24.2.17

Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Νιάρχος «παραδόθηκε» στο κράτος

Το χθεσινό «σόου» της υποτιθέμενης «παράδοσης» στο ελληνικό Δημόσιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), δεν αντέχει σε καμία κριτική. Φρόντισε γι’ αυτό η πολιτική ηγεσία, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με το «εγκώμιο» που «έπλεξαν» στο Ίδρυμα, αυτήν την «ναυαρχίδα» του κεφαλαίου.

Το πρόγραμμα είχε τα πάντα όλα, από τις καλλιτεχνικές ομάδες της έρμης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μέχρι «street dancers», «roller bladers» και ποδηλάτες, ενώ η βραδιά έκλεισε με πάρτυ και πυροτεχνήματα. Οχι, η ασώματος κεφαλή και η γυναίκα με το μούσι απουσίαζαν.

Αντίθετα, ήταν παρούσες οι μεγαλοστομίες και η απόκρυψη της πραγματικότητας. Διότι, σε αντίθεση με τους πρωθυπουργικούς ισχυρισμούς ότι πρόκειται για μια «ανιδιοτελή προσφορά» του Ιδρύματος προς τους πολίτες και την πόλη της Αθήνας, αυτό το «φαραωνικό» και κακόγουστο κατασκεύασμα – απόλυτα όμως συμβατό με την αισθητική του αγοραίου, αστικού «κοσμοπολιτισμού» στον οποίο έχει καταδικαστεί η «αναμόρφωση» όλου του αθηναϊκού παραλιακού μετώπου – θα λειτουργεί με απολύτως ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τα οποία τέθηκαν σε συνεργασία με τις προθυμότατες κυβερνήσεις και το Ιδρυμα Νιάρχου, το οποίο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχει εξασφαλίσει την νομοθετική «εμπλοκή» του και μετά την δωρεά.

Περισσότερα και αναλυτικότερα ΕΔΩ.

Απλά να θυμίσουμε, ότι τόσο η Εθνική Βιβλιοθήκη, όσο και η Εθνική Λυρική Σκηνή, θα πληρώνουν νοίκι στον Οργανισμό διαχείρισης του Κέντρου Πολιτισμού για να «φιλοξενούνται» στις εγκαταστάσεις του, ενώ προβλέπεται και έξωση, ουσιαστικά, αν δεν είναι «εντάξει» στις υποχρεώσεις τους.

Τα παραπάνω φυσικά δεν «απασχόλησαν» την ομιλία του κ. Τσίπρα στο σημείο που αναφέρθηκε σε αυτούς τους εμβληματικούς πολιτιστικούς φορείς της χώρας. Ούτε καν «διασκέδασε» τους έμμεσα διατυπωμένους φόβους του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή της Λυρικής για την δεινή οικονομική κατάστασή της, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο ίδιο μέρος, μόλις πριν λίγες μέρες.

Αναλυτικά ΕΔΩ.

Αναφέροντας, μάλιστα, ότι αναζητά «χορηγούς».



Μετά από όλα αυτά δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον πειρασμό να αναφερθούμε στην σημείο όπου ο πρωθυπουργός σημείωσε την «ευθύνη για την ανάδειξη του πολιτιστικού μας κεφαλαίου, μακριά από λογικές κυνικής εμπορευματοποίησης και ελιτισμού, αλλά πάντοτε με κριτήριο την στενή σχέση με το ευρύ κοινό, η αποδοχή και η στήριξη του οποίου είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο όπλο.».

Ήταν πράγματι γκροτέσκα διασκεδαστικό…

Από toperiodiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.