18.2.17

Βαρκελώνη: 160.000 άνθρωποι στους δρόμους υπέρ της υποδοχής προσφύγωνΝα υποδεχτεί η Ισπανία «από αυτήν τη στιγμή», τους χιλιάδες πρόσφυγες που είχε δεσμευτεί να φιλοξενήσει από το 2015, ήταν το αίτημα μαζικής διαδήλωσης στο κέντρο της Βαρκελώνης, με τους συμμετέχοντες να ξεπερνούν τους 160.000.
Η δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας Άντα Κολάου κάλεσε τους διαδηλωτές να «κατακλύσουν τους δρόμους» στο πλαίσιο αυτής της κινητοποίησης με τίτλο «εμείς θέλουμε να υποδεχθούμε» ("volem acollir", στα καταλανικά). Γύρω στις 17.00 τοπική ώρα, 18.00 ώρα Ελλάδας, η κεντρική λεωφόρος που διασχίζει την παλιά πόλη έως το λιμάνι, ήταν γεμάτη από διαδηλωτές, μετέδωσε ο φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.


Πολλοί από το πλήθος κρατούσαν πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα «όχι πλέον δικαιολογίες, να υποδεχθούμε τώρα». Την κινητοποίηση οργάνωσε η πλατφόρμα «Η πατρίδα μας είναι η πατρίδα σας» ("Casa nostra casa vostra", στα καταλανικά). Βάσει των δεσμεύσεων της Μαδρίτης προς την ΕΕ, η Ισπανία έπρεπε να υποδεχθεί περίπου 16.000 υποψηφίους για χορήγηση ασύλου μέσω της διαδικασίας μετεγκατάστασης από άλλες χώρες, αρχής γενομένης το 2015.

Μόλις 1.100 έχουν έρθει έως σήμερα. Οι διαδηλωτές κατέληξαν - σε μια συμβολική κίνηση - στο λιμάνι της πόλης, που βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν την ζωή τους το 2016.

Από thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου