26.2.17

Οι 5 υποψήφιοι για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενωμένοι ενάντια στον Τράμπ

Πέντε υποψήφιοι για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, – της ίσως πιο ενδιαφέρουσας και πιο αξιοκρατικής κατηγορίας του οσκαρικού «πανηγυριού» -, προς τιμή τους, ενώθηκαν και βγάλανε κοινή ανακοίνωση καταγράφοντας την αντίθεση τους στη ρατσιστική και αντιδραστική πολιτική των αμερικάνικων παραγόντων και συγκεκριμένα του Donald Trump ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και εν γένει τους λαούς της Μέσης Ανατολής. Ακόμα και ξέροντας ότι ρισκάρουν την «καριέρα» τους, γιατί ως συνήθως οι «ακαδημίες» και τα πολυεθνικά στούντιο, ούτε ξεχνάνε ούτε συγχωρούν…
Δημοσιεύουμε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Εκ μέρους όλων των υποψήφιων, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ομόφωνη και κατηγορηματική μας αποδοκιμασία για το κλίμα φανατισμού και εθνικισμού που βλέπουμε σήμερα στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες, σε τμήματα του πληθυσμού και πρώτα από όλα δυστυχώς, ανάμεσα στους πολιτικούς ηγέτες.

Ο φόβος που δημιουργείται διαιρώντας μας σε φύλα, σε χρώματα, σε θρησκείες και ανάλογα με την σεξουαλικότητα ως μέσο για να δικαιολογήσουν τη βία, καταστρέφει τα πράγματα στα οποία βασιζόμαστε – όχι μόνο ως καλλιτέχνες, αλλά και ως άνθρωποι: η πολυμορφία των πολιτισμών, η ευκαιρία να εμπλουτιστούμε με το φαινομενικά «ξένο» και η πεποίθηση πως οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να μας αλλάξουν προς το καλύτερο. Τα διχαστικά τείχη αποτρέπουν τους ανθρώπους από το να βιώσουν κάτι απλό αλλά και θεμελιώδες: την ανακάλυψη πως δεν είμαστε τόσο διαφορετικοί.

Έτσι, αναρωτιόμαστε: Τι μπορεί να κάνει ο κινηματογράφος; Αν και δεν θέλουμε να υπερεκτιμούμε τη δύναμη των ταινιών, πιστεύουμε ότι κανένα άλλο μέσο δεν μπορεί να προσφέρει τέτοια βαθιά γνώση πάνω στις συνθήκες των άλλων λαών και να μετατρέψει τα συναισθήματα του μη οικείου σε περιέργεια, συμπάθεια και συμπόνια – ακόμη και για εκείνους τους λαούς που μας έχουν πει πως είναι εχθροί μας.

Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, την Κυριακή, αρνούμαστε να σκεφτούμε με την λογική των συνόρων. Δεν πιστεύουμε πως υπάρχει καλύτερη χώρα, καλύτερο φύλο, καλύτερη θρησκεία ή καλύτερο χρώμα. Θέλουμε το βραβείο να σταθεί ως σύμβολο ενότητας μεταξύ των εθνών όπως και ελευθερίας των τεχνών.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι κάτι που πρέπει να υποβάλεις αίτηση για να τα έχεις. Απλώς υπάρχουν – για όλους. Για το λόγο αυτό, αφιερώνουμε αυτό το βραβείο σε όλους τους ανθρώπους, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και ακτιβιστές που εργάζονται για την προώθηση της ενότητας και κατανόησης, και οι οποίοι υπερασπίζονται την ελευθερία της έκφρασης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας – αξίες, των οποίων η προστασία είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ. Αφιερώνοντας το Όσκαρ σε αυτούς, θα θέλαμε να εκφράσουμε σε αυτούς τον βαθύ μας σεβασμό και την αλληλεγγύη μας.»

Martin Zandvliet – Land of mine (Δανία)

Hannes Holm – A Man called Ove (Σουηδία)

Asghar Farhadi – The Salesman (Ιράν)

Maren Ade – Toni Erdmann (Γερμανία)

Martin Butler, Bentley Dean – Tanna (Αυστραλία)


Από toperiodiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου