν Λεπέν βγαίνει στο προσκήνιο για να παράσχει κάλυψη στην ασυδοσία των Γάλλων αστυνομικών, υποστηρίζοντας ότι για όλα φταίνε... μόνο οι πολιτικοί και οι κυβερνητικές πολιτικές. «Και εάν ανάμεσα στους αστυνομικούς μπορεί να υπάρξουν δύο-τρία άτομα που έχουν δείξει ρατσιστική συμπεριφορά, είναι στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης να το αποφασίσει. Για μένα είναι θέμα αρχής. Υποστηρίζω την αστυνομία, εκτός εάν η Δικαιοσύνη αποδείξει ότι κάποιοι αστυνομικοί έδρασαν παράνομα. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να τιμωρηθούν όπως κάθε πολίτης», δήλωσε η 48χρονη χθες στο ραδιόφωνο «Europe 1». «Θέλουμε η αστυνομία να γνωρίζει ότι είμαστε στο πλευρό της», υπογράμμισε σε ανάλογο πνεύμα ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Λεπέν, Νταβίντ Ρασλίν, στο δίκτυο «France24», αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι οι αστυνομικοί μπορεί να ήταν σε «αυτοάμυνα».

Πέρα ωστόσο από το όποιο «θέμα αρχής» ή μη, για τη Λεπέν τα γαλλικά σώματα ασφαλείας αποτελούν πολύτιμη δεξαμενή ψηφοφόρων στον δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Οι αστυνομικοί φέρονται μάλιστα να στηρίζουν την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου σε ποσοστό που ξεπερνάει το 50% και ενδεχομένως προσεγγίζει το 60%.

Από το ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.