6.2.17

Έκθεση παρατήρησης από τη δίκη μελών της Χρυσής Αυγής εναντίον του Γ. Βραχνή

Αναδημοσιεύουμε την λεπτομερέστατη "Έκθεση παρατήρησης από τη δίκη μελών της Χρυσής Αυγής εναντίον του Γιώργου Βραχνή", με συγγραφέα την Αικατερίνη Γεωργιάδου, Δικηγόρο, μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 

Στις 31.01.2017 έγινε τελικά μετά από πέντε σχεδόν χρόνια και αλλεπάλληλες αναβολές που ζητήθηκαν από τους ίδιους τους μηνυτές, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας, η δίκη του Γιώργου Βραχνή, μέλους του αντιφασιστικού κινήματος.Κατηγορούνταν από μέλη της Χρυσής Αυγής για ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση κατά συρροή. Αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες.
Η αθώωση του Βραχνή συνιστά μια πρώτη δικαστική αναγνώριση της πάγιας τακτικής που μετέρχεται η Χρυσή Αυγή, της “βιομηχανίας διώξεων” και των ανυπόστατων μηνύσεων ενάντια στα πρόσωπα που αντιστέκονται στη δράση της. Η συστηματική παρακολούθηση και η δυναμική αντιμετώπισή της από την πλευρά μας πρέπει να συνεχιστεί ώστε να μην της επιτραπεί να χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το όπλο, με το οποίο μετατρέπει σε συνένοχό της και σε αρωγό των σχεδίων της τον δικαστικό μηχανισμό, και προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους αντιπάλους της.
Ο αγώνας ενάντια στην αναβίωση του φασισμού θα είναι μακρύς, αλλά η νίκη στη Βέροια δείχνει ότι θα τον κερδίσουμε. Η ιστορία δείχνει ότι ποτέ οι φασίστες δεν νίκησαν, ακόμη και αν χρειάστηκαν πολλοί αγώνες και θυσίες για να νικηθούν.
Ο Γιώργος Βραχνής ταλαιπωρήθηκε από μια απαράδεκτη αλλά δυστυχώς όχι ασυνήθιστη δικαστική περιπέτεια. Τον Ιούνη του 2012, παραμονές εκλογών, επιτέθηκε στο κατάστημά του στη πόλη της Βέροιας ομάδα χρυσαυγιτών οπλισμένων με κοντάρια. Τραυμάτισαν βαριά έναν τοπικό αντιφασίστα και προκάλεσαν απρόκλητα καταστροφές, προπηλακίζοντας, απειλώντας και υβρίζοντας. Στη συνέχεια τον μήνυσαν. Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών και είκοσι ημερών, για δήθεν εξύβριση των επιδρομέων χρυσαυγιτών, ενώ οι δράστες της επίθεσης αθωώθηκαν για τυπικούς λόγους (λόγω μη πληρωμής, με ευθύνη των διωκτικών αρχών, παραβόλου πολιτικής αγωγής 100 ευρώ), εκτός από έναν ο οποίος καταδικάστηκε σε μικρότερη ποινή, δηλαδή φυλάκισης τεσσάρων μηνών για σωματική βλάβη. 
Ενόψει της δίκης ανακοινώσεις συμπαράστασης είχαν εκδώσει αντιφασιστικές, συνδικαλιστικές και κομματικές οργανώσεις. Στη δίκη το κλίμα ήταν ήρεμο. Στην είσοδο του δικαστηρίου υπήρχε ένα λεωφορείο με αστυνομικούς. Πολλά άτομα από αντιφασιστικές και πολιτικές συλλογικότητες της περιοχής συγκεντρώθηκαν για να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους στον κατηγορούμενο, σε αντίθεση με την αισθητή απουσία υποστήριξης προς τους μηνυτές. Η αίθουσα του δικαστηρίου γέμισε από κόσμο που αγωνιούσε να παρακολουθήσει τη δίκη.
Οι μηνυτές ήταν έξι μέλη της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής της στον νομό Πέλλας Ιωάννης Σαχινίδης. Είναι σαφές πως η μήνυση εναντίον του Γιώργου Βραχνή εντάχθηκε στον πολιτικό σχεδιασμό της Χρυσής Αυγής, και δεν έγινε με πρωτοβουλία μεμονωμένων μελών της.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας εμφανίσθηκαν οι πέντε από τους μηνυτές και ζήτησαν αναβολή για λογαριασμό του απόντος Ιωάννη Σαχινίδη, με τη δικαιολογία ότι βρίσκεται στη Βουλή και δεν μπορεί να έρθει, προσκομίζοντας απόσπασμα από την ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής. Ωστόσο ο τελευταίος ούτε εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο ούτε δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής στο ακροατήριο, ώστε να νομιμοποιείται ως παράγοντας της δίκης να ζητήσει αναβολή. Σημειωτέον η δίκη είχε αναβληθεί ήδη τέσσερις φορές, και την τέταρτη (στις 18.10.2016) με αίτημα του ίδιου βουλευτή για αντίστοιχο λόγο. Τελικά με την αντίδραση της υπεράσπισης το αίτημα της αναβολής απορρίφθηκε και η δίκη ξεκίνησε.
Όλοι οι παρόντες μηνυτές στις πανομοιότυπες καταθέσεις τους δήλωσαν ότι περί τα 25 άτομα μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής κρατώντας κοντάρια με την ελληνική σημαία έκαναν προεκλογική διανομή φυλλαδίων, ενόψει του ότι την επόμενη ημέρα θα ερχόταν στην Βέροια ο αρχηγός του κόμματος τους, και καθώς περνούσαν από το μαγαζί του Βραχνή οι πελάτες του μαγαζιού και ο ίδιος ο Βραχνής όλως απρόκλητα τους έβρισαν τους επιτέθηκαν και προκάλεσαν την συμπλοκή. Ωστόσο κατά την εξέτασή τους διαρκώς έπεφταν σε αντιφάσεις «δεν ξέρω- δεν ήμουν εκεί – βρισκόμουν πίσω» για τα γεγονότα στα οποία πρωταγωνίστησαν.
Η ακροαματική διαδικασία παρουσίασε εκπλήξεις και αναπάντεχες ανατροπές. Πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής, υποψήφιος βουλευτής και επί χρόνια επιστημονικός συνεργάτης βουλευτή της, ο Ηλίας Σταύρου, ο οποίος είχε πάρει μέρος στην επίθεση αλλά μετά αποκήρυξε την οργάνωση, προσήλθε και κατέθεσε ως βασικός μάρτυρας εναντίον της, καταδεικνύοντας το ανυπόστατο και το έωλο των κατηγοριών και της μήνυσης. Ο ίδιος είναι επίσης μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής που τρεχόντως δικάζεται μεταξύ άλλων και για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Ο ως άνω αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε ότι η επίθεση στο μαγαζί του Βραχνή αποφασίστηκε και οργανώθηκε από τα κεντρικά γραφεία της τοπικής οργάνωσης Ημαθίας της Χρυσής Αυγής, ως αντίποινα και για να τον τρομοκρατήσουν, επειδή οι γιοί του πρόσκεινται στον αντιφασιστικό χώρο και συμμετείχαν στα επεισόδια που προηγήθηκαν την ίδια μέρα μεταξύ φασιστών και αντιφασιστών, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να ματαιώσουν την προεκλογική δράση της Χρυσής Αυγής. Για το λόγο αυτό κλήθηκαν και συγκεντρώθηκαν 30 γεροδεμένοι άνδρες ως τάγμα εφόδου, κρατώντας κοντάρια που πάνω τους είχαν δέσει μια μικρή ελληνική σημαία, και κρατώντας κάποιοι από αυτούς φυλλάδια ως άλλοθι αν τυχόν τους σταματούσε η αστυνομία, ότι δήθεν έκαναν προεκλογική εκστρατεία. Όταν έφτασαν στο κατάστημα του Βραχνή και δόθηκε το πρόσταγμα από τον επικεφαλή της ομάδας επιτέθηκαν φωνάζοντας προς όσους ήταν μέσα “Αριστεροί και Μπολσεβίκοι, αυτή η πόλη δεν σας ανήκει». Κατέστρεψαν το κατάστημα και τραυμάτισαν παρόντες χωρίς να ενοχληθούν από την αστυνομία.
Αποδείχθηκε από την κατάθεση του μάρτυρα ότι για μια ακόμη φορά χρησιμοποιήθηκε η προσφιλής και πάγια τακτική της Χρυσής Αυγής, “βιομηχανία διώξεων”. Ενώ τα μέλη της επιτίθενται απρόκλητα και διαπράττουν αδικήματα, στη συνέχεια μηνύουν τα θύματα, παρουσιάζοντάς τα σαν θύτες και ταλαιπωρώντας τα όσο περισσότερο μπορούν με δίκες στις οποίες οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες ζητούν επανειλημμένες αναβολές και συνήθως δεν παρουσιάζονται καν.
Ο μάρτυρας, ο οποίος όπως κατέθεσε δέχθηκε απειλές για τη ζωή του και την οικογένειά του όταν εκδήλωσε την επιθυμία του να αποχωρήσει από το κόμμα, χαρακτήρισε την Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση.
Μετά την εξέταση και των λοιπών μαρτύρων και την κατάθεση των αποδεικτικών εγγράφων ακολούθησε η αγόρευση του εισαγγελέα ο οποίος ζήτησε την αθώωση του Βραχνή χαρακτηρίζοντας την προηγούμενη απόφαση επί της κύριας δίκης “απόφαση σκοπιμότητας” και “προσπάθεια συμβιβασμού να καταλαγιάσουν τα πάθη”.
Στην κύρια δίκη στο Πλημμελειοδικείο Βέροιας, που έγινε κατά την αυτόφωρη διαδικασία το 2012, ο Βραχνής είχε καταδικαστεί σε ποινή 4 μηνών και 20 ημερών. Παραδόξως και αντίθετα προς την συνήθως ακολουθούμενη πρακτική το δικαστήριο δεν ήλεγξε ως όφειλε στην έναρξη της δίκης εάν για τη μήνυση του Βραχνή καταβλήθηκε το παράβολο της πολιτικής αγωγής (100 ευρώ) ούτε του ζητήθηκε να το καταθέσει έως την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας, όπως θα μπορούσε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κριθεί αργότερα η μήνυση του ως απαράδεκτη, να απαλλαγούν οι τότε κατηγορούμενοι οι οποίοι μετατράπηκαν έτσι σε μηνυτές του, και να καταδικασθεί ο ίδιος ο Βραχνής για εξυβρίσεις, απειλές και μια σωματική βλάβη. Εξίσου ασυνήθιστα και αντίθετα προς την πάγια ακολουθούμενη δικαστική πρακτική το δικαστήριο δεν του επέβαλε εφέσιμη ποινή, μολονότι αφενός το ζήτησε αυτό ο ίδιος ο Βραχνής αφετέρου το δικαστήριο είχε τη διακριτική ευχέρεια να το πράξει, ώστε να του δώσει τη δυνατότητα να εξετασθεί η υπόθεσή του στην ουσία έστω στο δεύτερο βαθμό.
Τελικά το δικαστήριο στις 31.1.2017 αποδεχόμενο την πρόταση του εισαγγελέα και προασπιζόμενο το κράτος δικαίου έκρινε αθώο τον κατηγορούμενο Βραχνή, δικαιώνοντάς τον πανηγυρικά και απαλλάσσοντάς τον από την πολύχρονη ταλαιπωρία του.
Ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στη δίκη αυτή τηρήθηκαν μαγνητοφωνημένα πρακτικά τα οποία όταν απογνηματοφωνηθούν θα μπορέσουν ενδεχομένως να αξιοποιηθούν και στη δίκη της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.